WIE ZIJN WIJ

HET ONTSTAAN VAN MASTERSKIP

Het ontstaan van Masterskip

Hoe vele tegenslagen werden overwonnen om leerlingen in het voortgezet onderwijs de reis van hun leven te laten maken.

Het is 2012. We zijn een groepje gepassioneerde docenten en zeilers. We bespreken wat ons diep van binnen bezighoudt: een nieuwe vorm van maatwerk in het voortgezet onderwijs. Waarbij persoonlijk leiderschap, teamwork en sociale ontwikkeling de boventoon voeren. Een combinatie van theorie en praktijk op een bijzondere en uitdagende locatie. Zo ontstaat in 2013 het idee om leerlingen van allerlei scholen tijdens schooltijd mee te nemen op een groot zeilschip en hun onderwijs aan boord te laten plaatsvinden. De leerlingen leren dan van de omgeving waar ze in rond varen. Ze steken oceanen over en bezoeken inheemse volken en culturen. De wereld wordt hun klaslokaal.

In het buitenland zijn soortgelijke initiatieven. Wie de film White Squall kijkt, weet dat zelfs in 1961 al een reis met scholieren werd ondernomen op brigantijn Albatros. Wij kiezen ervoor om met Tall Ship Wylde Swan te gaan varen.

We besluiten om ons programma Masterskip te noemen. Een naam die op vele manieren past bij wat we doen! Met provinciale subsidie weet Masterskip zich klaar te maken voor een eerste reis. Voordat de reis begint, is de ervaring al bijzonder. Immers, scholen zijn niet gewend om hun leerlingen zes weken niet te zien terwijl het schoolprogramma gewoon doorgaat. Ouders vragen zich af of hun kind wel zonder hen kan. Het kost ons soms de grootste moeite om alle partijen te overtuigen. En de trainees bij Masterskip? Die hoeven we niet te overtuigen… Zij hebben er ongelofelijk veel zin in.

De bijzondere impact van Masterskip is meteen duidelijk. Naast het bijhouden van het gewone schoolwerk leren de trainees de meest uiteenlopende dingen tijdens hun avonturen. Maar het meest opvallende is wel de gigantische invloed die Masterskip heeft op de persoonlijk ontwikkeling van de trainees. De zes weken op zee op een Tall Ship zijn ‘life changing’!

De eerste bedreigingen

Al in het eerste jaar dienen zich helaas de eerste bedreigingen al aan. De subsidie is op en het aantal leerlingen was net niet groot genoeg om alle lopende rekeningen te betalen. Om te kunnen voortbestaan moet Masterskip schulden aangaan. Het programma is te mooi om waar te zijn en iedereen hoopt dat op termijn de bekendheid groeit waardoor het aantal deelnemers toeneemt. Want allen dan zijn er voldoende inkomsten om het programma te kunnen blijven uitvoeren.

In de paar jaren die volgen is het afzien voor Masterskip. We willen heel graag veel trainees deze bijzondere ervaring geven. Maar het lukt niet goed om uit de financiële zorgen te komen. Elk jaar stijgt de schuld. Toch is de drive om door te gaan dusdanig groot, en de droom die we waar proberen te maken dusdanig mooi dat Masterskip doorzet. Maar helaas, na vele jaren ploeteren lijkt toch de bodem in zicht te komen. Vlak voordat het doek valt, gloort er opeens hoop aan de horizon. Een investeerder is bereidt om nog één keer een financiële injectie te geven. Maar onder strikte voorwaarden: er moeten wisselingen in het team komen, er moet een gedegen financieel plan komen en zelfs het kantoor zal verhuizen. Deze turn-around is Masterskip haar laatste kans.

En die kans pakken we met beide handen aan. Waar nodig worden teamleden gewisseld. Omdat iedereen nog steeds 100% gelooft in het programma weten we dat het niet aan de inhoud ligt. Het geheel moet in alle facetten beter worden aangepakt, om te beginnen met de bekendheid van Masterskip. De marketing machine moet aan. Dat is geen moeite want er zijn al zoveel mooie verhalen te vertellen. De website wordt professioneel ingericht en er wordt en een online marketeer aangetrokken.

Ook de route wordt aangepast. De grootste verandering is het niet meer varen van de route Harlingen-Canarische eilanden en het toevoegen van een extra reis… Naar Cuba en Jamaica!

HET DOORBREKEN VAN DE VICIEUZE CIRKEL

En dan ziet Masterskip het gebeuren. De bezoekersaantallen op de site stijgen. De zichtbaarheid groeit en ook beginnen de inschrijvingen beter te lopen. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. Doordat er iets meer te besteden is kan de kwaliteit omhoog. Dat vertelt zich rond en zo kan Masterskip tot volle bloei komen!

En net als alles lekker loopt en de dreiging van het faillissement is afgewend, ontstaat er een nieuw gevaar: door de grotere bekendheid begint leerplicht zich te bemoeien met Masterskip. Hoe kan dat nou? Onder schooltijd op een schip? Is dat verzuim? Op de één of andere wijze ontstaat het beeld dat Masterskip weliswaar ideëel is maar ook illegaal! Door onwetendheid groeit het aantal vraagtekens op dit vlak.

Maar ook deze uitdaging gaat het team van Masterskip aan. Er worden gesprekken gepland met de onderwijsinspectie. Er is zelfs een jurist voor nodig om de complexe wetgeving uit te zoeken. Maar na een aantal ingewikkelde vergaderingen, het schrijven van vele notities en het geven van uitgebreide uitleg begint de beeldvorming over Masterskip te draaien. Er wordt geen onderwijstijd gemist en er is geen verzuim, want de programma’s van toetsing en afsluiting lopen op individueel niveau gewoon door. Ook de onderwijs inspectie is het eens: Masterskip is een geweldig programma. Juist de behapbare programma’s van 5 tot 7 weken zijn een prachtige vorm van individueel maatwerk voor veel trainees en scholen. Dit is hoe maatwerk in het onderwijs bedoelt is!

ERKENNING VAN DE OVERHEID

Daarmee zet Masterskip de volgende stap om haar droom waar te maken: erkenning van de overheid. Als we terugkijken naar dat groepje onderwijzers en zeilers die begonnen met het organiseren van onderwijs op een Tall Ship, dan zien we dat Masterskip eerst een droom was, toen een lelijk eendje werd en dat ze nu tot volle wasdom is gekomen. Masterskip is het enige erkende buitenschoolse onderwijsprogramma van Nederland.

HET TEAM

Onze Tall Ships varen met professionals, die in het bezit zijn van de vereiste papieren en natuurlijk de benodigde ervaring om met een zeilschip over de wereldzeeën te varen. De vaste bemanning is in dienst van de rederij en heeft veel ervaring met het varen met jongeren. Van elke functie zijn (minimaal) twee mensen in dienst, die elkaar door het jaar heen afwisselen. Soms zijn er internationale bemanningsleden aan boord, zoals een Deense bosun (bootsman) of een Franse deckhand (matroos). Ontmoet onze vaste, nautische crew op swanexpeditions.com.

De docenten die het Masterskip programma begeleiden, zijn eerstegraads bevoegd. Bij de samenstelling van de teams wordt rekening gehouden met ervaring, leeftijd en persoonlijkheid, zodat elk team een optimale Masterskip reis kan realiseren.

De bemanning van het rederijkantoor bestaat uit directeur Eelke Hoekstra, Superintendant Frank Stienstra, Expedition & Masterskip Manager Christian Spaargaren, Programma Coördinator Laura Wevers, Online Marketeer Jildert Holtrop en Marketing Medewerker Josje Hempenius-Veldmeijer.

KANTOOR

Eelke Hoekstra Swan Expeditions

EELKE HOEKSTRA
DIRECTEUR

Na de zeevaartschool Terschelling met succes te hebben afgerond als duaal geschoolde Marof, heeft Eelke vooral gewerkt in het hoofdwerktuigkundige -deel van de scheepvaart. Vanaf de wal heeft hij ervaring als commercieel en technisch directeur bij reders en maritieme toeleveranciers. En natuurlijk is Eelke een fervent zeiler!

Frank Stienstra

FRANK STIENSTRA
SUPERINTENDENT

Christian Spaargaren Expedition Manager - VK

CHRISTIAN SPAARGAREN
EXPEDITION & MASTERSKIP MANAGER

Jildert-foto

JILDERT HOLTROP
ONLINE MARKETEER

JOSJE HEMPENIUS-VELDMEIJER
MARKETING MEDEWERKER

Laura Wevers

LAURA WEVERS
PROGRAMMA-COÖRDINATOR

Annemarie van der Weerd

ANNEMARIE VAN DER WEERD
HR & CREWING

ELISE WESTERMANN
ONDERWIJSCOÖRDINATOR

Christian Spaargaren Expedition Manager - VK

CHRISTIAN SPAARGAREN
EXPEDITION MANAGER

Voorlichters

Ivo

IVO HOFFS
VOORLICHTER

PIETER JANSEN
VOORLICHTER

WILLARD VAN DER SAR
VOORLICHTER

Docenten RM 1

SARA KORTIE 
DOCENT BIOLOGIE 

Mijn naam is Sara. Ik ben al eerder met Masterskip meegeweest. Eén van de hoogtepunten van het vorige Masterskip-avontuur was om een spiegelglad oceaanoppervlak te zien, dit kwam volgens mij doordat de deining, stroming en wind in dezelfde richting gingen. Ik ben benieuwd wat voor verrassends we deze reis gaan meemaken. Ik heb veel zin om iedereen op het schip te leren kennen.

Paul Smits

PAUL SMITS
DOCENT BIOLOGIE

Met veel passie ben ik docent Biologie en zeilinstructeur op de Middellandse Zee. Daarnaast houdt ik van kitesurfen, reizen en alles wat daar bij in de buurt komt! Ik kan niet wachten om samen met jullie op reis te gaan en kijk enorm uit naar alle avonturen die we gaan meemaken. Ik ga mee met de RM1, Darwin achterna en de RM2, op de Caribische Zee.
Hopelijk tot snel!

BOAZ VISSCHER
DOCENT WISKUNDE & NATUURKUNDE

Hoi! Ik houd van kitesurfen op zee en droom ervan om een een keer een oceaan over te steken. Daarnaast geef ik les in exacte vakken op middelbare scholen en op de Hogeschool van Amsterdam (opleiding Werktuigbouwkunde).

Het lijkt me geweldig om samen met jullie deze superreis te maken en meer te leren over jullie, het schip en andere landen.
Tot binnenkort!

NOOR WILKING
DOCENT WISKUNDE

Als wiskundedocent vaar ik mee op de RM1 & RM2, en al van kinds af aan ben ik op het (Zeeuwse) water te vinden. Voor in totaal drie maanden lang kan ik lesgeven en het begeleiden van leerlingen combineren met zeilen en het ontdekken van andere landen.

Ik kan niet wachten om samen met jullie alle avonturen te beleven!

Docenten RM 2

Maaike Kempeneers

MAAIKE KEMPENEERS
DOCENT SCHEIKUNDE

Afgelopen jaar ben ik voor het eerst de oceaan overgestoken met Masterskip. Dat smaakte naar meer! Ik heb ontzettend veel zin om deze winter Paramaribo, Curaçao en alles daartussenin te ontdekken.

Wat doe ik als ik thuis op het vaste land ben? Ik ben bezig met het afronden van mijn master Nanobiologie, en daarnaast maak ik zo veel mogelijk zeemijlen (eigenlijk binnenwatermijlen): ik geef zeilles op een Friese zeilschool en vaar zelf rond in Zeeland.

Tot ziens aan de andere kant van de oceaan!

Paul Smits

PAUL SMITS
DOCENT BIOLOGIE

Met veel passie ben ik docent Biologie en zeilinstructeur op de Middellandse Zee. Daarnaast hou ik van kitesurfen, reizen en alles wat daar bij in de buurt komt! Ik kan niet wachten om samen met jullie op reis te gaan en kijk enorm uit naar alle avonturen die we gaan meemaken. Ik ga mee met de RM1, Darwin achterna en de RM2, op de Caribische Zee.
Hopelijk tot snel!

SACHA VAN DUREN
DOCENT WISKUNDE

Mijn naam is Sacha van Duren, ik ben 34 jaar en woon in Amsterdam. Ik ben een enthousiaste, empathische en nieuwsgierige docent wiskunde met een voorliefde voor outdoor onderwijs. Ik geloof dat zowel leerlingen als docenten zich het best ontwikkelen in groepsverband buiten in de natuur of op het water. Sinds 2020 ben ik veel buiten als wijnboer bij wijntuin Ronja in Beverwijk, daar werken we op het land en leren we over het maken van wijn. Daarnaast heb ik in 2021 meegevaren als wiskunde docent op de Wylde Swan Masterskip reis 1 tijdens de Oceaan oversteek en in het voorjaar van 2023 heb ik samen met een groep middelbare scholieren gedurende een maand de wildernis van Noorwegen mogen ontdekken. Ik ben heel benieuwd naar onze Caribische zeilreis van Paramaribo naar Curacao en kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!

NOOR WILKING
DOCENT WISKUNDE

Als wiskundedocent vaar ik mee op de RM1 & RM2, en al van kinds af aan ben ik op het (Zeeuwse) water te vinden. Voor in totaal drie maanden lang kan ik lesgeven en het begeleiden van leerlingen combineren met zeilen en het ontdekken van andere landen.

Ik kan niet wachten om samen met jullie alle avonturen te beleven!

Docenten RM 3

ROB THUIS
DOCENT WISKUNDE

Hallo ik ben Rob Thuis, gepensioneerd docent wiskunde sinds 01-02-2022, maar nog steeds actief wat betreft mijn vak. Daarnaast ook met zeilen, met m’n eigen boot (een Vollenhovense bol 8.10).

In 2022 ben ik met het Noorderlicht mee geweest naar Noorwegen-Spitsbergen. Dat was een enorm mooie ervaring en fantastische reis met een geweldige crew en dito trainees.

Dit jaar ben ik bij de Wylde Swan opgestapt op reis WS3, van St. Maarten naar St. Maarten, waarbij we tussendoor verschillende Caribische eilanden hebben aangedaan. Ook dit was een fantastische reis, wel met andere temperaturen en fijne omstandigheden. Hier ook weer hadden we geweldige trainees aan boord die graag wat wilden leren. Ik vind het erg leuk om de trainees te helpen met wiskunde en planning.

Dit jaar dus mee met RM3 samen met Danique, Henk en Helene. In ieder geval tot 9 december a.s., ik zie er naar uit en ook naar jullie!

DANIQUE DE WAAL MALEFIJT
DOCENT BIOLOGIE

Na een geslaagde eerste reis langs de bovenwindse Caribische eilanden, heb ik erg veel zin om samen met jullie dit jaar het gebied tussen Curaçao-Panama-Cuba te ontdekken. Ik ga mee als biologiedocent en ik ben benieuwd welk mooi land- en zeeleven we op deze reis tegen komen!

HENK KUIJS
DOCENT NATUURKUNDE & WISKUNDE

Ik ben Henk, per 01-08-2023 gepensioneerd docent.
Sinds ik in Friesland woon speelt water een rol in mijn leven. Zeilen, schaatsen en sinds een paar jaar ook roeien. Naast lesgeven in een schoollokaal geef ik ook instructie op het water.

Ik heb veel zin om de natuurkunde op en om de boot met jullie te ontdekken en te combineren met de doelen die jullie jezelf hebben gesteld. Een reis met Masterskip lijkt me daar uitermate geschikt voor.

Ik heb er enorm veel zin in!! Jullie toch ook?!

HELENE BEEKHUIZEN
DOCENT MAATSCHAPPIJLEER & GESCHIEDENIS

Tja, daar gaan we dan begin februari. Een bijzondere reis vanaf Curaçao, via Panama naar Havana. Allemaal ongetwijfeld prachtige plekken, we gaan het zien en ervaren. Maar tussendoor zitten we met elkaar op de fraaie Artemis en moet er ook aan school gewerkt worden. Ik hoop je als docente maatschappijleer en geschiedenis te kunnen helpen en natuurlijk ook met je talen. En als mentor jou te begeleiden tijdens deze ongetwijfeld supergave reis. Ik zie uit naar een zestal bijzondere weken waarin we met z’n allen mooie dingen zien en ontdekken. Tot snel ziens.

Docenten RM 4

ERICA HENSBERGEN
DOCENT BIOLOGIE

Nauwelijks zeilervaring en toch ga ik in maart voor de 2e keer met Masterskip de oversteek maken van het Caribisch gebied naar Nederland. Dat geeft wel aan hoe bijzonder ik het vind om als docent mee te mogen doen aan zo’n groot avontuur. Als docent biologie vaar ik dan door mijn eigen vakgebied heen en wil ik samen met de leerlingen aan boord de hele oceaan tot lesstof maken.
Hoeveel walvissen gaan we zien?

FLEUR MOLENAAR
DOCENT WISKUNDE

In 2016 zette ik zelf de stap om als trainee mee te gaan met Masterskip. Dit heeft geresulteerd in een onvergetelijke ervaring. Na het afronden van mijn bachelor stond ik al snel te popelen om deze ervaring opnieuw te beleven, maar nu als docent!

Jan Veenhof

JAN VEENHOF
DOCENT NATUURKUNDE

Ik heb net mijn studies Natuurkunde en Aardwetenschappen gehaald en komend jaar mag ik al mijn passies combineren: zeilen, reizen en lesgeven!

Als je erover nadenkt is zeilen namelijk gewoon toegepaste Natuurkunde en reizen een kans om Aardwetenschappen toe te passen. Normaal zeil ik op skûtsjes in Friesland, maar ik ben er klaar voor om het met jullie groter aan te pakken.
Tot op de Artemis!

Docenten WS 1

STIJN JANSEN
DOCENT WISKUNDE 

Gegroet allemaal, ik ben Stijn Jansen en ik ben 21 jaar oud. Ik mag aankomend seizoen het docententeam van de WS1 versterken als hoofddocent. Ik start nu aan mijn 5de jaar voor de klas en dit wordt de tweede Masterskip reis die ik ga doen. Ik geef de vakken Wiskunde en Biologie. Verder ben ik fanatiek bij scouting en houd ik enorm van gezelligheid. Misschien dat jullie mij wel kennen van de informatieavonden en masteracties.
Ik kan niet wachten om jullie allemaal te ontmoeten!
Tot snel!

CHARLOTTE CLARIJS
DOCENT BIOLOGIE

Hoi, ik ben Charlotte, 30 jaar en ik woon in Amsterdam. Na mijn studie Neurobiologie ben ik blijven hangen op de Universiteit, waar ik les geef en activiteiten ontwikkel om leerlingen te inspireren voor de bètawetenschappen. Daarnaast heb ik jaren lang zeil les gegeven in Friesland. Wetenschap is overal en dan vooral buiten het klaslokaal: ik ben er dan ook stellig van overtuigd dat leerlingen heel véél gaan leren op deze reis. En wanneer lessen bij mij niet over zeilen of biologie gaan, dan gaat het wel over dancehall: de Caribische dansstijl uit Jamaica is al jaren mijn passie. Op deze reis komt alles samen.
Ik kan niet wachten!

Johan Bordewijk

JOHAN BORDEWIJK
DOCENT NATUURKUNDE

Het meest kijk ik uit naar het midden op de oceaan zijn, om de enorme sterrenhemel te ervaren zonder lichtvervuiling.

Een combinatie van de oceaan over steken en veel om te leren voor leerlingen en docenten is natuurlijk het mooiste wat er is.

Ik ben docent natuurkunde en onderbreek graag mijn lessen om mee te varen en de leerlingen wat te kunnen vertellen over de natuurkunde van zeilen, van navigeren en van de zee en de wind. Om dit op een zeilschip te doen voor een groep enthousiaste leerlingen lijkt me een bijzondere en onvergetelijke ervaring.

Nicolette Visser

NICOLETTE VISSER
DOCENT NEDERLANDS

Niet de Scheepsjongens van de Bontekoe maar mijn eigen leerlingen hebben mij op het idee gebracht mee te gaan met Masterskip. Zij vertelden enthousiast over de uitdaging die ze aangegaan waren. “Is ook iets voor u mevrouw!” Ze hadden helemaal gelijk: ik houd van avontuur, van uitdaging, van lesgeven en zeilen. De oneindigheid van het water, de zonsopgang en -ondergang, de afwisseling in luchten maken varen het meest rustgevende wat er is. Mijn eigen zeilboot is niet groot genoeg om de oceaan over te steken, dus hoe fijn is het dat het nu gaat gebeuren met de Wylde Swan. Ik zie uit naar het groepsproces en het begeleiden daarvan!
Hoop mijn passie voor reizen over te kunnen brengen. Wie reist, die leert.

Docenten WS 2

COCO VAN DER WIEL
DOCENT BEELDENDE VORMGEVING 

Mijn naam is Coco, 24 jaar oud, dit jaar ga ik voor het eerst mee als docent op de Wylde Swan. Ik ben net afgestudeerd als docent beeldende kunst. Ik zit vol energie en enthousiasme om samen op avontuur te gaan, elkaar te leren kennen, ons te verwonderen en meer over onszelf te weten te komen.

EUGENIO VAN MAANEN
DOCENT BIOLOGIE & AARDRIJKSKUNDE

Hoi Masterskippers, mijn naam is Eugenio en ben één van de docenten op de WS2. Reizen en de wereld ontdekken is mijn grote passie. Ik ben ruim 35 jaar werkzaam binnen het onderwijs en de reiswereld. Deze bijzondere reis wordt voor iedereen een mooie ontdekkingstocht waarin zowel reizen, school als persoonlijke ontwikkeling samenkomen. Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier bij kan dragen aan jullie avontuur en ontwikkeling. Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten en samen deze reis te gaan beleven. Oh ja, ik ben ‘officieel’ docent aardrijkskunde en biologie maar werk in het hoger toeristisch onderwijs.
Tot snel!

GERDIEN ACHTERBERG
DOCENT AARDRIJKSKUNDE, NATUUR- & SCHEIKUNDE

Hoi! Mijn naam is Gerdien en ik geef Aardrijkskunde en NaSk. Al van jongs af aan vind ik het heerlijk om op en rond het water te zijn, en samen met een groep mensen nieuwe dingen te leren. Ik heb dan ook heel veel zin om samen met jullie op avontuur te gaan en samen de wereld te ontdekken. Tot snel!

Vicky Mertens

VICKY MERTENS
DOCENT SCHEIKUNDE

Het is altijd een droom geweest om mee te gaan met de Wylde Swan en dit jaar gaat het gebeuren! In de zomer ben ik altijd aan het water te vinden en vind ik het heerlijk om te zeilen en te zwemmen. Ik kijk ernaar uit om nu ook een keer in de winter op het water te zijn en mijn passie voor zeilen te kunnen combineren met mijn werk als docent scheikunde. Ik heb er heel veel zin in om iedereen te leren kennen en samen een prachtige reis te maken!

Docenten WS 3

BEN GEELS
DOCENT NATUURKUNDE

Na een complete loopbaan op school als docent wiskunde en natuurkunde, kan ik, van harte gestimuleerd door mijn vrouw Joke, genieten van zeilen, wind, water en het werken met jonge, lerende mensen. Vorig schooljaar ging ik al twee reizen mee. Ik heb enorme zin nogmaals een zeil avontuur aan te gaan.

STERRE SIKKELERAS
DOCENT BIOLOGIE

Mijn naam is Sterre van Sikkeleras (27), geboren en getogen op het eiland (Texel) waar ik momenteel weer woonachtig ben. In de tussentijd heb ik een pitstop gemaakt in zowel Utrecht als Amsterdam om te studeren. Na het volgen van de bachelor Biologie in Utrecht ben ik mezelf gaan specialiseren tot mariene bioloog in Amsterdam. Tijdens deze studie heb ik mezelf ook een jaar voor de haaien gegooid om te kijken of het onderwijs iets voor me is. Niet geschoten is altijd mis, want wat was dat een succesvol en vooral leuk jaar! Een nieuwe passie was geboren en ik kan daarom ook niet wachten om te mogen lesgeven op zee.

NICOLE TERPSTRA
DOCENT BIOLOGIE

Hoi, ik ben Nicole en ik ga dit jaar mee als docent biologie op WS3. Ik vind het fantastisch hoe Masterskip niet alleen tijd besteed aan de schoolvakken, maar ook aan persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken en uitbouwen van ieders talenten. Ik kan niet wachten om hieraan bij te dragen en om samen met iedereen op de boot een onvergetelijk avontuur te beleven! Bovendien ben ik dol op zeilen en kijk ik ernaar uit om van de zeilboot (en van de Cariben en haar prachtige biologie) tijdelijk mijn thuis te maken. Tot snel!

BEN SCHIPPERS
DOCENT SCHEIKUNDE

Hoi, ik ben Ben. Ik kom uit Leiden, waar ik een leerwerkbedrijf heb opgericht om jongeren enthousiast te maken voor natuur & technologie: Technolab Leiden. Ik houd van zeilen en de zee en was zelfs een tijdje lid van een zeemanskoor. Ik heb heel veel zin om met jullie het avontuur aan te gaan en met jullie kennis te maken op 9 december!

Docenten WS 4

PETRA VAN DAM
DOCENT MAATSCHAPPIJLEER & GESCHIEDENIS

Zeilen en leren in de Cariben! Een prachtige omgeving om in en van te leren. Rondvaren in dit gebied met een boeiende geschiedenis en kennismaken met nieuwe culturen, hoe leuk is dat! Zeilen doe ik al van jongs af aan. Deze reis is voor mij een droom die uitkomt: lesgeven aan jonge mensen over het Caribisch gebied én zeilen. Samen met de trainees op avontuur gaan en ze hierin begeleiden. Ik heb een super leuke baan als docent en mentor op een middelbare school en ik heb het geluk dat ik voor de tweede keer mee kan. Tot ziens op reis 4!

ALETTA HADDINK
DOCENT BIOLOGIE 

Masterskip brengt al mijn favorieten samen! Avontuur, zeilen, natuur, lesgeven en een hele hoop nieuwe mensen leren kennen. Dat kan alleen maar gaaf worden toch?! Ik kijk er naar uit om samen met jullie het avontuur aan te gaan. Ik hoop dat we samen de biologie om ons heen kunnen vinden en vertalen én de Wylde Swan ons thuis kunnen maken. Ik ben een bolletje energie die houd van uitdagingen (spelletje doen? Ik wil wel winnen!). Maar ik kijk er ook naar uit om met een rustig muziekje naar de eindeloze zee te staren.
Kortom, ik heb er zin in!
Tot dan!

WESSEL ROOSJEN
DOCENT WISKUNDE

Vorig jaar heb ik de tweede reis van de Wylde Swan mogen doen. De combinatie van lesgeven en varen maakte de reis tot een heus avontuur. Komend jaar studeer ik af als docent wiskunde en ga ik mee op reis 4 & 5 op de Wylde Swan. Ik ga er ontzettend naar uitkijken om aan boord te gaan en iedereen te leren kennen.
Tot dan!

TIES LEENSTRA
DOCENT NATUURKUNDE

Al jaren voel ik me thuis in, op en rond het water: ik ben wedstrijdzwemmer, zeiler, zeilinstructeur en vind eilanden geweldig. Om dit alles te kunnen combineren met natuurkunde geven aan boord van de Wylde Swan is fantastisch! Ik verheug me erop jullie de krachten, stromingen en weerfenomenen rondom het schip uit te leggen en vooral zelf te laten onderzoeken.
Tot aan boord!

Docenten WS 5

WESSEL ROOSJEN
DOCENT WISKUNDE

Vorig jaar heb ik de tweede reis van de Wylde Swan mogen doen. De combinatie van lesgeven en varen maakte de reis tot een heus avontuur. Komend jaar studeer ik af als docent wiskunde en ga ik mee op reis 4 & 5 op de Wylde Swan. Ik ga er ontzettend naar uitkijken om aan boord te gaan en iedereen te leren kennen.
Tot dan!

ALETTA HADDINK
DOCENT BIOLOGIE 

Masterskip brengt al mijn favorieten samen! Avontuur, zeilen, natuur, lesgeven en een hele hoop nieuwe mensen leren kennen. Dat kan alleen maar gaaf worden toch?! Ik kijk er naar uit om samen met jullie het avontuur aan te gaan. Ik hoop dat we samen de biologie om ons heen kunnen vinden en vertalen én de Wylde Swan ons thuis kunnen maken. Ik ben een bolletje energie die houd van uitdagingen (spelletje doen? Ik wil wel winnen!). Maar ik kijk er ook naar uit om met een rustig muziekje naar de eindeloze zee te staren.
Kortom, ik heb er zin in!
Tot dan!

LUC BONTEN
DOCENT SCHEIKUNDE

Na jaren in het onderzoek ben ik 8 jaar geleden overgestapt naar het onderwijs. Met heel veel plezier geef ik sinds die tijd scheikunde en NLT op de middelbare school.
En nu vind ik het helemaal geweldig dat ik dit al zeilend mag gaan doen, met de halve wereld en een heel schip als klaslokaal.

TIES LEENSTRA
DOCENT NATUURKUNDE

Al jaren voel ik me thuis in, op en rond het water: ik ben wedstrijdzwemmer, zeiler, zeilinstructeur en vind eilanden geweldig. Om dit alles te kunnen combineren met natuurkunde geven aan boord van de Wylde Swan is fantastisch! Ik verheug me erop jullie de krachten, stromingen en weerfenomenen rondom het schip uit te leggen en vooral zelf te laten onderzoeken.
Tot aan boord!

ELISE WESTERMANN
DOCENT BIOLOGIE

Naast dat ik van zeilen hou, ben ik gek op skiën (en het lesgeven hier in), windsurfen (en het lesgeven hier in) en inmiddels ook op alles wat met biologie te maken heeft (en uiteraard ook het lesgeven hier in!). Al sinds mijn 17e ga ik af en aan mee met de Wylde Swan als bemanning. Inmiddels ben ik bijna klaar met de lerarenopleiding Biologie en mag ik nu eindelijk als docent, mee met Masterskip! Ik heb er echt heel veel zin in en kijk er naar uit iedereen te leren kennen. Tussen het varen door werk ik aan de verbetering van ons onderwijs aan boord.

PETRA VAN DAM
DOCENT GESCHIEDENIS
REIS: 2

Zeilen en leren in de Cariben!  Een prachtige omgeving om in en van te leren. Rondvaren in dit gebied met een boeiende geschiedenis, kennismaken met nieuwe culturen en onder andere de Spaanse taal, hoe leuk is dat!

Zeilen doe ik al van jongs af aan. Deze reis is voor mij een droom die uitkomt: lesgeven aan jonge mensen over het Caribisch gebied én zeilen. Ik heb een super leuke baan als docent op een middelbare school en ik heb het geluk dat ik meekan op deze reis. Tot ziens op reis 2!

HELEEN DE FOOIJ
DOCENT WISKUNDE
REIS: 3

Omdat ik veel dingen leuk vind probeer ik ze zoveel mogelijk te combineren. Dit doe ik in mijn huidige werk als adviseur op het gebied van waterzuivering en duurzaamheid, maar dit doe ik ook als wiskundedocent. 

Aan boord van de Wylde Swan kunnen we verschillende schoolvakken combineren in workshops en zie je hoe theorie in de praktijk uitwerkt. En als ik daar dan ook nog voor op een zeilschip mag zitten, door een tropische regenwoud mag hiken en een geweldige groep jonge mensen mag leren kennen, kunnen jullie je vast wel voorstellen waarom ik dit jaar voor de derde keer mee ga.

 

Ivo

IVO HOFFS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 3

Als scheepsbouwkundige, zeiler en docent natuurkunde is Masterskip voor mij als een droom! In 2019 ben ik de oceaan al overgestoken op reis 1, en dat smaakte naar meer… 

Ik voel me een ontzettende bofkont en ik heb onwijs veel zin om samen met de trainees de Cariben te ontdekken op reis 3!

LUUK DOPPER
DOCENT ECONOMIE
REIS: 3

Na heel wat jaartjes voor de klas op de vaste wal nu mee als docent en begeleider aan boord van de Wylde Swan. Hobby, het zeilen en beroep ineen. Ik kijk uit naar dit avontuur wat voor zowel de trainees als voor mij een nieuwe uitdaging zal zijn. Spannend en leerzaam. En vast ook heel gezellig. En dan de Cariben, daar gaan we natuurlijk samen heel mooie dingen ontdekken.

OTTO BERVOETS
DOCENT WISKUNDE
REIS: 4 & 5

Ik ben Otto. Op dit moment ben ik bezig met mijn Master Econometrics and Operations Research, wat vooral wiskunde is, toegepast op onze omgeving. Je raad het dus al, ik zal deze reis wiskunde geven. Naast dat ik nog studeer ben ik ook veel te vinden op zeilschool Pean, waar ik in de weekenden al mijn kennis over het zeilen probeer aan te vullen en over te brengen naar andere mensen. Ik kijk ontzettend uit naar deze reis, mijn doel is om jullie te laten zien dat wiskunde een heel mooi vak is en vaak veel praktischer dan in de schoolboeken staat geschreven. Tot reis vier en vijf! 

IRIS
DOCENT NATUURKUNDE
REIS: 4

FLORIS
DOCENT SCHEIKUNDE
REIS: 1

Niet alleen jullie hebben zin om dit avontuur aan te gaan, ook ik kan niet wachten. Als actieve zeiler (zwaardboot) is het ook voor mij een droom die uitkomt. Je kan aan boord bij mij terecht om over Scheikunde te leren (of over wedstrijdzeilen, al is zo’n grote boot als deze voor mij net zo nieuw als voor jullie!), maar ik hoop het ook gewoon vooral heel gezellig te kunnen maken met de andere mensen met wie ik dit avontuur aan ga!

00102__mg_4006-1
Gijs les wolkenvorming

JIJ?
VACATURE

Ben je eerstegraads bevoegd bèta docent?

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM