Onderhoud en reizen op de Noorderlicht

We zijn vetrokken! Afgelopen zaterdag vertrokken de Noorderlicht en Wylde Swan vanuit Harlingen naar Spanje. Onze crew heeft de afgelopen weken enorm hard gewerkt om de schepen helemaal klaar te maken voor een nieuw Masterskip schooljaar, en dat is gelukt! Masterskippers Quirijn en Pelle hielpen mee met het onderhoud, en varen nu op de Noorderlicht. Terwijl ze bij Falmouth (Engeland) vor anker liggen schreven ze deze blog over wat nu volgens hen het verschil is tussen de Noorderlicht en de Wylde Swan.

Hi allemaal, hier Quirijn en Pelle!

Voor ons beide begon de kennismaking met Masterskip en Tall Ships in 2020 (Quirijn reis 1 & Pelle reis 3 op de Wylde Swan).

En dan nu sinds anderhalf maand beide met veel plezier aan de slag op zowel de Swan als de Noorderlicht tijdens de maintenance periode. Met een goede sfeer en hard werken zijn we beide schepen gaan klaar maken voor het aankomende Masterskip seizoen. En na die anderhalf maand werken was het voor ons wel duidelijk: wij zouden nog wel eens mee willen varen! Máár… Dit keer op de Noorderlicht: reis 0 (de reis die vooraf gaat op reis 1 van beide schepen om de schepen op het vertrekpunt van reis 1 te brengen).

Het viel ons meteen op dat we op de Noorderlicht in een 2 persoons cabine slapen, dit is natuurlijk anders dan op de Wylde Swan daar slaap je in een grote main holt. Het slapen in een 2 persoons cabine geeft wat meer ruimte voor je zelf, wat erg fijn kan zijn.

Verder is de inrichting van de Noorderlicht wat knusser en gezelliger, dit komt doordat de boot wat kleiner is, en het wat minder als een klas lokaal is ingericht vergeleken met de Wylde Swan.

Op deck is de boot erg overzichtelijk, vanaf het achterdek kan je de rest van het deck helemaal zien. Ook leer je het tallship-zeilen iets sneller dan op de Wylde Swan. Dat komt doordat de boot op deck meer overzichtelijk is ingericht, je kan van elke lijn meteen zien waarvoor die is en er zijn natuurlijk iets minder lijnen dan op de Wylde Swan.

Wij schrijven dit blog nu vanuit Falmouth (Engeland) waar wij zo’n 9 uur geleden voor anker zijn gegaan na een mooi stuk zeilen van eerst: Harlingen-Cherbourg en daarna een ruige tocht van Cherbourg naar Falmouth waar zowel de het schip als bemanning zich goed heeft gehouden.

Met een gemiddelde windkracht van 6-9 Beaufort en golven van zo’n 5 meter hoogte zijn we in 24 uur Het Kanaal overgestoken om te wachten op de harde wind en depressies van de Golf van Biskaje om een gat te vinden om verder te varen naar A Coruña.

Wij kunnen met zekerheid zeggen dat de Noorderlicht al enorm vertrouwd voelt!

Groeten Quirijn en Pelle!