Veelgestelde vragen

Stel je vraag via de zoekbalk

Voor de reis

 • Zijn er verplichte / aanbevolen vaccinaties?

  Met ingang van schooljaar 2021-2022: je kunt mee op reis als je aantoonbaar volledig gevaccineerd bent tegen Covid-19. Je krijgt dit bewijs pas nadat je volledig gevaccineerd bent. We roepen jou dus op om je z.s.m. te laten vaccineren en daarvan een bewijs mee te nemen op reis.

  Wij volgen voor alle andere vaccinaties het advies op van de GGD. Op hun site kun je opzoeken wat verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn. In het algemeen geldt voor het Caribisch gebied dat DTP en Hepatitis A aanbevolen wordt. Heb je deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma, dan ben je tot je 19e beschermd tegen difterie, tetanus en polio.

 • Wat voor zeilpak heb ik nodig?

  Alleen voor reis 1 en voor reis 5 heb je een zeilpak nodig. Hierbij wat achtergrond info over beide reizen, gericht op de keuze voor een zeilpak.

  Op reis 1 is het over het algemeen prima weer; als de oceaanoversteek eenmaal begonnen is loop je waarschijnlijk de hele dag in een korte broek. Je kunt echter wel, vooral aan het begin van de reis, eens een regenachtige wacht moeten lopen en dan trek je een zeilpak aan. Je hoeft geen duur pak te kopen! Maar je hebt wel iets nodig dat je goed beschermt tegen de regen. Een goed regenpak is voor reis 1 prima, of lichte zeilkleding.

  Reis 5 kenmerkt zich door een grote afwisseling in het weertype: aan het begin van de oceaanreis is het nog warm en zal er hooguit een tropische bui overkomen. Naarmate je verder op de Atlantische Oceaan komt, richting de Azoren, kom je echter ander weer tegen. Het wordt wat kouder en daardoor heb je een betere bescherming nodig. Een goed zeilpak is dan echt fijn! Masterskip heeft met zeilkleding.nl een kortingsafspraak, daar zie je twee zeilpakken staan die beide geschikt zijn voor de reis. Ook kun je natuurlijk kijken of je van iemand een pak kunt lenen of een tweedehands pak op de kop tikken. Zo hoeft het geen dure aanschaf te zijn die bovenop de kosten komt die je voor jouw reis al maakt.

 • Kan ik Masterskip-trainee worden als ik niet kan zeilen?

  Jazeker! Je kunt gewoon mee als je niet kunt zeilen. Door het sailtraining programma van Masterskip wordt je in korte tijd een volwaardig bemanningslid van de Wylde Swan.

 • Wanneer ontmoeten de trainees elkaar?

  Voor elke reis organiseert Masterskip een voorbereidingsbijeenkomst. Deze vindt plaats in het midden van het land, meestal op zaterdagmiddag, ongeveer een maand voor vertrek. Bij deze bijeenkomst zijn alle trainees + ouders welkom! De uitnodiging ontvang je twee maanden voor vertrek, wanneer je ook de belangrijke voorbereidingsmail ontvangt.

 • Regelen jullie de vliegreis?

  Ja, wij boeken een groeps-vliegticket voor de reis. De kosten hiervoor zijn inbegrepen tot €600,- (schooljaar 2021-2022). Als het ticket duurder is dan € 600,- komt er een bedrag van maximaal €300,- bij op de reis-prijs.

 • Wie gaan er nog meer met mijn reis mee?

  Ongeveer twee maanden voor het vertrek van jouw reis krijg je een e-mail met belangrijke informatie over de voorbereidingen van jouw reis. Dan ontvang je ook de deelnemerslijst!

 • Wat voor shampoo, zeep, zonnebrand etc. moet ik meenemen?

  Tips van trainees die eerder meegingen op reis: neem ecologische verzorgingsproducten mee op reis! Dit is beter voor de wereld en de oceaan 🙂 . Hierbij een aantal merken:

  • Happy soaps. Deze serie bestaat uit shampoo, zeep, lippenbalm, deo etc. Alle producten zijn microplastic en palmolie vrij. Omdat het compacte blokjes zijn neemt het weinig ruimte in in de tas.
  • Werfzeep. Plantaardige en palmolie vrije zeep, ook in compacte blokjes net als Happy soaps.
  • Biosolis. Zonnebrandcreme zonder nanodeeltjes.
  • Weleda. Vrij van nanodeeltjes en bevat geen chemische zonnefilters.
 • Hoe werkt het overdragen van toetsen? Ik weet dat het in een gesloten envelop kan maar moet ik die zelf meenemen of is er een manier om ze direct naar een vertrouwenspersoon te brengen?

  De enveloppe die je van jouw school krijgt, kan door jou of je ouders overhandigd worden aan de docent op het moment dat jullie op Schiphol verzamelen voor vertrek. Eventueel kan jouw school de toetsen ook aangetekend versturen naar ons kantoor. En tenslotte is het mogelijk om toetsen door school te laten mailen. Maar dat graag wel even in overleg met Nynke (nynke@masterskip.com).

 • Wanneer krijgen we de kleding van Masterskip?

  Je krijgt van ons een hooded sweater en twee t-shirts, deze ontvang je bij vertrek op Schiphol!

 • Hoe laat moet ik op Schiphol zijn? Wanneer krijg ik mijn vliegticket?

  Die info krijg je twee weken voor vertrek, per e-mail.

 • Welke woordenboeken zijn aan boord?

  Zie de boekenlijst. Deze wordt één keer per jaar geüpdatet.

 • Wat voor verzekering heb ik nodig?

  Een standaard reisverzekering en een zorgverzekering met werelddekking. Wij hebben een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor alle opvarenden. Als het zo is dat jij in het buitenland naar het ziekenhuis moet, kan dit gewoon via je eigen zorgverzekering en soms reisverzekering. Als je vanaf het schip moet worden geëvacueerd valt dit onder onze verzekering. Maar stel dat jij je bagage onderweg verliest, of je telefoon valt in het water, dan is dit weer via je eigen reisverzekering.

 • Op mijn paspoort staan mijn doopnamen. Moet ik in het dossier van mijn persoonlijke gegevens mijn doopnamen, dus zoals het op mijn paspoort staat, invullen of kan ik ook mijn roepnaam invullen?

  Je eerste naam in het paspoort moet op het ticket komen. Dus als dat niet je roepnaam is dan moet je jouw eerste doopnaam in het systeem zetten.

 • In de informatie staat dat je zo'n 4 tot 6 toetsen aan boord maakt. Maar ik snap niet waarom dat er maar 'zo weinig' zijn: want ik heb 8 schoolvakken.

  Zie het als een richtlijn om te zorgen dat je elke week ongeveer 1 toets maakt. Je moet vooral zorgen dat je bijblijft met school. Elke week is 1 toets-dag aan boord. Met uitzondering van de laatste week (dan is er geen toets-dag maar scheepsovername). Dus verspreid over 5 weken zijn 8 toetsen ook prima te doen. En als je met een oceaanreis meegaat ben je langer aan boord dan 5 weken en kun je dus ook iets meer toetsen maken.

 • Wat moet ik doen om mijn medicatie (methylfenidaat) mee te nemen op reis?

  Als je methylfenidaat gebruikt heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig (zie deze site). Je moet deze verklaring laten opstellen en ondertekenen door jouw behandelend arts. Daarna laten stempelen door het CAK (ouderwets per post!). En wij ontvangen graag een kopie van de verklaring zodat we deze aan de begeleiding kunnen geven voor de zekerheid.

  Als je (veel) andere medicijnen gebruikt is het handig om je apotheek te vragen een lijst uit te draaien zodat je kunt laten zien wat je meeneemt. Onze scheepsarts vindt het handig als je ook van elk medicijn de originele verpakking incl. bijsluiter bij je hebt. Dit omdat hij/zij jou dan beter kan helpen mochten er problemen optreden.

 • Wie gaan er nog meer mee met mijn reis?

  Je krijgt ongeveer twee maanden voor vertrek een mail van ons, waarin ook een deelnemerslijst staat.

 • Tijdens de reis

 • Mag je aan boord je mobiele telefoon gebruiken?

  Je mag je telefoon ‘gewoon’ gebruiken; bij Masterskip worden hier aan het begin van de reis wel afspraken over gemaakt. Veel trainees gebruiken hun telefoon als camera. Het is wel verstandig om je te realiseren dat er vaak iets gebeurt met mobiele telefoons: ze gaan regelmatig een stukje zwemmen ;-), vallen uit je zak of schuiven van de tafel. Dus wees je hiervan bewust en neem niet de duurste telefoon mee.

  Verder is het goed om te weten dat je geen of beperkt toegang hebt tot internet: in het Caribisch gebied is niet overal WiFi. Aan boord is er geen internettoegang, behalve misschien het lokale mobiele netwerk. En als je daar gebruik van maakt ga je buiten je standaard belbundel die je in Nederland hebt; dus let goed op dat je dataroaming uit hebt staan! Anders kun je hoge rekeningen verwachten.

   

 • Is de school aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens de reis aangezien het door mijn school als lestijd wordt gerekend?

  Nee, de Wylde Swan heeft zelf een aansprakelijkheidsverzekering.

 • Is het mogelijk om te printen aan boord of moeten op laptop gemaakte toetsen worden bewaard op een USB?

  Printen kan aan boord. Het mag ook op een USB en die in de envelop terug naar school. Afhankelijk van wat jij/school het handigst vindt.

 • Zijn er regels rondom mobiele telefoons en zo ja, welke?

  Dat wordt per reis afgesproken. In principe zijn er geen regels vooraf. Onze ervaring is dat je, omdat je niet zo vaak internet hebt, je telefoon een stuk minder gebruikt dan thuis.

 • Kun je een richtlijn geven voor zakgeld?

  Ongeveer € 50,- euro is genoeg, afhankelijk van waar je naartoe gaat in $ (Caribisch gebied).

 • Is het verstandig om medicijnen tegen reisziekte mee te nemen?

  De ervaring met zeeziekte is dat iedereen moet ‘inslingeren’ en dat medicatie in het begin niet veel helpt. Maar soms blijft zeeziekte na de eerste dagen aan boord opspelen en dan kán het helpen om medicatie te gebruiken, zoals Primatour, Suprimal, Cinnarizine, etc. Als jij goede ervaringen hebt met een bepaald middel dan is het zeker verstandig om mee te nemen. Maar aan boord hebben we natuurlijk ook onze boordapotheek. Dus noodzakelijk is het niet.

 • Is er een fotograaf aan boord? Is het verstandig dat ik een fototoestel meeneem?

  Soms is er een docent of iemand van  de crew die graag fotografeert, of één van de trainees heeft als hobby fotografie en maakt dus veel mooie foto’s.  Dat is natuurlijk heel leuk! Soms is dat niet zo, en maakt iedereen foto’s met mobiele telefoons. Natuurlijk kun je je eigen fototoestel meenemen, hou er rekening mee dat het niet verstandig is om een duur fototoestel mee te nemen aangezien het risico dat er iets mee gebeurt aanzienlijk is.

 • Wordt er aan boord gewassen, en zo ja, wat dan precies?

  Je mag aan boord elke week een was draaien met je persoonlijke kledingstukken.

  Je krijgt aan boord een hoeslaken en dat wordt natuurlijk ook regelmatig gewassen.

  Neem zelf 2 kussenslopen, een lakenzak en een slaapzak mee.

 • Kan ik een koffer meenemen?

  Nee, een flexibele tas is een vereiste. Er is aan boord niet veel ruimte, je tas moet onder je bed passen of in je kist/kast. Deze is niet groot dus het past alleen als je je tas kan opvouwen. Tips voor je tas: ongeveer 70-80 liter, klein op te vouwen.

 • Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen?

  1 x 22 kg ruimbagage en 1 x handbagage.

 • Wat raden jullie aan mee te nemen: een tablet of laptop?

  Een laptop is het handigst! Windows of Apple laptops werken over het algemeen goed aan boord. Je moet je realiseren dat je laptop gedurende de tijd aan boord waarschijnlijk niet via het internet verbonden is. Chromebooks hebben daar wat last van maar bijvoorbeeld ook office 365. Check van tevoren of je alles goed hebt ingesteld zodat je zonder internetverbinding kunt werken.

 • Wanneer moet ik mijn plan van aanpak maken?

  De concrete voorbereidingen beginnen ongeveer twee maanden voor vertrek. Je krijgt een e-mail met daarin alle informatie die je nodig hebt om je schoolwerk etc. goed voor te bereiden. Je hebt de studiewijzers van je schoolvakken nodig en vertaalt deze naar een planning voor de reis. Wij helpen je op weg door een template klaar te zetten in je persoonlijke account! Ook krijg je feedback van onze docenten op je plan van aanpak, en indien nodig kun je ons natuurlijk om hulp vragen.

 • Welk deel van de reissom moet ik wanneer betalen?

  De aanbetaling van 30% betaal je binnen twee weken na je definitieve inschrijving. Het restbedrag moet één maand voor vertrek betaald zijn. Enkele weken voor vertrek weten wij hoe duur de vliegtickets zijn voor jouw reis. Mocht dit ertoe leiden dat een bijbetaling nodig is (maximaal € 300,-) dan komt daarvoor een extra factuur in je persoonlijke account te staan. Deze moet een week voor vertrek betaald zijn.

 • NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM