MASTERSKIP: HET BEGIN

HET ONTSTAAN VAN MASTERSKIP

Het ontstaan van Masterskip

Hoe vele tegenslagen werden overwonnen om leerlingen in het voortgezet onderwijs de reis van hun leven te laten maken.

Het is 2012. We zijn een groepje gepassioneerde docenten en zeilers. We bespreken wat ons diep van binnen bezighoudt: een nieuwe vorm van maatwerk in het voortgezet onderwijs. Waarbij persoonlijk leiderschap, teamwork en sociale ontwikkeling de boventoon voeren. Een combinatie van theorie en praktijk op een bijzondere en uitdagende locatie. Zo ontstaat in 2013 het idee om leerlingen van allerlei scholen tijdens schooltijd mee te nemen op een groot zeilschip en hun onderwijs aan boord te laten plaatsvinden. De leerlingen leren dan van de omgeving waar ze in rond varen. Ze steken oceanen over en bezoeken inheemse volken en culturen. De wereld wordt hun klaslokaal.

In het buitenland zijn soortgelijke initiatieven. Wie de film White Squall kijkt, weet dat zelfs in 1961 al een reis met scholieren werd ondernomen op brigantijn Albatros. Wij kiezen ervoor om met Tall Ship Wylde Swan te gaan varen.

We besluiten om ons programma Masterskip te noemen. Een naam die op vele manieren past bij wat we doen! Met provinciale subsidie weet Masterskip zich klaar te maken voor een eerste reis. Voordat de reis begint, is de ervaring al bijzonder. Immers, scholen zijn niet gewend om hun leerlingen zes weken niet te zien terwijl het schoolprogramma gewoon doorgaat. Ouders vragen zich af of hun kind wel zonder hen kan. Het kost ons soms de grootste moeite om alle partijen te overtuigen. En de trainees bij Masterskip? Die hoeven we niet te overtuigen… Zij hebben er ongelofelijk veel zin in.

De bijzondere impact van Masterskip is meteen duidelijk. Naast het bijhouden van het gewone schoolwerk leren de trainees de meest uiteenlopende dingen tijdens hun avonturen. Maar het meest opvallende is wel de gigantische invloed die Masterskip heeft op de persoonlijk ontwikkeling van de trainees. De zes weken op zee op een Tall Ship zijn ‘life changing’!

De eerste bedreigingen

Al in het eerste jaar dienen zich helaas de eerste bedreigingen al aan. De subsidie is op en het aantal leerlingen was net niet groot genoeg om alle lopende rekeningen te betalen. Om te kunnen voortbestaan moet Masterskip schulden aangaan. Het programma is te mooi om waar te zijn en iedereen hoopt dat op termijn de bekendheid groeit waardoor het aantal deelnemers toeneemt. Want allen dan zijn er voldoende inkomsten om het programma te kunnen blijven uitvoeren.

In de paar jaren die volgen is het afzien voor Masterskip. We willen heel graag veel trainees deze bijzondere ervaring geven. Maar het lukt niet goed om uit de financiële zorgen te komen. Elk jaar stijgt de schuld. Toch is de drive om door te gaan dusdanig groot, en de droom die we waar proberen te maken dusdanig mooi dat Masterskip doorzet. Maar helaas, na vele jaren ploeteren lijkt toch de bodem in zicht te komen. Vlak voordat het doek valt, gloort er opeens hoop aan de horizon. Een investeerder is bereidt om nog één keer een financiële injectie te geven. Maar onder strikte voorwaarden: er moeten wisselingen in het team komen, er moet een gedegen financieel plan komen en zelfs het kantoor zal verhuizen. Deze turn-around is Masterskip haar laatste kans.

En die kans pakken we met beide handen aan. Waar nodig worden teamleden gewisseld. Omdat iedereen nog steeds 100% gelooft in het programma weten we dat het niet aan de inhoud ligt. Het geheel moet in alle facetten beter worden aangepakt, om te beginnen met de bekendheid van Masterskip. De marketing machine moet aan. Dat is geen moeite want er zijn al zoveel mooie verhalen te vertellen. De website wordt professioneel ingericht en er wordt en een online marketeer aangetrokken.

Ook de route wordt aangepast. De grootste verandering is het niet meer varen van de route Harlingen-Canarische eilanden en het toevoegen van een extra reis… Naar Cuba en Jamaica!

HET DOORBREKEN VAN DE VICIEUZE CIRKEL

En dan ziet Masterskip het gebeuren. De bezoekersaantallen op de site stijgen. De zichtbaarheid groeit en ook beginnen de inschrijvingen beter te lopen. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. Doordat er iets meer te besteden is kan de kwaliteit omhoog. Dat vertelt zich rond en zo kan Masterskip tot volle bloei komen!

En net als alles lekker loopt en de dreiging van het faillissement is afgewend, ontstaat er een nieuw gevaar: door de grotere bekendheid begint leerplicht zich te bemoeien met Masterskip. Hoe kan dat nou? Onder schooltijd op een schip? Is dat verzuim? Op de één of andere wijze ontstaat het beeld dat Masterskip weliswaar ideëel is maar ook illegaal! Door onwetendheid groeit het aantal vraagtekens op dit vlak.

Maar ook deze uitdaging gaat het team van Masterskip aan. Er worden gesprekken gepland met de onderwijsinspectie. Er is zelfs een jurist voor nodig om de complexe wetgeving uit te zoeken. Maar na een aantal ingewikkelde vergaderingen, het schrijven van vele notities en het geven van uitgebreide uitleg begint de beeldvorming over Masterskip te draaien. Er wordt geen onderwijstijd gemist en er is geen verzuim, want de programma’s van toetsing en afsluiting lopen op individueel niveau gewoon door. Ook de onderwijs inspectie is het eens: Masterskip is een geweldig programma. Juist de behapbare programma’s van 5 tot 7 weken zijn een prachtige vorm van individueel maatwerk voor veel trainees en scholen. Dit is hoe maatwerk in het onderwijs bedoelt is!

ERKENNING VAN DE OVERHEID

Daarmee zet Masterskip de volgende stap om haar droom waar te maken: erkenning van de overheid. Als we terugkijken naar dat groepje onderwijzers en zeilers die begonnen met het organiseren van onderwijs op een Tall Ship, dan zien we dat Masterskip eerst een droom was, toen een lelijk eendje werd en dat ze nu tot volle wasdom is gekomen. Masterskip is het enige erkende buitenschoolse onderwijsprogramma van Nederland.

HET TEAM

De Wylde Swan vaart met professionals, die in het bezit zijn van de vereiste papieren en natuurlijk de benodigde ervaring om met een zeilschip over de wereldzeeën te varen. De vaste bemanning is in dienst van de rederij en heeft veel ervaring met het varen met jongeren. Van elke functie zijn (minimaal) twee mensen in dienst, die elkaar door het jaar heen afwisselen. Soms zijn er internationale bemanningsleden aan boord, zoals een Deense bosun (bootsman) of een Franse deckhand (matroos). 

De docenten die het Masterskip programma begeleiden, zijn eerstegraads bevoegd. Bij de samenstelling van de teams wordt rekening gehouden met ervaring, leeftijd en persoonlijkheid, zodat elk team een optimale Masterskip reis kan realiseren.

De bemanning van het rederijkantoor bestaat uit directeur Christophe Meijer, hospitality en HR manager Ibrichje Engelsma, onderwijscoördinator Masterskip Nynke Verduyn, online marketing specialist Jildert Holtrop en onderwijsspecialist Lotte Grootveld.

Bemanning

Tsjerk Hesling Hoekstra

TSJERK HESLING HOEKSTRA
KAPITEIN

MARCO VAN DE WERF
KAPITEIN

MARTIJN
STUURMAN

PIM VAN DIJK
ENGINEER

SAKE SMITS
ENGINEER

KOEN
SCHEEPSKOK

TINA DIPHOORN
SCHEEPSKOK

masterskipreis-5-gebr-8

JIJ? VACATURE

Wil jij meevaren als crew op de Wylde Swan? We hebben regelmatig vacatures.

JIJ?
VACATURE

Wil jij meevaren als crew op de Wylde Swan? Kijk op de website, of stuur een e-mail!

Kantoorpersoneel

Nynke

NYNKE VERDUYN
ONDERWIJSCOÖRDINATOR

Als spin in het web zorg ik ervoor dat Masterskip voor zoveel mogelijk leerlingen werkelijkheid wordt!  Sinds 2017 ben ik werkzaam voor Masterskip.

Ik organiseer en coördineer het programma en heb daarvoor contact met leerlingen, ouders, scholen en het schip. 

Werving & selectie van nieuwe docenten, marketing, social media: ik ben van alle markten thuis!

CHRISTOPHE MEIJER
DIRECTEUR

Zeilen doe ik al sinds mijn achtste. Met schepen als de Swan fan Makkum en de Stad Amsterdam voer ik de wereldzeëen over. Na het afronden van de zeevaartschool van de Marine (KIM) en de Enkhuizer Zeevaartschool haalde ik mijn “master all ships”. Dat zorgde voor een prachtige positie als eerste stuurman en vervangend kapitein op de Clipper Stad Amsterdam.

Toen kwamen er drie kinderen en heb ik het varend bestaan afgebouwd. Ik ben mede-eigenaar van Zeilschool Pean in Friesland en sinds november 2018 directeur van de Wylde Swan B.V.

rpt

IBRICHJE ENGELSMA
HOSPITALITY | HR | LOGISTIEK

Opgegroeid in Friesland, en na mijn studie en omzwervingen in binnen- en buitenland weer teruggekeerd naar ‘myn heitelân’. Van water word ik blij: al vanaf jonge leeftijd zeil ik en dat is gebleven. Van kleine bootjes naar grotere jachten en sinds 2018 verbonden aan de Wylde Swan.

Hier ben ik begonnen als Hospitality Manager en verzorg ik samen met de nautische- en service crew mooie dagtochten, reizen en luxe catering. Inmiddels houd ik mij hiernaast ook bezig met HR en Logistiek (crewplanning, loonadministratie en bevoorrading van het schip).

In het zomerseizoen ben ik vaak aan boord van de Wylde Swan te vinden. Graag tot dan!

Frank Stienstra

FRANK STIENSTRA
SUPERINTENDENT

JILDERT HOLTROP
ONLINE MARKETEER

Voorlichters

HELEEN DE FOOIJ
VOORLICHTER

DENNIS VOS
VOORLICHTER

WILLARD VAN DER SAR
VOORLICHTER

Docenten

SACHA VAN DUREN
DOCENT WISKUNDE
REIS: 1

Wiskunde docent aan boord van de Wylde Swan is voor mij een prachtige manier om onderwijs met avontuur te verbinden. Als afgestudeerd econometrist heb ik een passie voor wiskunde maar het begeleiden van leerlingen heeft echt mijn hart veroverd. In 2019 ben ik voor mezelf begonnen als wiskunde en statistiek bijlesdocent. Daarnaast heb ik als kind veel gezeild en dat recent weer opgepakt, dus het leven op het water is mij niet vreemd. Maar een oceaan oversteken heb ik nog nooit gedaan; ik ben benieuwd! 

Pieter

PIETER JANSEN
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 1

Een droom komt uit. Ik kan mijn passie voor leren en zeilen gaan uitvoeren tijdens een fantastisch mooie reis met de Wylde Swan. Altijd voorstander geweest van onderwijs in een betekenisvolle en inspirerend context waarbij leerlingen worden uitgedaagd. Daar ga ik graag mijn bijdrage aanleveren door onder andere natuurkunde in te zetten om de leerlingen aan boord hun talenten te laten ontdekken. Kijk ook enorm uit naar de samenwerking met de rest van de crew. Was het maar 9 november……

ELISE WESTERMANN
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 1, 4 en 5

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. Inmiddels ben ik bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen. Tussen het varen door werk ik aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

RUUD MORSINK
DOCENT WISKUNDE
REIS: 2

 

Ben reis 5

BEN GEELS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 2 & 5

Na een complete loopbaan op school als docent wiskunde en natuurkunde, kan ik, van harte gestimuleerd door mijn vrouw Joke, genieten van zeilen, wind, water en het werken met jonge, lerende mensen. Vorig schooljaar ging ik al twee reizen mee. Ik heb enorme zin nogmaals een zeil avontuur aan te gaan.

STEF VAN LEEUWEN
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 2 en 3

Op mijn zevende werd ik al windsurfend besmet met het watersportvirus. Ik ervaar daar dagelijks nog de symptomen van en nu zwerf ik met mijn zeilboot Elisabeth het land door. Als ik niet aan het zeilen ben, vind je mij voor de klas, bij de brandweer of kitesurfend bij het strand. Op reis twee en drie ga ik het Masterskip team versterken met mijn passie voor biologie en watersport.

PETRA VAN DAM
DOCENT GESCHIEDENIS
REIS: 2

Zeilen en leren in de Cariben!  Een prachtige omgeving om in en van te leren. Rondvaren in dit gebied met een boeiende geschiedenis, kennismaken met nieuwe culturen en onder andere de Spaanse taal, hoe leuk is dat!

Zeilen doe ik al van jongs af aan. Deze reis is voor mij een droom die uitkomt: lesgeven aan jonge mensen over het Caribisch gebied én zeilen. Ik heb een super leuke baan als docent op een middelbare school en ik heb het geluk dat ik meekan op deze reis. Tot ziens op reis 2!

HELEEN DE FOOIJ
DOCENT WISKUNDE
REIS: 3

Omdat ik veel dingen leuk vind probeer ik ze zoveel mogelijk te combineren. Dit doe ik in mijn huidige werk als adviseur op het gebied van waterzuivering en duurzaamheid, maar dit doe ik ook als wiskundedocent. 

Aan boord van de Wylde Swan kunnen we verschillende schoolvakken combineren in workshops en zie je hoe theorie in de praktijk uitwerkt. En als ik daar dan ook nog voor op een zeilschip mag zitten, door een tropische regenwoud mag hiken en een geweldige groep jonge mensen mag leren kennen, kunnen jullie je vast wel voorstellen waarom ik dit jaar voor de derde keer mee ga.

 

Ivo

IVO HOFFS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 3

Als scheepsbouwkundige, zeiler en docent natuurkunde is Masterskip voor mij als een droom! In 2019 ben ik de oceaan al overgestoken op reis 1, en dat smaakte naar meer… 

Ik voel me een ontzettende bofkont en ik heb onwijs veel zin om samen met de trainees de Cariben te ontdekken op reis 3!

LUUK DOPPER
DOCENT ECONOMIE
REIS: 3

Na heel wat jaartjes voor de klas op de vaste wal nu mee als docent en begeleider aan boord van de Wylde Swan. Hobby, het zeilen en beroep ineen. Ik kijk uit naar dit avontuur wat voor zowel de trainees als voor mij een nieuwe uitdaging zal zijn. Spannend en leerzaam. En vast ook heel gezellig. En dan de Cariben, daar gaan we natuurlijk samen heel mooie dingen ontdekken.

OTTO BERVOETS
DOCENT WISKUNDE
REIS: 4 & 5

Ik ben Otto. Op dit moment ben ik bezig met mijn Master Econometrics and Operations Research, wat vooral wiskunde is, toegepast op onze omgeving. Je raad het dus al, ik zal deze reis wiskunde geven. Naast dat ik nog studeer ben ik ook veel te vinden op zeilschool Pean, waar ik in de weekenden al mijn kennis over het zeilen probeer aan te vullen en over te brengen naar andere mensen. Ik kijk ontzettend uit naar deze reis, mijn doel is om jullie te laten zien dat wiskunde een heel mooi vak is en vaak veel praktischer dan in de schoolboeken staat geschreven. Tot reis vier en vijf! 

IRIS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 4

FLORIS
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 1

Niet alleen jullie hebben zin om dit avontuur aan te gaan, ook ik kan niet wachten. Als actieve zeiler (zwaardboot) is het ook voor mij een droom die uitkomt. Je kan aan boord bij mij terecht om over Scheikunde te leren (of over wedstrijdzeilen, al is zo’n grote boot als deze voor mij net zo nieuw als voor jullie!), maar ik hoop het ook gewoon vooral heel gezellig te kunnen maken met de andere mensen met wie ik dit avontuur aan ga!

00102__mg_4006-1
Gijs les wolkenvorming

JIJ?
VACATURE

Ben je eerstegraads bevoegd bèta docent?

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM