WIE ZIJN WIJ

HET ONTSTAAN VAN MASTERSKIP

Het ontstaan van Masterskip

Hoe vele tegenslagen werden overwonnen om leerlingen in het voortgezet onderwijs de reis van hun leven te laten maken.

Het is 2012. We zijn een groepje gepassioneerde docenten en zeilers. We bespreken wat ons diep van binnen bezighoudt: een nieuwe vorm van maatwerk in het voortgezet onderwijs. Waarbij persoonlijk leiderschap, teamwork en sociale ontwikkeling de boventoon voeren. Een combinatie van theorie en praktijk op een bijzondere en uitdagende locatie. Zo ontstaat in 2013 het idee om leerlingen van allerlei scholen tijdens schooltijd mee te nemen op een groot zeilschip en hun onderwijs aan boord te laten plaatsvinden. De leerlingen leren dan van de omgeving waar ze in rond varen. Ze steken oceanen over en bezoeken inheemse volken en culturen. De wereld wordt hun klaslokaal.

In het buitenland zijn soortgelijke initiatieven. Wie de film White Squall kijkt, weet dat zelfs in 1961 al een reis met scholieren werd ondernomen op brigantijn Albatros. Wij kiezen ervoor om met Tall Ship Wylde Swan te gaan varen.

We besluiten om ons programma Masterskip te noemen. Een naam die op vele manieren past bij wat we doen! Met provinciale subsidie weet Masterskip zich klaar te maken voor een eerste reis. Voordat de reis begint, is de ervaring al bijzonder. Immers, scholen zijn niet gewend om hun leerlingen zes weken niet te zien terwijl het schoolprogramma gewoon doorgaat. Ouders vragen zich af of hun kind wel zonder hen kan. Het kost ons soms de grootste moeite om alle partijen te overtuigen. En de trainees bij Masterskip? Die hoeven we niet te overtuigen… Zij hebben er ongelofelijk veel zin in.

De bijzondere impact van Masterskip is meteen duidelijk. Naast het bijhouden van het gewone schoolwerk leren de trainees de meest uiteenlopende dingen tijdens hun avonturen. Maar het meest opvallende is wel de gigantische invloed die Masterskip heeft op de persoonlijk ontwikkeling van de trainees. De zes weken op zee op een Tall Ship zijn ‘life changing’!

De eerste bedreigingen

Al in het eerste jaar dienen zich helaas de eerste bedreigingen al aan. De subsidie is op en het aantal leerlingen was net niet groot genoeg om alle lopende rekeningen te betalen. Om te kunnen voortbestaan moet Masterskip schulden aangaan. Het programma is te mooi om waar te zijn en iedereen hoopt dat op termijn de bekendheid groeit waardoor het aantal deelnemers toeneemt. Want allen dan zijn er voldoende inkomsten om het programma te kunnen blijven uitvoeren.

In de paar jaren die volgen is het afzien voor Masterskip. We willen heel graag veel trainees deze bijzondere ervaring geven. Maar het lukt niet goed om uit de financiële zorgen te komen. Elk jaar stijgt de schuld. Toch is de drive om door te gaan dusdanig groot, en de droom die we waar proberen te maken dusdanig mooi dat Masterskip doorzet. Maar helaas, na vele jaren ploeteren lijkt toch de bodem in zicht te komen. Vlak voordat het doek valt, gloort er opeens hoop aan de horizon. Een investeerder is bereidt om nog één keer een financiële injectie te geven. Maar onder strikte voorwaarden: er moeten wisselingen in het team komen, er moet een gedegen financieel plan komen en zelfs het kantoor zal verhuizen. Deze turn-around is Masterskip haar laatste kans.

En die kans pakken we met beide handen aan. Waar nodig worden teamleden gewisseld. Omdat iedereen nog steeds 100% gelooft in het programma weten we dat het niet aan de inhoud ligt. Het geheel moet in alle facetten beter worden aangepakt, om te beginnen met de bekendheid van Masterskip. De marketing machine moet aan. Dat is geen moeite want er zijn al zoveel mooie verhalen te vertellen. De website wordt professioneel ingericht en er wordt en een online marketeer aangetrokken.

Ook de route wordt aangepast. De grootste verandering is het niet meer varen van de route Harlingen-Canarische eilanden en het toevoegen van een extra reis… Naar Cuba en Jamaica!

HET DOORBREKEN VAN DE VICIEUZE CIRKEL

En dan ziet Masterskip het gebeuren. De bezoekersaantallen op de site stijgen. De zichtbaarheid groeit en ook beginnen de inschrijvingen beter te lopen. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. Doordat er iets meer te besteden is kan de kwaliteit omhoog. Dat vertelt zich rond en zo kan Masterskip tot volle bloei komen!

En net als alles lekker loopt en de dreiging van het faillissement is afgewend, ontstaat er een nieuw gevaar: door de grotere bekendheid begint leerplicht zich te bemoeien met Masterskip. Hoe kan dat nou? Onder schooltijd op een schip? Is dat verzuim? Op de één of andere wijze ontstaat het beeld dat Masterskip weliswaar ideëel is maar ook illegaal! Door onwetendheid groeit het aantal vraagtekens op dit vlak.

Maar ook deze uitdaging gaat het team van Masterskip aan. Er worden gesprekken gepland met de onderwijsinspectie. Er is zelfs een jurist voor nodig om de complexe wetgeving uit te zoeken. Maar na een aantal ingewikkelde vergaderingen, het schrijven van vele notities en het geven van uitgebreide uitleg begint de beeldvorming over Masterskip te draaien. Er wordt geen onderwijstijd gemist en er is geen verzuim, want de programma’s van toetsing en afsluiting lopen op individueel niveau gewoon door. Ook de onderwijs inspectie is het eens: Masterskip is een geweldig programma. Juist de behapbare programma’s van 5 tot 7 weken zijn een prachtige vorm van individueel maatwerk voor veel trainees en scholen. Dit is hoe maatwerk in het onderwijs bedoelt is!

ERKENNING VAN DE OVERHEID

Daarmee zet Masterskip de volgende stap om haar droom waar te maken: erkenning van de overheid. Als we terugkijken naar dat groepje onderwijzers en zeilers die begonnen met het organiseren van onderwijs op een Tall Ship, dan zien we dat Masterskip eerst een droom was, toen een lelijk eendje werd en dat ze nu tot volle wasdom is gekomen. Masterskip is het enige erkende buitenschoolse onderwijsprogramma van Nederland.

HET TEAM

Onze Tall Ships varen met professionals, die in het bezit zijn van de vereiste papieren en natuurlijk de benodigde ervaring om met een zeilschip over de wereldzeeën te varen. De vaste bemanning is in dienst van de rederij en heeft veel ervaring met het varen met jongeren. Van elke functie zijn (minimaal) twee mensen in dienst, die elkaar door het jaar heen afwisselen. Soms zijn er internationale bemanningsleden aan boord, zoals een Deense bosun (bootsman) of een Franse deckhand (matroos). Ontmoet onze vaste, nautische crew op swanexpeditions.com.

De docenten die het Masterskip programma begeleiden, zijn eerstegraads bevoegd. Bij de samenstelling van de teams wordt rekening gehouden met ervaring, leeftijd en persoonlijkheid, zodat elk team een optimale Masterskip reis kan realiseren.

De bemanning van het rederijkantoor bestaat uit directeur Christophe Meijer, hospitality en HR manager Ibrichje Engelsma, onderwijscoördinator Masterskip Nynke Verduyn, Superintendant Frank Stienstra, online marketing specialist Jildert Holtrop en expedition manager Christian Spaargaren.

KANTOOR

Eelke Hoekstra Swan Expeditions

EELKE HOEKSTRA
DIRECTEUR

Na de zeevaartschool Terschelling met succes te hebben afgerond als duaal geschoolde Marof, heeft Eelke vooral gewerkt in het hoofdwerktuigkundige -deel van de scheepvaart. Vanaf de wal heeft hij ervaring als commercieel en technisch directeur bij reders en maritieme toeleveranciers. En natuurlijk is Eelke een fervent zeiler!

Sjaak Bos vk

SJAAK BOS
MANAGER MASTERSKIP

Na mijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen, heb ik jarenlang in het voortgezet onderwijs gewerkt als docent. Mijn passie is sport, maar met name watersport. Zeilen, (golf)surfen, wakeboarden en duiken: ik geniet van alles op, in en rond het water.

Ik woon in het waterrijke Akkrum/Nes. Samen met mijn gezin ben ik regelmatig op het water te vinden, met als favoriete bestemming de Nederlandse Waddeneilanden.

rpt

IBRICHJE ENGELSMA
HOSPITALITY | LOGISTIEK

Opgegroeid in Friesland, en na mijn studie en omzwervingen in binnen- en buitenland weer teruggekeerd naar ‘myn heitelân’. Van water word ik blij: al vanaf jonge leeftijd zeil ik en dat is gebleven. Van kleine bootjes naar grotere jachten en sinds 2018 verbonden aan de Wylde Swan.

Hier ben ik begonnen als Hospitality Manager en verzorg ik samen met de nautische- en service crew mooie dagtochten, reizen en luxe catering. Inmiddels houd ik mij hiernaast ook bezig met HR en Logistiek (crewplanning, loonadministratie en bevoorrading van het schip).

In het zomerseizoen ben ik vaak aan boord van de Wylde Swan te vinden. Graag tot dan!

Frank Stienstra

FRANK STIENSTRA
SUPERINTENDENT

JILDERT HOLTROP
ONLINE MARKETEER

Christian Spaargaren Expedition Manager - VK

CHRISTIAN SPAARGAREN
EXPEDITION MANAGER

Annemarie van der Weerd

ANNEMARIE VAN DER WEERD
HR & CREWING

ELISE WESTERMANN
ONDERWIJSCOÖRDINATOR

Christian Spaargaren Expedition Manager - VK

CHRISTIAN SPAARGAREN
EXPEDITION MANAGER

Voorlichters

Ivo

IVO HOFFS
VOORLICHTER

PIETER JANSEN
VOORLICHTER

WILLARD VAN DER SAR
VOORLICHTER

Docenten RS 1

STEF VAN LEEUWEN
DOCENT BIOLOGIE & SCHEIKUNDE

Op mijn zevende werd ik al windsurfend besmet met het watersportvirus. Ik ervaar daar dagelijks nog de symptomen van en nu zwerf ik met mijn zeilboot Elisabeth het land door. Als ik niet aan het zeilen ben, vind je mij voor de klas, bij de brandweer of kitesurfend bij het strand. Op reis twee en drie ga ik het Masterskip team versterken met mijn passie voor biologie en watersport.

Ben reis 5

BEN GEELS
DOCENT WISKUNDE & NATUURKUNDE

Na een complete loopbaan op school als docent wiskunde en natuurkunde, kan ik, van harte gestimuleerd door mijn vrouw Joke, genieten van zeilen, wind, water en het werken met jonge, lerende mensen. Vorig schooljaar ging ik al twee reizen mee. Ik heb enorme zin nogmaals een zeil avontuur aan te gaan.

Wordt vervolgd 🙂

Docenten RS 2

Yoni

YORI WILDENBURG
DOCENT BIOLOGIE

Ik ben docent biologie en wiskunde en ga dit jaar voor de tweede keer met Masterskip mee op reis. Ik zie er enorm naar uit om weer lekker op reis te gaan en avonturen (her) te beleven. Onderweg zal ik zo veel mogelijk met jullie de boeken vertalen naar de omgeving; de theorie “echt” maken.

Verder ben ik ook verzot op spelletjes, dus ik hoop in jullie waardige medespelers te vinden!

Pieter

PIETER JANSEN
DOCENT NATUURKUNDE

Een droom komt uit. Ik kan mijn passie voor leren en zeilen gaan uitvoeren tijdens een fantastisch mooie reis met Masterskip. Altijd voorstander geweest van onderwijs in een betekenisvolle en inspirerend context waarbij leerlingen worden uitgedaagd. Daar ga ik graag mijn bijdrage aanleveren door onder andere natuurkunde in te zetten om de leerlingen aan boord hun talenten te laten ontdekken. Kijk ook enorm uit naar de samenwerking met de rest van de crew. Was het maar 10 januari……

SACHA VAN DUREN
DOCENT WISKUNDE

Masterskip is een voor mij een prachtige manier om onderwijs met avontuur te verbinden. Als afgestudeerd econometrist heb ik een passie voor wiskunde maar het begeleiden van leerlingen heeft echt mijn hart veroverd. In 2019 ben ik voor mezelf begonnen als wiskunde en statistiek bijlesdocent. Daarnaast heb ik als kind veel gezeild en dat recent weer opgepakt, dus het leven op het water is mij niet vreemd. 

Docenten RS 3

ELISE WESTERMANN
DOCENT BIOLOGIE

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. Inmiddels ben ik bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen. Tussen het varen door werk ik aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

Ben reis 5

BEN GEELS
DOCENT WISKUNDE & NATUURKUNDE

Na een complete loopbaan op school als docent wiskunde en natuurkunde, kan ik, van harte gestimuleerd door mijn vrouw Joke, genieten van zeilen, wind, water en het werken met jonge, lerende mensen. Vorig schooljaar ging ik al twee reizen mee. Ik heb enorme zin nogmaals een zeil avontuur aan te gaan.

Wordt vervolgd 🙂

Docenten WS 1

ELISE WESTERMANN
DOCENT BIOLOGIE

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. Inmiddels ben ik bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen. Tussen het varen door werk ik aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

WIBRICH DROST
DOCENT WISKUNDE

Wat is er nu leuker dan lesgeven te kunnen combineren met lekker actief buiten zijn, en dat ook nog op een zeilschip. Naast mijn wiskunde docentschap ben ik namelijk graag actief buiten, op de fiets, wandelen of wat dan ook. Ik kijk dan ook erg uit naar een nieuw avontuur waarin ik lesgeven en zeilen kan combineren.

Zeilen doe ik al van jongs af aan. Deze reis is voor mij een droom die uitkomt: lesgeven aan jonge mensen over het Caribisch gebied én zeilen. Ik heb een super leuke baan als docent op een middelbare school en ik heb het geluk dat ik meekan op deze reis. Tot ziens op reis 2!

Bart 1 (Aangepast)

BART GIETHOORN
DOCENT NATUURKUNDE

Eerder heb ik reis 2 en 3 mogen doen en ik ben nog steeds een beetje verliefd op de Wylde Swan en alle mooie mensen daarop. Nu mag ik weer mee met reis 1 en ik kijk uit naar een nachtelijke sterrenkundeles, salsa-dansen op het middendek en alle nieuwe avonturen die er ongetwijfeld gaan komen.

Maaike (Groot)

MAAIKE KEMPENEERS
DOCENT SCHEIKUNDE

Hoi! Ik ben Maaike en ik ga dit jaar mee als scheikundedocente op Reis 1&2 met de Wylde Swan. Ik doe momenteel mijn Master Nanobiologie aan de TU Delft en ik geef parttime les. Van kinds af aan heb ik affiniteit met zowel het zeilen als het lesgeven, wat ik momenteel combineer door in mijn vrije tijd zeilles te geven. Masterskip is natuurlijk ook een geweldige combinatie van beiden. Ik heb dan ook enorm veel zin om samen de oceaan over te steken en eilanden te ontdekken!

Docenten WS 2

DANIQUE DE WAAL MALEFIJT
DOCENT BIOLOGIE

WESSEL ROOSJEN
DOCENT WISKUNDE

STEVEN DIK
DOCENT NATUURKUNDE

Ik ga de sterren van de hemel geven aan de leerlingen op de Wylde Swan en zal helpen om natuurkundige uitdagingen aan te gaan. Verder zal ik de dagen vullen met muziek (ben saxofonist), puzzels en spellen en zal geen mogelijkheid laten lopen om ook overboord het avontuur aan te gaan!

Maaike (Groot)

MAAIKE KEMPENEERS
DOCENT SCHEIKUNDE

Hoi! Ik ben Maaike en ik ga dit jaar mee als scheikundedocente op Reis 1&2 met de Wylde Swan. Ik doe momenteel mijn Master Nanobiologie aan de TU Delft en ik geef parttime les. Van kinds af aan heb ik affiniteit met zowel het zeilen als het lesgeven, wat ik momenteel combineer door in mijn vrije tijd zeilles te geven. Masterskip is natuurlijk ook een geweldige combinatie van beiden. Ik heb dan ook enorm veel zin om samen de oceaan over te steken en eilanden te ontdekken!

Docenten WS 3

ROB THUIS
DOCENT WISKUNDE

Ik ben Rob Thuis, gepensioneerd docent wiskunde sinds 01-02-2022, en heb dit jaar met de Reade Swan de trip naar Spitsbergen gedaan. Deze trip is me zo goed bevallen dat ik nu ook met de Wylde Swan en nieuwe trainees naar de Carib wil ervaren. Tot gauw!

LEX DE GROOT
DOCENT NATUURKUNDE

DIANNE HEESAKKERS
DOCENT SCHEIKUNDE

Ik kijk ernaar uit om als docent aan boord leerlingen te coachen en begeleiden in deze waanzinnige ervaring!

KIM OOSTERHOF
DOCENT THEATER

Hoi, ik ben Kim en ga dit jaar mee als theaterdocent op reis 3. Ik heb heel veel zin om deze uitdaging en het avontuur aan te gaan, om de creativiteit, het talent en de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen te mogen stimuleren en begeleiden. En dat op een prachtige reis! Tot op reis 3, ik kan niet wachten!

Docenten WS 4

CHANTAL DE RUIJTER
DOCENT BIOLOGIE

Ik ben een enthousiaste en betrokken docent biologie en word helemaal blij als ik in of op het water ben! Ik kijk er erg naar uit deze twee dingen te combineren tijdens Masterskip en er met elkaar een fantastische reis van te maken!

YORI WILDENBURG
DOCENT BIOLOGIE & WISKUNDE

Ik ben docent biologie en wiskunde en ga dit jaar voor de tweede keer met Masterskip mee op reis. Ik zie er enorm naar uit om weer lekker op reis te gaan en avonturen (her) te beleven. Onderweg zal ik zo veel mogelijk met jullie de boeken vertalen naar de omgeving; de theorie “echt” maken.

Verder ben ik ook verzot op spelletjes, dus ik hoop in jullie waardige medespelers te vinden!

LEX DE GROOT
DOCENT NATUURKUNDE

NOA DEN HERTOG
DOCENT WISKUNDE

Ik heb een achtergrond in econometrie en beoefen nu het leukste beroep dat er bestaat: wiskundedocent. Bij Masterskip combineer ik dat nog eens met mijn liefde voor avontuur en het buitenleven. Ik ga voor een fijne tijd aan boord voor iedereen!

Docenten WS 5

CHANTAL DE RUIJTER
DOCENT BIOLOGIE

Ik ben een enthousiaste en betrokken docent biologie en word helemaal blij als ik in of op het water ben! Ik kijk er erg naar uit deze twee dingen te combineren tijdens Masterskip en er met elkaar een fantastische reis van te maken!

NOA DEN HERTOG
DOCENT WISKUNDE

Ik heb een achtergrond in econometrie en beoefen nu het leukste beroep dat er bestaat: wiskundedocent. Bij Masterskip combineer ik dat nog eens met mijn liefde voor avontuur en het buitenleven. Ik ga voor een fijne tijd aan boord voor iedereen!

HELENE VAN HARTEN
DOCENT NATUURKUNDE

PIETER NONHEBEL
DOCENT SCHEIKUNDE

Scheikunde in de klas? DONE

Huiswerk voor scheikunde thuis? DONE

Scheikunde op zee? GAAN WE DOEN!!

ELISE WESTERMANN
DOCENT BIOLOGIE

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. Inmiddels ben ik bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen. Tussen het varen door werk ik aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

PETRA VAN DAM
DOCENT GESCHIEDENIS
REIS: 2

Zeilen en leren in de Cariben!  Een prachtige omgeving om in en van te leren. Rondvaren in dit gebied met een boeiende geschiedenis, kennismaken met nieuwe culturen en onder andere de Spaanse taal, hoe leuk is dat!

Zeilen doe ik al van jongs af aan. Deze reis is voor mij een droom die uitkomt: lesgeven aan jonge mensen over het Caribisch gebied én zeilen. Ik heb een super leuke baan als docent op een middelbare school en ik heb het geluk dat ik meekan op deze reis. Tot ziens op reis 2!

HELEEN DE FOOIJ
DOCENT WISKUNDE
REIS: 3

Omdat ik veel dingen leuk vind probeer ik ze zoveel mogelijk te combineren. Dit doe ik in mijn huidige werk als adviseur op het gebied van waterzuivering en duurzaamheid, maar dit doe ik ook als wiskundedocent. 

Aan boord van de Wylde Swan kunnen we verschillende schoolvakken combineren in workshops en zie je hoe theorie in de praktijk uitwerkt. En als ik daar dan ook nog voor op een zeilschip mag zitten, door een tropische regenwoud mag hiken en een geweldige groep jonge mensen mag leren kennen, kunnen jullie je vast wel voorstellen waarom ik dit jaar voor de derde keer mee ga.

 

Ivo

IVO HOFFS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 3

Als scheepsbouwkundige, zeiler en docent natuurkunde is Masterskip voor mij als een droom! In 2019 ben ik de oceaan al overgestoken op reis 1, en dat smaakte naar meer… 

Ik voel me een ontzettende bofkont en ik heb onwijs veel zin om samen met de trainees de Cariben te ontdekken op reis 3!

LUUK DOPPER
DOCENT ECONOMIE
REIS: 3

Na heel wat jaartjes voor de klas op de vaste wal nu mee als docent en begeleider aan boord van de Wylde Swan. Hobby, het zeilen en beroep ineen. Ik kijk uit naar dit avontuur wat voor zowel de trainees als voor mij een nieuwe uitdaging zal zijn. Spannend en leerzaam. En vast ook heel gezellig. En dan de Cariben, daar gaan we natuurlijk samen heel mooie dingen ontdekken.

OTTO BERVOETS
DOCENT WISKUNDE
REIS: 4 & 5

Ik ben Otto. Op dit moment ben ik bezig met mijn Master Econometrics and Operations Research, wat vooral wiskunde is, toegepast op onze omgeving. Je raad het dus al, ik zal deze reis wiskunde geven. Naast dat ik nog studeer ben ik ook veel te vinden op zeilschool Pean, waar ik in de weekenden al mijn kennis over het zeilen probeer aan te vullen en over te brengen naar andere mensen. Ik kijk ontzettend uit naar deze reis, mijn doel is om jullie te laten zien dat wiskunde een heel mooi vak is en vaak veel praktischer dan in de schoolboeken staat geschreven. Tot reis vier en vijf! 

IRIS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 4

FLORIS
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 1

Niet alleen jullie hebben zin om dit avontuur aan te gaan, ook ik kan niet wachten. Als actieve zeiler (zwaardboot) is het ook voor mij een droom die uitkomt. Je kan aan boord bij mij terecht om over Scheikunde te leren (of over wedstrijdzeilen, al is zo’n grote boot als deze voor mij net zo nieuw als voor jullie!), maar ik hoop het ook gewoon vooral heel gezellig te kunnen maken met de andere mensen met wie ik dit avontuur aan ga!

00102__mg_4006-1
Gijs les wolkenvorming

JIJ?
VACATURE

Ben je eerstegraads bevoegd bèta docent?

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM