je eerste wereldreis onder schooltijd

6 weken leren en ervaren op zee

Als één van uw leerlingen mee wil met Masterskip, wilt u uiteraard meer weten over het onderwijsprogramma en hoe we samenwerken met uw school. Bij Masterskip helpen wij leerlingen om te ontdekken wie ze zijn in de wereld, wat hun drijfveren en talenten zijn en op welke manier ze zichzelf het beste kunnen ontwikkelen. Zo geven we deze leerlingen gereedschap in handen om te slagen en gelukkig te zijn!

Scholen doen veel om de horizon van leerlingen te verbreden. Het organiseren van excursies en ontmoetingen buiten de klas, gepersonaliseerd leren, het inrichten van aparte ruimtes en afdelingen, het ontwikkelen van stageprogramma’s en talentklassen. Scholen kunnen echter niet alles doen. En voor scholen die iets extra’s zoeken kan het programma van Masterskip een mooie aanvulling zijn.

Bij Masterskip geloven wij dat er meer is dan leren in een schoolgebouw en dat het voor leerlingen heel waardevol, belangrijk en leuk is om te leren buiten de klas.

WAT HOUDT MASTERSKIP IN?

Masterskip neemt leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo mee op een unieke zeilreis. Gedurende 5 tot 7 weken beleven de trainees onder deskundige leiding van eerstegraads docenten en professionele crew een deel van de ontdekkingstocht van Columbus naar het Caribisch gebied.

Trainees kunnen rekenen op een onvergetelijk avontuur waarbij schoollessen en levenslessen hand in hand gaan. Het is een mogelijkheid voor trainees om persoonlijk te groeien, zelfstandiger, verantwoordelijker en sociaal vaardiger te worden. Masterskip biedt een intensieve onderwijservaring: trainees ondervinden al zeilend aan den lijve wat natuurkundige krachten betekenen. Ze zeilen ’s nachts onder de sterren en leren navigeren. Ze zien de gevolgen van geologische en ecologische verschijnselen om zich heen. Theorie wordt tastbaar op een manier die alleen mogelijk is op een schip als de Wylde Swan.

DE REIZEN

Masterskip biedt 5 verschillende reizen. Iedere reis heeft zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Hieronder treft u een overzicht van de beschikbare reizen

Treedt in de voetsporen van Columbus! Deze reis begint in Galicië, Noordwest-Spanje.
Stap aan boord en ontdek Santiago de Compostella en het prachtige Atlantische landschap. De kust van deze afgelegen regio bestaat uit vele eilandjes, inhammen, mooie witte zandstranden, maar ook woeste rots- kusten. Dan vaar je via het subtropische bloemeneiland Madeira naar Tenerife, dat voor de westkust van Afrika ligt. Mogelijk vaar je nog verder naar de Kaapverden. Eind november steek je met de gunstige passaatwinden de oceaan over naar het Caribisch gebied. Afhankelijk van de wind heb je nog tijd om in het Caribisch gebied één of meerdere eilanden te ontdekken. Je vliegt terug van Martinique naar Amsterdam.

Je vliegt van Amsterdam naar Martinique

Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 1500 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Komend jaar willen we naar Paramaribo! Daarna vaar je terug naar de Caribische zee, waar je een aantal kortere tochten zeilt waarbij je verschillende eilanden aandoet. Je ontdekt de fascinerende geschiedenis van dit gebied, je ervaart de verschillende culturen en je wordt omgeven door de prachtige natuur. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen en op expeditie naar tropische eilanden!

Naast ons basis Masterskip-onderwijsprogramma, wat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een accent op cultuur & geschiedenis. Er varen drie bèta docenten mee en een geschiedenis docent die de kleurrijke historie van dit gebied tot leven brengt. Bij elke excursie horen verbredende en verdiepende lessen zodat je straks alles weet van dit bijzondere gebied.

Je vliegt van Amsterdam naar Martinique

Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 1500 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Daarna maak je een aantal kortere tochten waarbij je verschillende eilanden aandoet. Je ontdekt prachtige natuur, komt in contact met de cultuur van de eilanden en doet mee aan een uitwisseling met een lokale school. Een BBQ op het strand mag niet ontbreken. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen en op expeditie naar tropische eilanden!

Naast ons basis Masterskip-onderwijsprogramma, dat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een accent op economie & maatschappij. Er varen drie bèta docenten mee en een economie docent.

Je vliegt van Amsterdam naar Sint Maarten

Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 1500 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind (hiermee raken we meteen een mooi natuurlijk verschijnsel aan!) welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Daarna maak je een aantal kortere tochten waarbij je verschillende eilanden aandoet. Vervolgens weer een lange tocht want je vaart naar Jamaica en Cuba: twee heel bijzondere eilanden met een prachtige natuur. Je leert meer over het ontstaan van de eilanden en je ontdekt waarom elk eiland er een beetje anders uitziet. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen, verdieping van je kennis over het ontstaan van het Caribisch gebied én op expeditie naar tropische eilanden! Dat laatste betekent regelmatig uit je comfort zone stappen om zo je omgeving echt te ontdekken.

Naast ons basis Masterskip onderwijsprogramma, wat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een inhoudelijk accent op natuur. De natuur ontdekken betekent dat je plekken wilt zien waar de mens zo min mogelijk heeft gehad. En die plekken zijn er nog in de wereld! Maar naast ongereptheid zul je ook helaas zien dat de mens bijna overal invloed op heeft. Hier zullen we het ook over gaan hebben aan boord. Er varen vier bèta docenten mee. Zij verzorgen samen de verdiepende lessen over de geofysische aspecten van de eilanden en de natuur in het Caribisch gebied.

Je vliegt terug vanaf Havana (José Martí International Airport).

Nadat je van Amsterdam naar Havana bent gevlogen ga je aan boord van de Wylde Swan.

Na enkele dagen op Cuba vertrekt het schip zo snel mogelijk om te beginnen aan de oversteek van de Noord-Atlantische oceaan. Je maakt een lange zeilreis naar de schitterende eilanden van de Azoren, waar je op verkenningstocht gaat. Meestal blijf je een paar dagen op de Azoren, waarna je verder gaat met de oversteek. Afhankelijk van weer en wind doe je Zuid-Engeland of Frankrijk aan. De aankomst zal in Harlingen zijn, waar je wordt onthaald als een ware zeezeiler!

Deze reis staat in het teken van veel zeilen en mooie centrale lessen aan boord.

PS… Het is ook mogelijk dat je elders in Europa aankomt en met bus of vliegtuig naar Nederland reist; dit is afhankelijk van het zomerprogramma van de Wylde Swan.

KOSTEN

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan de deelname van een leerling aan een reis van Masterskip. Deze kosten zijn voor rekening van de trainees/ouders. Deelname aan Masterskip kost de school helemaal niks.

Trainees hebben de mogelijkheid om zelf de kosten voor de reis bij elkaar te sparen of geld in te zamelen. Hiervoor bieden wij diverse workshops aan om de trainees hierin te ondersteunen en te motiveren. Het enige wat wij van de scholen vragen, is om de trainees hierin te ondersteunen en ze de ruimte te geven om hun droomreis mogelijk te maken. 

HET ONDERWIJSPROGRAMMA

De Wylde Swan is dé plek waar trainees ruimte en mogelijkheden krijgen om zichzelf te leren kennen, te ontdekken wat hen drijft en waar hun talenten liggen. Masterskip is een uniek programma waar kinderen zich in hoog tempo ontwikkelen tot zelfbewuste en gemotiveerde jonge mensen. Zelfbewust genoeg om keuzes te kunnen maken en gemotiveerd te blijven om te leren en ontwikkelen.

RIJKE LEEROMGEVING

Het leren aan boord van de Wylde Swan kenmerkt zich door de verbinding tussen de school theorie en de dagelijkse praktijk aan boord van het schip. Deze verbinding vindt plaats binnen een Corporate Curriculum, een rijk en gevarieerd landschap dat leren stimuleert en ondersteunt. Een krachtige leeromgeving die als werkplek dient en tegelijkertijd een aantrekkelijke leerplek is. Trainees worden zo voorbereid op een studie in het HBO of in het WO. Van hen wordt gevraagd te werken in een interdisciplinaire omgeving en open te staan voor samenwerking over de grens van je vakgebied heen. Masterskip helpt trainees om ondernemende, creatieve oplossingen te bedenken voor complexe problemen. 21e eeuwse vaardigheden zijn volledig geïntegreerd in het onderwijs en in het programma aan boord.

DOUBLE-LOOP-LEARNING

Het onderwijs van Masterskip vindt plaats aan de hand van ‘double-loop-learning’ en richt zich op het verwerven van een nieuw handelingsrepertoire bij leerlingen. Dat kan zelden worden overgedragen via boeken, colleges of in een cursus. Bij ‘double-loop-learning’ wordt onderscheid gemaakt tussen vaardigheden en strategieën voor handelen. Voor beide is (cognitieve) inhoud nodig, maar er is meer kennis nodig om te komen tot adequaat handelen dan uitsluitend het reproduceren van geleerde theorie. Een trainee die in staat is om nieuwverworven kennis om te zetten tot adequaat handelen, integreert deze kennis zeer diepgaand.

Voor docenten en bemanning betekent dat iedere keer de vraag opnieuw moet worden hoe trainees:
– een nieuw idee, een nieuw perspectief, een nieuwe vaardigheid of nieuwe kennis verder krijgen dan het hoofd. Hoe krijg je het in handen, in het handelen?
– ervoor zorgen dat wat je denkt en doet met elkaar overeenkomt;
– ervoor zorgen dat fouten zich niet steeds herhalen; dat je problemen bij de wortel aanpakt.

ONDERWIJS NIVEAU

Op het schip garanderen we de hoge onderwijskwaliteit onder meer door:

– de hoge kwaliteit van docenten;
– de unieke balans tussen inspanning en ontspanning;
– de wisselwerking tussen theorie en praktijk;
– de hoge mate van persoonlijke begeleiding;
– de geborgde continuïteit tussen de scholen en het schip.

In een groep kunnen leerlingen uit 4 havo en 4/5  vwo zitten. Onze eerstegraads docenten zijn in staat om op die verschillen in te spelen. Dit geldt zowel voor het begeleiden van het schoolwerk als voor de inhoud van de centrale lessen.

HET ONDERWIJS AAN BOORD

Aan boord doen alle trainees van 8.00 tot 11.00 zelfstudie, gevolgd door een optioneel uur tot 12.00 uur. In de middag worden centrale lessen gegeven over bijvoorbeeld krachten op het schip, meteorologie, het leven in zee, etc. Ook worden in de middag excursies gedaan en krijgen de trainees zeiltraining. Onze gekwalificeerde docenten zijn tijdens de zelfstudie beschikbaar om te helpen met vragen en problemen die trainees tegenkomen tijdens het maken van hun schoolwerk. Eén keer in de week zijn er mentorgesprekjes om de voortgang van de leerresultaten per leerling te bespreken en indien nodig bij te sturen. Ook geven de docenten centrale lessen en begeleiden ze de excursies. Wekelijks worden de meegebrachte toetsen afgenomen.

DE CENTRALE LESSEN

De centrale lessen sluiten aan op de lesstof van de trainees, maar ook op de reis. De wereld is ons klaslokaal! De lessen behandelen onderwerpen van alle vakken en zijn verbredend en soms verdiepend. Bij voorkeur wordt de samenhang tussen de (natuurwetenschappelijke) vakken zichtbaar gemaakt. Het is heel leuk om leerlingen iets te vertellen over onderwerpen die ze niet direct op school krijgen, zoals bijvoorbeeld meteorologie, sterrenkunde, astronavigatie, ecologie en bijzondere plastics. Op deze manier zijn er legio mogelijkheden om ze te inspireren over wetenschap & techniek.

TOETSEN

Wij adviseren dat er 4-6 toetsen worden meegenomen. Als de toetsen in een dicht geniete envelop worden meegegeven dan kunnen de toetsen aan boord worden gemaakt. Op zaterdagochtend is het toetsdag en worden de toetsen in 1 of 2 ruimtes afgenomen. Dit gebeurt uiteraard onder toezicht van docenten. De datum waarop de toets wordt afgenomen hoeft niet dezelfde te zijn als op school: er is sprake van tijdsverschil en als een trainee zeeziek is gaat het niet. Op de oceaan hebben we geen internetverbinding, dus een trainee kan geen contact hebben met klasgenoten.

OVER DE DOCENTEN

Ons docententeam bestaat uit eerstegraads opgeleide docenten in de exacte vakken uit het middelbaar onderwijs. Op iedere reis is er een docent van elk van de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en/of biologie en één van de volgende vakken: geschiedenis, economie of aardrijkskunde. Wij selecteren docenten op hun vakkennis, maar vooral ook op didactische vaardigheden en het talent om leerlingen te inspireren.

De docenten kunnen exacte vakken in de context van de wereld van nu en het schip plaatsen en dragen hun enthousiasme voor de wetenschap en techniek op de scholieren over. Op de Caribische reizen in 2019-2020 wordt het team aangevuld met een geschiedenis (reis 02) en een economie (reis 03) docent.

SAMENWERKING SCHOLEN EN MASTERSKIP

Een goede samenwerking tussen de scholen en Masterskip is van groot belang. Wij werken veel samen met scholen die begrijpen dat leerlingen soms meer nodig hebben dan dat zij zelf hun leerlingen kunnen bieden. Dat leerlingen soms juist naar buiten moeten om te leren. Dat de wereld groter is dan een klaslokaal.

DE VOORBEREIDING VAN DE REIS

Zes weken voor vertrek ontvangt de trainee alle informatie om zijn of haar schoolprogramma aan boord voor te bereiden. Voor vertrek maakt elke trainee per vak een plan van aanpak, ook neemt de trainee 4 tot 6 toetsen mee naar het schip. Vanaf 4 weken voor aanvang van de reis neemt de onderwijscoördinator van Masterskip contact op met de school, met het verzoek om de trainee te helpen zijn of haar plan van aanpak in te kunnen vullen en de toetsen voor te bereiden en mee te geven.

TOESTEMMING

Uitgesproken toestemming van de school is noodzakelijk voor deelname van een trainee aan één van onze reizen. Wij maken goede afspraken met afdelingsleiders en mentoren om de trainee een goede leerervaring te geven, varen met gekwalificeerde docenten en de trainees volgen het programma van hun eigen school met behulp van planners. Zolang de school vierkant achter de deelname staat, hoeft er geen toestemming bij de leerplichtambtenaar te worden opgevraagd. Om de toestemming een formeel karakter te geven gaan wij in sommige gevallen een samenwerkingsovereenkomst aan met de school, waarin taken en verantwoordelijkheden van zowel Masterskip als de school staan omschreven. Er zijn vele (partner)scholen die deze samenwerkingsovereenkomst met ons aangaan. Er zijn al meer dan 700 leerlingen  met Masterskip mee  gevaren en deze zijn grotendeels met een voorsprong van boord gekomen.

PARTNERSCHIP – MASTERSKIP-SCHOOL WORDEN  

Bent u enthousiast over de mogelijkheden van Masterskip en ziet u de meerwaarde van ons programma van uw leerlingen? Dan is er de mogelijkheid om een partnership aan te gaan. Met een partnership wordt u een Masterskip-school, wat een mooie erkenning en toegevoegde waarde is voor het de kwaliteit van uw onderwijs.

Er zijn veel onderwijsinhoudelijke argumenten gegeven voor deelname aan het programma van Masterskip. Door een netwerk op te bouwen van scholen die Masterskip actief willen aanbieden aan hun leerlingen, wordt de continuïteit van het programma gewaarborgd.

INTERESSANT

Voor scholen is het interessant om deel te nemen in dit netwerk en een Masterskip-school te worden. U laat hiermee zien dat u openstaat voor meer dan schools leren en leerlingen helpt hun horizon te verbreden. Masterskip is op deze manier één van de specials van het buitenschoolse aanbod.

Uiteraard hebt u meteen een sterke troef in handen bij de werving van nieuwe leerlingen. Wij zullen u alle materialen aanreiken om deelname aan Masterskip te gebruiken in uw communicatie en PR. Wij zorgen ervoor dat u online, maar ook op of in uw gebouw kunt laten zien dat u een Masterskip-school bent.

Verder neemt u gratis deel aan netwerkbijeenkomsten die bijvoorbeeld gaan over talentontwikkeling en buitenschools leren. Ook bieden we de ruimte om andere Masterskip-scholen te ontmoeten en van elkaar te leren.

ONTZORGEN

Wanneer uw leerlingen aan boord van Masterskip gaan, zullen wij u op meerdere manieren zoveel mogelijk ontzorgen. Denk bijvoorbeeld aan het contact met ouders, een keurig onderwijskundig en sociaal rapport en een eigen contactpersoon voor, tijdens en na de reis. Aan boord zijn ervaren eerstegraads docenten aanwezig die ervoor zorgen dat het onderwijs aan boord uitstekend verzorgd wordt.

Leerlingen die voor hun reis willen sparen en geld willen inzamelen krijgen van ons alle ondersteuning die nodig is. Bijvoorbeeld in de vorm van een workshop, door het delen van ervaringen en het geven van tips.

De voorlichting bij u op school wordt door ons verzorgd. U heeft hier verder geen omkijken naar.

WAT VRAGEN WIJ VAN SCHOLEN?

Wanneer u een Masterskip-school wordt, vragen wij u dat voor minimaal drie schooljaren te zijn. Op ze manier kunnen wij onze samenwerking steeds beter vormgeven. Iedere school is uniek en wij willen graag ondersteuning op maat leveren. Verder betaalt u als Masterskip-school niets. Wij vragen u alleen in uw organisatie iemand aan te wijzen die intermediair is tussen uw school en ons.

Daarnaast vragen wij u om uw school open te stellen voor voorlichtingen aan leerlingen in havo/vwo klas 3 en 4 en ruimte te bieden voor ons communicatiemateriaal, zowel online als offline.

Het allerbelangrijkste is dat u openstaat voor buitenschools leren en samen in het netwerk van Masterskip-scholen wilt nadenken over de wijze waarop we de volle breedte van onze onderwijskundige opdracht nog beter kunnen vorm geven.

PARTNERS VAN MASTERSKIP

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP FACEBOOK