MASTERSKIP: HET BEGIN

ONTDEK HET VERHAAL ACHTER MASTERSKIP

HET BEGIN

De Wylde Swan is de grootste en snelste topzeilschoener ter wereld. De trots van Masterskip werd 100 jaar geleden in Duitsland in de vaart gebracht, oorspronkelijk als stoomschip voor de haringvloot. Maar wist je dat het verhaal achter de Wylde Swan een echte klassieker is? Een verhaal waarin stormen werden doorstaan en waarbij steeds de koers bijgesteld is om de droom waar te maken? 

HARINGJAGER JEMO

De geschiedenis van de Wylde Swan begint een eeuw geleden met de romp van een oude haringjager, de Jemo. Het stoom aangedreven schip van Duitse makelij, gebouwd in 1920, was bedoeld om haring van de visgronden op de Noordzee zo snel mogelijk naar de wal te brengen. Het prachtige schip met de mooie steile steven en een geveegde kont was erg snel en bleef ook na haar diensttijd niet onopgemerkt. 

VAN JEMO NAAR WYLDE SWAN

Kapitein en zeiler Willem Sligting spotte de romp jaren later, terwijl hij net volop bezig was met het maken van plannen voor het verwezenlijken van zijn droom: een schip bouwen, bedoeld om jongeren op te leiden, dat met een lichte romp en een overtuigde zeilvoering alle races zou winnen. De stalen romp van de Jemo was een prachtige aanwinst voor die plannen; dus het casco werd naar Nederland gehaald om met het project van start te kunnen gaan in 2007. 

Willem Sligting overleed halverwege het project om van de Jemo een modern opleidingsschip te maken, in 2009. Na een periode van rouw en verdriet besloot de club om Willem zijn vrouw Hinke de Vries en haar familie heen unaniem dat zijn nalatenschap een invulling moest krijgen. De verwezenlijking van zijn droom moest worden voortgezet. Er was een nieuwe stip op de horizon, een blik op de toekomst. Het project werd gezamenlijk hervat en er werd hard gewerkt om de bijna honderd jaar oude Jemo om te toveren tot de Wylde Swan. 

MASTERSKIP

Op 11 juni 2010 was het zover: de Wylde Swan werd te water gelaten, de bemanning ging voor het eerst de zee op. Daarmee was de rumoerige startfase zeker nog niet voorbij: in 2010 was de economische recessie nog in volle gang. Er werden vele vergaderingen en bijeenkomsten belegd. Op zoek naar een rendabele bedrijfsvoering werd besloten om een school-op-zee te creëren: het programma Masterskip. Je eerste wereldreis onder schooltijd: een onvergetelijke levenservaring van leren op zee. Zes weken zeilen op een uniek zeilschip, terwijl school gewoon doorgaat én je persoonlijke ontwikkeling een boost krijgt, wie wil dat niet?

MASTERSKIP: WIND IN DE ZEILEN

Scholen werkten samen met Masterskip om het programma op te stellen. Er was markt voor de plannen en er kwam wind in de zeilen; de aanmeldingen stroomden binnen.  

Anno nu is Masterskip – waarbij opleiding op zee het speerpunt is –  tot volle wasdom gekomen. De periode van start-up hebben we in ons kielzog gelaten, waardoor er nu tijd is voor verdieping en verbreding van het programma. De droom van de oprichters is werkelijkheid geworden: een snel schip om jongeren op te leiden. De Wylde Swan zeilt acht maanden per jaar met leergierige scholieren op internationale wateren. Het is nu aan het team om verder te varen.

HET TEAM

De Wylde Swan vaart met professionals, die in het bezit zijn van de vereiste papieren en natuurlijk de benodigde ervaring om met een zeilschip over de wereldzeeën te varen. De vaste bemanning is in dienst van de rederij en heeft veel ervaring met het varen met jongeren. Van elke functie zijn (minimaal) twee mensen in dienst, die elkaar door het jaar heen afwisselen. Soms zijn er internationale bemanningsleden aan boord, zoals een Deense bosun (bootsman) of een Franse deckhand (matroos). 

De docenten die het Masterskip programma begeleiden, zijn eerstegraads bevoegd. Bij de samenstelling van de teams wordt rekening gehouden met ervaring, leeftijd en persoonlijkheid, zodat elk team een optimale Masterskip reis kan realiseren.

De bemanning van het rederijkantoor bestaat uit directeur Christophe Meijer, hospitality en HR manager Ibrichje Engelsma, onderwijscoördinator Masterskip Nynke Verduyn, online marketing specialist Jildert Holtrop en onderwijsspecialist Lotte Grootveld.

RUTH GIESEN
KAPITEIN 
REIS: 3 & 4
Het is prachtig om met zo’n mooi schip de hele wereld rond te mogen zeilen. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de mensen aan boord die het zo speciaal maken: het team, de bemanning maakt de reis. En bij Masterskip zijn dit ook juist de trainees. De samenhorigheid van de mensen aan boord is één van de mooiste onderdelen van haar werk.

LOTTE GROOTVELD
DOCENT WISKUNDE / NATUURKUNDE
REIS: 1 & 2
Ja! We gaan weer de oceaan over. Daar hou ik van! Ik kijk weer heel erg uit naar het fijne ritme aan boord tijdens de oversteek, de walvissen en dolfijnen en gezellig met elkaar opgescheept zitten. Groepsspelletjes, 10-minuten-dansfeestjes genieten van het zeilen: ik blijf Masterskip prachtig vinden!

Naast meevaren als docent ben ik ’s zomers ook deckhand en werk ik tussen het varen door aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

Martijn.JPG

MARTIJN BOUCHER
KAPITEIN

“Wat een eer om op dit schip met deze crew en geweldige trainees te mogen varen. Manoeuvreren met een tall ship is niet hetzelfde als een klein bootje. Dit lukt alleen als iedereen goed samenwerkt en iedereen de juiste handeling op het juiste moment doet. Anders wordt het opnieuw en opnieuw proberen totdat het lukt. Elke Masterskip reis doen we sailtraining ter voorbereiding op de scheepsovername: dan zeilt de groep trainees geheel zelfstandig de Wylde Swan. Een prachtig moment!” 

NYNKE VERDUYN
ONDERWIJSCOÖRDINATOR MASTERSKIP
Als spin in het web zorg ik ervoor dat Masterskip voor zoveel mogelijk leerlingen werkelijkheid wordt!  Sinds 2017 ben ik werkzaam voor Masterskip.

Ik heb contact met leerlingen, ouders, scholen en het schip. Werving & selectie van nieuwe docenten, marketing, social media: ik ben van alle markten thuis!

 

CHRISTOPHE MEIJER
DIRECTEUR
Zeilen doe ik al sinds mijn achtste. Met schepen als de Swan fan Makkum en de Stad Amsterdam voer ik de wereldzeëen over. Na het afronden van de zeevaartschool van de Marine (KIM) en de Enkhuizer Zeevaartschool haalde ik mijn “master all ships”. Dat zorgde voor een prachtige positie als eerste stuurman en vervangend kapitein op de Clipper Stad Amsterdam. Toen kwamen er drie kinderen en heb ik het varend bestaan afgebouwd. Ik ben mede-eigenaar van Zeilschool Pean in Friesland en sinds november 2018 directeur van de Wylde Swan B.V.

rpt

IBRICHJE ENGELSMA
HOSPITALITY | HR | LOGISTIEK

KEES TIJDINK
VOORLICHTER

DENNIS VOS
VOORLICHTER

WILLARD VAN DER SAR
VOORLICHTER

MARCEL KOENEMAN
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 1
Ik houd van eten, logica, klassieke muziek en jazz, taal, gezelligheid, alleen zijn, over het water naar de horizon staren, lesgeven, natuur, speuren, laat naar bed gaan en uitslapen. Verder zeil ik ook heel graag, in en rond Nederland, vooral met mijn vrouw en twee kinderen op ons schip, de Syrinx.

 

IVO HOFFS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 1
Ahoi! Wat heb ik ongelofelijk veel zin in dit avontuur! Zeilen is echt mijn passie, er is eigenlijk niets wat ik liever doe. En wat gaan natuurkunde en zeilen toch mooi samen, ik kan niet wachten om dit te delen met de trainees!

DAVID KOOISTRA
DOCENT BIOLOGIE
REIS: 1
Ik heb mariene biologie gestuurd en na mijn studie 13 jaar in o.a. de CarIben en Afrika gewoond. Daar hield ik mij bezig met mariene reservaten en de bescherming daarvan. Ik hou van de zee en avontuurlijke sporten en heb  ontzettend veel zin in deze reis.

GERRIT GIERMAN
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 4
Twee jaar geleden ging ik met pensioen sindsdien ging ik al twee keer met de Wylde Swan op reis in de Cariben. Nu ik ervaren heb hoe zo’n reis is,  heb ik er extra veel zin in om het nog een keer te mogen doen. Ik ben behoorlijk actief en doe veel aan sport. Ik hoop dat de trainees veel vragen over scheikunde hebben, want daarmee helpen doe ik ook graag.

PIM VAN DIJK
ENGINEER

TINA DIPHOORN
SCHEEPSKOK

BEN GEELS
DOCENT WISKUNDE

Ik ben net met pensioen, na 40 mooie jaren als wiskundeleraar in het vrije school onderwijs. Ik hou van het water, de wind, de stilte en de natuur. Ik lees graag en hou me bezig met persoonlijke ontwikkeling. 

JENNIFER STROO
DOCENT NATUURKUNDE EN AARDRIJKSKUNDE

Ik mag alweer voor het derde jaar mee met Masterskip. Ik heb heel heel veel zin om weer heel veel mooie dingen te (laten) leren aan boord en op de eilanden! Maar eerst … fijn van de Nederlandse herfst genieten met een hoop voorpret.

JIJ?
VACATURE
Ben je een eerstegraads bevoegd bèta docent? Stuur je open sollicitatie naar info@masterskip.com

Of wil je als crew meevaren op de Wylde Swan? Kijk op de site van de Wylde Swan

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM