Noorderlicht krijgt hulp van Noorse Kustwacht

Afgelopen nacht heeft het Friese Zeilschip Noorderlicht van Swan Expeditions hulp gekregen van de Noorse kustwacht met het verplaatsen van haar opvarenden. Het schip raakte rond 02:30 de grond in een Noors fjord. Na controle bleek er geen schade te zijn.

Het schip lag direct tegen de wal aan. Met een rubberbootje ertussen kon iedereen gewoon naar de kant lopen. Vanaf daar zijn ze met een boot van de Noren naar een hotel gebracht. Er is geen moment van onbehagen of spanning geweest. Het was een goed gecontroleerde voorzorgsmaatregel.

Door het lage water met het afgaand tij kwam het schip steeds schever te liggen. Daardoor werkte de kachel niet meer goed. Vanwege het comfort en de doorgang van het onderwijsprogramma Masterskip zijn de 14 tot 17 jarige scholieren naar een hotel in de buurt gebracht.

De kapitein en stuurman zijn aan boord gebleven en maken het schip weer klaar om los te komen en de reis te vervolgen. De ouders van de trainees zijn ingelicht. Ook zij hopen dat de reis snel weer verder gaat.

Tot nu toe is er nog geen direct aanwijsbare oorzaak. Dit zal de komende tijd worden onderzocht.

De sfeer onder opvarenden en de scholieren is goed. Iedereen hoopt dat het zeilende onderwijs programma snel weer verder kan gaan.

Het onderwijsprogramma is onder andere bekend van de heroïsche reis die 30 scholieren maakten na het uitbreken van de coronapandemie. Toen zeilden de trainees, zoals de scholieren aan boord heten, 6 weken de Atlantische Oceaan over om veilig in Nederland te komen. Lees daar meer over: laatste loodjes van een bijzondere Corona-wereldreis.