MASTERSKIP: HET BEGIN

ONTDEK HET VERHAAL ACHTER MASTERSKIP

HET BEGIN

De Wylde Swan is de grootste en snelste topzeilschoener ter wereld. De trots van Masterskip werd 100 jaar geleden in Duitsland in de vaart gebracht, oorspronkelijk als stoomschip voor de haringvloot. Maar wist je dat het verhaal achter de Wylde Swan een echte klassieker is? Een verhaal waarin stormen werden doorstaan en waarbij steeds de koers bijgesteld is om de droom waar te maken? 

HARINGJAGER JEMO

De geschiedenis van de Wylde Swan begint een eeuw geleden met de romp van een oude haringjager, de Jemo. Het stoom aangedreven schip van Duitse makelij, gebouwd in 1920, was bedoeld om haring van de visgronden op de Noordzee zo snel mogelijk naar de wal te brengen. Het prachtige schip met de mooie steile steven en een geveegde kont was erg snel en bleef ook na haar diensttijd niet onopgemerkt. 

VAN JEMO NAAR WYLDE SWAN

Kapitein en zeiler Willem Sligting spotte de romp jaren later, terwijl hij net volop bezig was met het maken van plannen voor het verwezenlijken van zijn droom: een schip bouwen, bedoeld om jongeren op te leiden, dat met een lichte romp en een overtuigde zeilvoering alle races zou winnen. De stalen romp van de Jemo was een prachtige aanwinst voor die plannen; dus het casco werd naar Nederland gehaald om met het project van start te kunnen gaan in 2007. 

Willem Sligting overleed halverwege het project om van de Jemo een modern opleidingsschip te maken, in 2009. Na een periode van rouw en verdriet besloot de club om Willem zijn vrouw Hinke de Vries en haar familie heen unaniem dat zijn nalatenschap een invulling moest krijgen. De verwezenlijking van zijn droom moest worden voortgezet. Er was een nieuwe stip op de horizon, een blik op de toekomst. Het project werd gezamenlijk hervat en er werd hard gewerkt om de bijna honderd jaar oude Jemo om te toveren tot de Wylde Swan. 

MASTERSKIP

Op 11 juni 2010 was het zover: de Wylde Swan werd te water gelaten, de bemanning ging voor het eerst de zee op. Daarmee was de rumoerige startfase zeker nog niet voorbij: in 2010 was de economische recessie nog in volle gang. Er werden vele vergaderingen en bijeenkomsten belegd. Op zoek naar een rendabele bedrijfsvoering werd besloten om een school-op-zee te creëren: het programma Masterskip. Je eerste wereldreis onder schooltijd: een onvergetelijke levenservaring van leren op zee. Zes weken zeilen op een uniek zeilschip, terwijl school gewoon doorgaat én je persoonlijke ontwikkeling een boost krijgt, wie wil dat niet?

MASTERSKIP: WIND IN DE ZEILEN

Scholen werkten samen met Masterskip om het programma op te stellen. Er was markt voor de plannen en er kwam wind in de zeilen; de aanmeldingen stroomden binnen.  

Anno nu is Masterskip – waarbij opleiding op zee het speerpunt is –  tot volle wasdom gekomen. De periode van start-up hebben we in ons kielzog gelaten, waardoor er nu tijd is voor verdieping en verbreding van het programma. De droom van de oprichters is werkelijkheid geworden: een snel schip om jongeren op te leiden. De Wylde Swan zeilt acht maanden per jaar met leergierige scholieren op internationale wateren. Het is nu aan het team om verder te varen.

HET TEAM

De Wylde Swan vaart met professionals, die in het bezit zijn van de vereiste papieren en natuurlijk de benodigde ervaring om met een zeilschip over de wereldzeeën te varen. De vaste bemanning is in dienst van de rederij en heeft veel ervaring met het varen met jongeren. Van elke functie zijn (minimaal) twee mensen in dienst, die elkaar door het jaar heen afwisselen. Soms zijn er internationale bemanningsleden aan boord, zoals een Deense bosun (bootsman) of een Franse deckhand (matroos). 

De docenten die het Masterskip programma begeleiden, zijn eerstegraads bevoegd. Bij de samenstelling van de teams wordt rekening gehouden met ervaring, leeftijd en persoonlijkheid, zodat elk team een optimale Masterskip reis kan realiseren.

De bemanning van het rederijkantoor bestaat uit directeur Christophe Meijer, hospitality en HR manager Ibrichje Engelsma, onderwijscoördinator Masterskip Nynke Verduyn, online marketing specialist Jildert Holtrop en onderwijsspecialist Lotte Grootveld.

Bemanning

image0

TSJERK HESLING HOEKSTRA
KAPITEIN

MAARTEN MEINDERT DE JONG
KAPITEIN

MARTIJN
STUURMAN

PIM VAN DIJK
ENGINEER

SAKE SMITS
ENGINEER

KOEN
SCHEEPSKOK

TINA DIPHOORN
SCHEEPSKOK

masterskipreis-5-gebr-8

JIJ? VACATURE

Wil jij meevaren als crew op de Wylde Swan? We hebben regelmatig vacatures.

JIJ?
VACATURE

Wil jij meevaren als crew op de Wylde Swan? Kijk op de website, of stuur een e-mail!

Kantoorpersoneel

Nynke

NYNKE VERDUYN
ONDERWIJSCOÖRDINATOR

Als spin in het web zorg ik ervoor dat Masterskip voor zoveel mogelijk leerlingen werkelijkheid wordt!  Sinds 2017 ben ik werkzaam voor Masterskip.

Ik organiseer en coördineer het programma en heb daarvoor contact met leerlingen, ouders, scholen en het schip. 

Werving & selectie van nieuwe docenten, marketing, social media: ik ben van alle markten thuis!

CHRISTOPHE MEIJER
DIRECTEUR

Zeilen doe ik al sinds mijn achtste. Met schepen als de Swan fan Makkum en de Stad Amsterdam voer ik de wereldzeëen over. Na het afronden van de zeevaartschool van de Marine (KIM) en de Enkhuizer Zeevaartschool haalde ik mijn “master all ships”. Dat zorgde voor een prachtige positie als eerste stuurman en vervangend kapitein op de Clipper Stad Amsterdam.

Toen kwamen er drie kinderen en heb ik het varend bestaan afgebouwd. Ik ben mede-eigenaar van Zeilschool Pean in Friesland en sinds november 2018 directeur van de Wylde Swan B.V.

rpt

IBRICHJE ENGELSMA
HOSPITALITY | HR | LOGISTIEK

Opgegroeid in Friesland, en na mijn studie en omzwervingen in binnen- en buitenland weer teruggekeerd naar ‘myn heitelân’. Van water word ik blij: al vanaf jonge leeftijd zeil ik en dat is gebleven. Van kleine bootjes naar grotere jachten en sinds 2018 verbonden aan de Wylde Swan.

Hier ben ik begonnen als Hospitality Manager en verzorg ik samen met de nautische- en service crew mooie dagtochten, reizen en luxe catering. Inmiddels houd ik mij hiernaast ook bezig met HR en Logistiek (crewplanning, loonadministratie en bevoorrading van het schip).

In het zomerseizoen ben ik vaak aan boord van de Wylde Swan te vinden. Graag tot dan!

Frank Stienstra

FRANK STIENSTRA
SUPERINTENDENT

JILDERT HOLTROP
ONLINE MARKETEER

Voorlichters

KEES TIJDINK
VOORLICHTER

DENNIS VOS
VOORLICHTER

WILLARD VAN DER SAR
VOORLICHTER

Docenten

GERRIT GIERMAN
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 4

Ik ben een gepensioneerde scheikunde docent. Nadat ik gestopt ben met werken op school heb ik twee reizen door het Caribisch gebied met de Wylde Swan mogen maken. Ook dit jaar ben ik weer van de partij. Ik verheug mij echt op het avontuur met jullie. Aan boord vind ik het leuk om te helpen met scheikunde en andere activiteiten te organiseren die de reis voor jullie onvergetelijk maken. Voor mij is de beste manier om de dag aan boord voor het ontbijt te starten: bootcamp op het middendek, gevolgd door een duik in het blauwe water van de Caribische zee. Je bent van harte welkom om mee te doen.

LOTTE GROOTVELD
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 1 

Ja! We gaan weer de oceaan over. Daar hou ik van! Ik kijk weer heel erg uit naar het fijne ritme aan boord tijdens de oversteek, de walvissen en dolfijnen en gezellig met elkaar opgescheept zitten. Groepsspelletjes, 10-minuten-dansfeestjes, genieten van het zeilen: ik blijf Masterskip prachtig vinden!

Naast meevaren als docent ben ik ’s zomers ook deckhand en werk ik tussen het varen door aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

JASMIJN
DOCENT ECONOMIE
REIS: 3

Hallo! Voor mij is dit mijn eerste echte zeilreis en ik ben reuze benieuwd. Ik geef economie en daarnaast hou ik van zwemmen, dansen, racefietsen en eigenlijk alles wat je buiten kunt doen. Ik ben dol op avontuur en op niet weten wat er komen gaat, dus het liefst vaar ik morgen al met jullie weg.

 

Ben reis 5

BEN GEELS
DOCENT WISKUNDE
REIS: 1 & 5

Na een complete loopbaan op school als docent wiskunde en natuurkunde, kan ik, van harte gestimuleerd door mijn vrouw Joke, genieten van zeilen, wind, water en het werken met jonge, lerende mensen. Vorig schooljaar ging ik al twee reizen mee. Ik heb enorme zin nogmaals een zeil avontuur aan te gaan.

VINCENT
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 1

Hoi! Ik ga mee op reis 1 als scheikunde docent. Waarom/waar kijk ik naar uit: Werken met de groep, het avontuurlijke van de reis en het op mezelf aangewezen zijn en mijn grenzen aan te geven (en jullie daarmee helpen want dat moeten jullie ook gaan doen). Naast werken bij de TU Delft doe ik aan improvisatietheater, kitesurfen, racefietsen, klimmen, zingen en piano spelen.

ELISE
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 3

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. De laatste keer dat ik mee ging, begon het idee om daadwerkelijk docent te worden steeds meer te kriebelen. Nadat ik nog wat ben gaan reizen ben ik inmiddels bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen.

MARIEKE
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 1 & 2

In het weekend houd ik enorm van buiten zijn (fietsen, zwemmen, vogelen) en doordeweeks geef ik biologie, met 25-30 leerlingen, in een klaslokaal! Dat kan écht anders! Lesgeven met dolfijnen op de achtergrond, dat is toch een utopie? Ik draag een groot hart voor duurzaamheid in de grootste zin van het woord. Wie weet kunnen wij tijdens de reis, met wat wij tegenkomen, inzichten op doen. Ik hoop dat iedereen enorm gaat genieten van ons avontuur. Daar gaan we!

STEPHAN
DOCENT WISKUNDE
REIS: 2

Eind december laat ik mijn leerlingen in Amsterdam even los en vlieg ik met de trainees mee naar de Cariben voor reis 2. Voor mij is dit ook het begin van een spannend avontuur en ik kijk er zeer naar uit. Ik hoop op veel mooi weer en een beetje slecht, veel plezier en goede sfeer met een kleine strubbeling, veel actie en voldoening, maar ook wat luieren, kortom; een onvergetelijke ervaring.

SANNE
DOCENT WISKUNDE
REIS: 4

ERICA
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 4 & 5

RICK
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 5

Gijs les wolkenvorming

JIJ?
VACATURE

Ben je eerstegraads bevoegd bèta docent?

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM