Onderwijs aan boord van de Wylde Swan

Hoofddocent Gijs Ploegmakers

 

Leren aan boord van de Wylde Swan gaat op verschillende manieren.

 

Iedere dag van 8 tot 11 uur (met uitloop naar 12 uur voor wie dat wil of wie dat nodig heeft) werken de trainees aan hun normale schooltaak. De vakdocenten zijn er voor de ondersteuning, maar de trainees maken hun eigen planning en hebben ook veel steun aan elkaar. Onder andere door naast elkaar te zitten werken: als je je dan even laat afleiden, word je omringd door mensen die wel doorwerken en dat inspireert om zelf ook om weer je boek in te duiken.
Trainees die moeite hebben met een bepaald (exact) vak kunnen veel extra coaching krijgen van de vakdocenten voor de vakken biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde. Voor trainees die moeite hebben met de Franse taal: op dit moment is er zelfs een Fransman aan boord.  En twee mensen van de crew spreken Spaans.

 

Elke middag is er een centrale les over iets wat aan boord actueel is: meten met een sextant en navigeren, vis ontleden, duurzaamheid met energie en afval aan boord, osmose en drinkwater maken, het weer, sterrenkunde. Allerlei onderwerpen komen aan bod.

 

Omdat je met elkaar in hetzelfde schuitje zit en het dagschema behoorlijk vol is, kom je ook jezelf wel een paar keer tegen tijdens zo’n reis. En ook dat is een leerzame ervaring, waarbij je leert dat je de mensen om je heen nodig hebt als je er een keer doorheen zit. Iedere trainee heeft een persoonlijke mentor die dagelijks kort, en één keer per week wat langer, met de trainee bespreekt hoe het gaat.

 

De leeromgeving aan boord verschilt ingrijpend van een klaslokaal! Zelfstudie en het lesaanbod aan boord zorgen voor een bijzondere leerervaring: je ontwikkelt jezelf persoonlijk en inhoudelijk in korte tijd.

 

Gijs Ploegmakers