Skip to main content Skip to footer

Informatie voor Ouders

Op deze pagina vind je alle informatie voor het Masterskip avontuur van uw kind

Informatie voor Ouders

Op deze pagina vind je alle informatie voor het Masterskip avontuur van uw kind

Ouders

Masterskip: school op zee

Wat fantastisch dat je zoon of dochter interesse heeft in een educatieve zeilreis met Masterskip. Wij spreken regelmatig ouders die zeggen: ‘had ik dit vroeger maar kunnen doen!’. Maar er zijn natuurlijk ook een heleboel vragen en misschien wel zorgen die bij jou kunnen spelen nu jouw kind mee wil met Masterskip.

Onze reizen hebben elk een verschillend karakter. Ze vinden plaats tijdens de maanden november tot en met mei. Vaar je mee met Masterskip, dan ervaar je hoe theorie tastbaar wordt in de dagelijkse praktijk op zee. De wereld is het klaslokaal.

Allereerst heeft je kind natuurlijk jouw toestemming nodig om met Masterskip mee te gaan. Daarnaast zal in de voorbereiding een hoop werk gaan zitten: toestemming van school regelen, het geld bij elkaar verdienen, het plannen van al het schoolwerk aan boord, enzovoort. Ten slotte heeft je zoon of dochter na thuiskomst van een geweldige reis vaak wat begeleiding en aandacht nodig om weer te kunnen wennen aan het gewone (school)leven.

Leerlingen

Zeilen en leren?

Ja, tijdens de reis van tussen de 5 en 7 weken gaan de leerlingen aan boord gewoon naar school. Voor hun vertrek hebben zij samen met school een plan van aanpak gemaakt voor tijdens de reis. Aan boord hebben zij zes dagen in de week 3-4 uur zelfstudie per dag om hier zelfstandig aan te werken. Dat is intensief onderwijs. Er zijn vier ervaren docenten in de exacte vakken aanwezig om je te begeleiden. Op de Caribische reizen is soms ook een docent met een andere achtergrond aanwezig. Per reis wordt er aangegeven welke docenten er mee gaan. Dit docententeam bestaat uit een kern van eerstegraads bevoegde leerkrachten. Soms wordt dit team aangevuld met tweedegraads docenten en docenten in opleiding. We letten natuurlijk op de pedagogische- en coachingsvaardigheden en vragen voor iedereen aan boord een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan.

Lessen aan boord

De leerlingen worden gekoppeld aan een eigen coach die hen begeleidt in hun schoolwerk. Naast de zelfstudie zijn er ook verdiepende of verbredende lessen, die worden gekoppeld aan het leven aan boord. Denk hierbij aan navigatie, krachten die spelen bij zeilen, de techniek aan boord, meteorologie, de samenstelling van het zeewater en de bestudering van het zeeleven. Deze lessen sluiten aan bij de vakken die jouw kind op school krijgt. Op iedere zesde lesdag worden de meegenomen toetsen afgenomen onder toezicht van de aanwezige docenten.

Toestemming van school

Om mee te kunnen met Masterskip is het noodzakelijk om toestemming van school te hebben. Een belangrijk punt in de werkwijze van Masterskip is de samenwerking tussen jouw kind, de school en Masterskip. Dit borgt een goede uitwisseling van leerresultaten. Wij plannen als het nodig is een gesprek in met jou, je kind, en de afdelingsleider of mentor. Tijdens dat gesprek lichten wij ons programma toe en vertellen we zo uitgebreid mogelijk over de studiemogelijkheden en de persoonlijke begeleiding van jouw kind.

Staat jouw school al in deze lijst?

Het is handig om te weten of er eerder leerlingen van de school van je zoon/dochter zijn mee geweest met Masterskip. Daarom hebben we een handig overzicht voor je gemaakt. Hierin kun je kijken of deze school eerder toestemming voor Masterskip heeft gegeven. Staat de school in dit overzicht? Probeer dan te ontdekken wie de contactpersoon/mentor was, of stuur ons een mailtje met die vraag!

Leerlingen

Waar gaat de reis naar toe?

Masterskip biedt verschillende reizen op verschillende Tall Ships. De reizen op de Wylde Swan herken je aan ‘WS’, en de reizen op de Artemis beginnen met ‘AR’. Eigenlijk zijn er twee soorten reizen: Oceaanoversteken en Caribische zeilreizen. Iedere reis heeft zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Welke reis spreekt jouw aan?

Exclusief programma

Ieder jaar kunnen er zo'n 300 trainees mee met Masterskip, en dat klinkt in eerste instantie misschien veel. Echter, jaarlijks zijn er veel meer dan 300 trainees geïnteresseerd in onze reizen. Dat betekent dat maar een klein deel alle trainees écht mee kan op reis. Rond december en januari schrijven de meeste trainees zich in. Wil je zeker weten dat je zoon of dochter mee kan op reis? Zorg dan dat hij/zij zich op tijd, voor de kerstvakantie, inschrijft. Dan heb je de meeste kans om mee te kunnen op de reis van je keuze.

Gratis informatiefolder

Ontvang meteen een handig overzicht van onze reizen in een overzichtelijke PDF.

Ouders

Hoe ziet het leven aan boord er uit?

Tijdens een Masterskip reis zitten de trainees soms wel meerdere weken op zee zonder land te zien. Saai? Integendeel! Aan boord ben je de hele dag bezig. Leren, wachtlopen, zeilen, schoonmaken, je hoeft je nooit te vervelen. Elke reis bevat een aantal dagen waarop we met z'n allen op excursie gaan – zowel tussentijds als bij vertrek of aankomst (de verdeling hiervan is minimaal 3/4e zeilen en maximaal 1/4e aan land). De trainees zijn dus niet altijd keihard aan het werk, er is volop tijd om te genieten van alles om je heen! Zo is de kans zeer groot om zeeleven tegen te komen. Van groepen dolfijnen, tot verdwaalde zeeschildpadden of walvissen.

Slapen

Iedereen slaapt (bíjna) altijd aan boord – ook tijdens excursies aan land keren de leerlingen terug naar het schip. Iedere leerling heeft een bunk of een hangmat om in te slapen. Daarnaast hebben ze een eigen scheepskist om spullen in op te ruimen. In totaal kunnen er op onze schepen 30 trainees mee. Er zijn tussen de 7 en 10 bemanningsleden en 4 docenten aan boord.

Werkzaamheden

Bijna alle werkzaamheden worden gezamenlijk en in groepen uitgevoerd. Zo moet het dek geschrobd worden, moeten de ruimtes schoongemaakt worden, er moet worden gekookt, er zijn technische diensten, etc. Eten gebeurt gezamenlijk. Hoe je aan vers brood komt op de oceaan? Dat wordt door de leerlingen gebakken, samen met de scheepskok!

Communicatie

Aan boord is er meestal geen WiFi. Er is wel een server aan boord, maar deze wordt alleen voor onderwijsdoeleinden gebruikt. Meestal is er in de havens wel een mogelijkheid om van het internet gebruik te maken.

Wanneer er geen bereik van WiFi is, hebben de trainees in ieder geval tijdens de reis 1x per week contact met het thuisfront. Dit gaat via Sailmail: 1x per week stuurt je kind een e-mail naar het thuisfront en 1x per week ontvangt hij/zij e-mail van het thuisfront. Zowel het schrijven als het ontvangen van Sailmail is bijzonder. De leerlingen zijn lang van huis en deze digitale brieven zijn daarom ook van enorme waarde.

Leerlingen

Schepen en techniek

Onze Masterskip reizen vinden plaats op verschillende Tall Ships. Hieronder vind je een overzicht van de schepen waar we het komend schooljaar mee gaan varen.

Tall Ship Wylde Swan

De Wylde Swan is de grootste topzeilschoener ter wereld en is ontworpen als zeiltrainingschip voor het varen met jongeren. Het schip kwam in 2010 in de vaart.

De twee 40 meter lange masten en haar extreem grote zeilen domineren het silhouet van de Wylde Swan. Aan dek is veel ruimte om met je groep samen te komen, maar er zijn ook stille hoekjes om je even terug te trekken van de drukte aan boord.

De main hold is het hart van het sociale leven aan boord. Hier studeer je, slaap je, doe je spelletjes met elkaar en kun je tussendoor lekker chillen. Het schip is fris en modern ingericht.

Geschiedenis

De romp van de Wylde Swan is in 1920 gebouwd door Howaldtswerke-Deutsche Werft in Kiel (Duitsland) en was van oorsprong een stoomschip. De romp heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder die van transportschip voor torpedo’s in de Tweede Wereldoorlog.

Door haar oorspronkelijke functie, vers gevangen vis zo snel mogelijk naar de haven van Hamburg varen, is haar romp lang en smal. Zoals gebruikelijk in die tijd heeft ze een rechte steven en een jachthek wat haar een statige uitstraling geeft.

Specificaties Wylde Swan

Lengte 62 m

Breedte 7,3 m

Masthoogte 43 m

Rompsnelheid 15 knopen

Zeiloppervlak 1.130 m2

Vlag Nederland

Thuishaven Makkum

Gebouwd 1920

Omgebouwd 2010

Certificaten Wereldwijd

Crew 10 - 12 pers.

Trainees 30 pers.

Motor 460 HP Caterpillar C12

Tall Ship Artemis

In schooljaar 2023/2024 is de Artemis onderdeel van de Masterskip-vloot. Hiermee kunnen we nog meer trainees meenemen!

De driemastbark Artemis is een prachtig staaltje zeevaarttraditie. Het schip is in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisvaart en later ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika. Sinds 2001 zeilt de Artemis weer op Europese wateren tot meerdere eer en glorie van de Nederlandse zeilvloot.

Geschiedenis

Tall Ship Artemis is een driemastbark gebouwd in 1926 te Noorwegen. Oorspronkelijk werd het schip gebruikt voor de walvisvaart, later werd het ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika. Het Friese Tallship Company bouwde het schip terug naar een prachtig dwars getuigd zeilschip.

Specificaties Artemis

Lengte 59 m

Breedte 7,0 m

Masthoogte 31 m

Rompsnelheid 12 knopen

Zeiloppervlak 1.050 m2

Vlag Nederland

Thuishaven Harlingen

Gebouwd 1926

Omgebouwd 2001

Certificaten Wereldwijd

Crew 6 pers.

Trainees 32 pers.

Motor 450 HP Caterpillar C12 Dita Marine

Veiligheid

Onze schepen voldoen aan alle door de International Maritime Organization (IMO) gestelde veiligheidseisen. De bemanning is goed getraind in het omgaan met noodsituaties maar vooral ook in het voorkomen daarvan. Elk jaar wordt het hele schip en de crew gekeurd door diverse overheidsinstanties. We zeggen vaak dat naar school fietsen risicovoller is dan zeilen op een Tall Ship.

Bemanning 

Onze internationale, professionele bemanning bestaat onder andere uit een kapitein, stuurman, machinist, een bootsman en een aantal matrozen. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een veilige tocht en worden daarom getraind en gecertificeerd aan de hand van internationaal geldende voorschriften. Er is een scheepskok aan boord die het ontbijt, een grote lunch (vaak warm) en het diner verzorgt. Met dieetvoorkeuren (vleesloos, allergieën) kan ook rekening worden gehouden. Ook vaart er op onze reizen meestal een ‘interior manager’ mee. Indien aanwezig zorgt die samen samen met de trainees voor een netjes en opgeruimd interieur. Ook gaat er een scheepsarts mee. Dit zijn tenminste afgestudeerd basisartsen.

Docenten

De docenten zijn grotendeels eerstegraads bevoegde docenten van verschillende vakken uit het voortgezet onderwijs. Op iedere reis streven we naar een verscheidenheid aan docenten, zowel van bètavakken als bijvoorbeeld geschiedenis of economie. Naast het feit dat de bètadocenten goed kunnen helpen binnen hun vakgebied, hebben de verschillende docenten een grote toegevoegde waarde voor de inhoud van de verdiepende en verbredende lessen. Wij selecteren docenten op basis van hun vakkennis, maar vooral ook op hun didactische vaardigheden en het talent om leerlingen te inspireren.

Ouders

Kosten van een Masterskip reis

De kosten voor Masterskip hangen af van de reis die uw kind kiest. Iedere reis heeft zijn eigen prijskaartje, afhankelijk van de duur en de kosten van de tickets. De losse trajecten zijn ongeveer € 7.500,- a € 10.000,- per reis van 5 tot 7 weken.

Inclusief en exclusief

Het bedrag is inclusief: deelname aan het programma, eten en drinken, transfer, excursies, havengelden/brandstoftoeslag en kledingpakket. Het bedrag is exclusief vliegticket: bij de reissom is géén vliegticket inbegrepen. Wij kunnen op de lange termijn niet inschatten hoeveel de tickets in prijs gaan stijgen. Masterskip boekt wél de tickets, en voor vertrek worden de kosten van het vliegticket naar de deelnemers doorberekend middels een extra factuur in het persoonlijk account.

Bijkomende kosten en betaling

Bijkomende kosten kunnen zijn: aanschaf van een reistas, een laptop, eventueel een zeilpak en zakgeld.

Als je kind zich inschrijft, ontvangt hij/zij van ons een boekingsbevestiging per mail. Binnen 14 dagen betaalt jouw kind een aanbetaling van 30%. Het restbedrag dient drie maanden voor vertrek voldaan te zijn. Je zorgt zelf voor de reis- en annuleringsverzekering. Ook is een zorgverzekering met werelddekking vereist.

Financiën voor je reis

De afgelopen jaren is gebleken dat met behulp van een goed opgezet plan en gebruikmakend van een lokaal netwerk de reissom voor een groot gedeelte bij elkaar te krijgen is. Het lukt deelnemers regelmatig om het hele bedrag zelf te verdienen!

Trainees deden bijvoorbeeld onderzoeken voor bedrijven of universiteiten, kregen schenkingen van familie in ruil voor een wekelijkse nieuwsbrief, verkochten hamburgers op school om op allerlei manieren tegenprestaties te leveren voor de bijdragen van anderen. Ook worden er crowdfundingsacties opgezet.

Fondsenwerving workshop

Wij organiseren een aantal keer per jaar een workshop waarin we trainees helpen met het maken van een plan. We wisselen ideeën uit voor acties die ze kunnen gaan doen en we leren ze wat wel en niet werkt. Inschrijven voor een workshop kan via dit formulier

Alles is mogelijk: het allerbelangrijkste van het bij elkaar krijgen van genoeg geld is op tijd beginnen en gewoon doen! Wacht niet tot je naar een workshop kunt gaan maar bekijk onze #MASTERACTIES pagina en download ons sponsorboekje.

Annulering

Een Masterskip reis boek je lang voor vertrek. Je kind kijkt er enorm naar uit om het Masterskip avontuur te beginnen! Er is hard gewerkt om het mogelijk te maken om mee te gaan. Toch kan het gebeuren dat je onverhoopt de reis moet annuleren. Bij annulering zijn onze annuleringsvoorwaarden van kracht. Wil je de reis annuleren? We kijken graag eerst naar de mogelijkheden. Neem daarvoor contact met ons op.

Op de reizen van Masterskip zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Reisdata zijn onder voorbehoud van beschikbare vluchten, de route is weer- en wind afhankelijk.

Leerlingen

Inschrijven voor Masterskip

Als je in de bovenbouw zit van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), ambitieus bent, en je je wilt verdiepen in de combinatie van theorie en praktijk, dan kun je mee. Vaak merken we dat het examenjaar niet geschikt is om mee te gaan omdat dit al een intensief jaar is. Daarom richten we ons met Masterskip op leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Zit je op het vmbo of ben je blijven zitten in 3 havo of 3 vwo? Wie weet is er iets mogelijk. Neem contact ons op zodat we met je mee kunnen denken.

Voor wie is Masterskip

Leerlingen die in de bovenbouw zitten van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), ambitieus zijn en zich willen verdiepen in de combinatie van theorie en praktijk, kunnen mee. Vaak merken we dat het examenjaar niet geschikt is om mee te gaan omdat dit al een intensief jaar is. Daarom zou 4 havo of 4/5 vwo het beste zijn. Zit jouw kind op het vmbo, of is hij/zij blijven zitten in 3 havo of vwo? Neem dan gerust contact met ons op zodat we even mee kunnen denken.

Zeilervaring is niet nodig! Aan boord zal alles over zeilen worden uitgelegd en na een aantal weken zullen de trainees samen het schip kunnen overnemen (natuurlijk onder toezicht) tijdens de scheepsovername.

Medische bijzonderheden

Graag vragen we je hulp bij het volgende. Het leven aan boord is zeer intensief; iedereen die met ons mee gaat op reis moet fit zijn! Voor vertrek vragen we uw kind om samen met jou een medische vragenlijst in te vullen. We hebben inmiddels ruime ervaring en weten goed wat wel en niet mogelijk is. Spelen er bij je kind zaken als: eetstoornis, depressie, chronische vermoeidheid of andere mentale of fysieke aandoeningen? Meld dit bij ons zodat we hier een goede inschatting van kunnen maken en eventuele teleurstellingen kunnen voorkomen.

Inschrijven op je reis

Om mee te gaan met Masterskip moeten er een aantal zaken geregeld worden:

– toestemming van de ouders
– toestemming van school
– bij elkaar verzamelen van de reissom

Heb je toestemming van alle partijen en heb je een plan om de reissom bij elkaar te krijgen? Schrijf je dan in! Het is jouw verantwoordelijkheid dat je bovenstaande drie punten voor elkaar krijgt voor vertrek. Het is aan jou om te bepalen op welk moment je je inschrijft. Bij je boeking ben je zeker van een plek, en ga je ook met ons een overeenkomst aan (zie onze algemene voorwaarden)

Na je boeking krijg je toegang tot je persoonlijke account waar je alle benodigde informatie kunt vinden en uploaden. Heb je extra ondersteuning nodig of heb je nog vragen? Wij helpen je graag om deze unieke levenservaring mogelijk te maken!

Nadat je je definitief hebt ingeschreven kan je je gaan voorbereiden op deze geweldige ervaring. In je persoonlijke account staat bijvoorbeeld al een paklijst klaar. Ruim voor vertrek ontvang je een plan van aanpak en een onderwijsbrief waarmee je aan de slag kunt. Vanaf twee maanden voor vertrek begin je met het invullen van studieplanners, het regelen van toetsen, stel je concrete leerdoelen op en het inpakken van je tas!

Gratis informatiefolder

Ontvang meteen een handig overzicht van onze reizen in een overzichtelijke PDF.