Onderhoudsperiode: een mast-loze Wylde Swan!

Het is een bijzonder gezicht: een Wylde Swan zonder mast! Op dit moment ligt de Wylde Swan in Harlingen voor een bijzondere onderhoudsperiode. Tijdens deze 5-jaarlijkse keuring, de zogenaamde ‘special survey’, moet het schip namelijk helemaal kaal! De topmasten en de boegspriet worden vervangen door staal en alle onderdelen worden gecheckt en gecontroleerd door experts. We moeten namelijk aan heel veel en heel strenge eisen voldoen…

Die eisen en keuringen zijn zo streng omdat de Wylde Swan een zeegaand schip is dat de wereld als vaargebied heeft. Onze schepen moeten daardoor aan andere eisen voldoen dan wanneer ze alleen in Nederland zouden varen. Ieder jaar worden alle verschillende onderdelen van de schepen, van mastkloot tot kielbalk, door verschillende instanties gekeurd.

De Reade Swan // Noorderlicht vaart op dit moment nog in Spitsbergen, maar over twee weken ligt ze ook in Harlingen voor een uitgebreide onderhouds- en keuringsperiode. Eind oktober zijn beide Swannen weer klaar voor het Masterskip schooljaar 2022/2023!