Tall ship Wylde Swan keert terug van 7 maanden wereldreis

Op 27 mei 2022 om 11:30 uur keert Tall ship Wylde Swan terug van een reis van zeven maanden over de zeven zeeën. Aan boord hebben zij de kostbaarst denkbare lading: 28 middelbare scholieren. Deze trainees zijn aan boord gegaan in Sint Maarten en hebben na een periode in de Caraïben met elkaar wekenlang de Atlantische oceaan overgestoken en ondertussen (levens) lessen gevolgd. Na een tussenstop op de Azoren zetten zij nu voor het eerst sinds lange tijd weer voet aan de vaste wal.

De totale reis bedroeg 5 legs voor steeds rond de dertig jongeren. Zij volgen een school-op-zee programma “Masterskip”. De grootste topzeilschoener ter wereld vertrok midden in de vierde coronagolf en heeft een uitdagende tijd gehad. Toch hebben zij met crew en docenten een leuk, leerzaam en veilig programma kunnen zeilen.

Christophe Meijer van Masterskip: “We vertrokken met hard oplopende besmettingscijfers vanuit Nederland. Precies toen wij de oceaan waren overgestoken en in de Caraïben voor anker gingen, begon in Europa de omikron-golf. Aan boord hebben we daar natuurlijk ook mee te stellen gehad.”

Voor het eerst in twee jaar kan de feestelijke aankomst van het Friese Tall ship zonder beperkingen worden gevierd. In 2020 werd de Wylde Swan nog wereldnieuws toen zij halsoverkop uit de Caraïben weg moest vluchten voor de pandemie. Inmiddels groeit het school-op-zee programma Masterskip, met het adagium “De wereld als klaslokaal” hard. Zo hard dat een tweede schip, Tall Ship Reade Swan, inmiddels is aangeschaft om aan de vraag te kunnen voldoen.

Na een maand onderhoud in Harlingen zal de Wylde Swan weer naar zee gaan om mee te varen in de Tallshipsraces. In het weekend van 14 tot 17 juli is zij met de andere Tall Ships te bewonderen tijdens Harlingen Sail.