Noorderlicht vastgekoppeld aan sleepboot

Tallship Noorderlicht met een boord het onderwijs programma Masterskip is sinds 13:00 vastgekoppeld aan een sleepboot. Nu het water hoog genoeg is zal worden begonnen met het vlottrekken van het schip.

Afgelopen nacht heeft het Friese Zeilschip Noorderlicht van Swan Expeditions hulp gekregen van de Noorse kustwacht met het verplaatsen van haar opvarenden. Het schip raakte rond 02:30 de grond in een Noors fjord. Na controle bleek er geen schade te zijn.

Het schip lag direct tegen de wal aan. Met een rubberbootje ertussen kon iedereen gewoon naar de kant lopen. Vanaf daar zijn ze met een boot van de Noren naar een hotel gebracht. Er is geen moment van onbehagen of spanning geweest. Het was een goed gecontroleerde voorzorgsmaatregel.

Het onderwijs programma Masterskip is onder andere bekent van de heroïsche reis die 30 scholieren maakte bij het uitbreken van de corona pandemie. Toen zeilden de trainees, zoals de scholieren aan boord heten, 6 weken de Atlantische oceaan over om veilig in Nederland te komen.