Gevoel, intuïtie en uitproberen: persoonlijke ontwikkeling bij Masterskip

Wat de begeleiding op persoonlijke ontwikkeling bij Masterskip bijzonder maakt komt door een aantal verschillende dingen. Ten eerste is er een lieve crew aan boord die zichzelf is en blijft én zichzelf open en kwetsbaar durft op te stellen. Ook wordt door de crew actief aandacht besteed aan het creëren van een veilige leeromgeving. Deze randvoorwaarden zorgen er denk ik voor dat de trainees het gevoel hebben dat zij even opnieuw mogen beginnen. In een nieuwe groep en nieuwe omgeving kan je jezelf namelijk opstellen zoals je zelf wilt. In sommige gevallen is dat anders dan hoe zij zich thuis gedragen. Als docent probeer ik hun groei zo persoonlijk mogelijk te begeleiden. Elke trainee is anders en heeft daarom zijn of haar eigen benadering nodig. Er zijn een aantal onderwerpen die altijd terug komen in mijn gesprekjes, namelijk:

  • hoe gaat het met je schoolvoortgang,
  • hoe gaat het met jou in de groep,
  • hoe gaat het met jou überhaupt hier aan boord,
  • wat wil je nog leren?

Nu begeleid ik bijvoorbeeld een trainee bij wie iets gebeurde wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Bij elk officieel coachgesprek dat we hadden bemerkte ik dat ze volledig dichtklapte. Dan is het best lastig om een gesprek voeren. Om het op te lossen kaartte ik het aan en doordat het bespreekbaar werd konden we een nieuwe manier verzinnen waarin ze alsnog de persoonlijke begeleiding kon ontvangen. Tegenwoordig gaan we aan de wandel als we in een haven liggen, of doen we iets tijdens onze gesprekken wanneer we aan het zeilen zijn. Dit blijkt te werken, want we kunnen nu de diepte in gaan bij onze gesprekken.

Een ander ding dat soms goed kan werken is het delen van persoonlijke ervaringen. In andere gevallen is dit juist heel erg onhandig. Het kan ook helpen om observaties die jij hebt gedaan over een trainee, te delen met die persoon. Terwijl ik dit opschrijf hoor ik de vraag in mijn hoofd: ‘’Ja, maar hoe bepaal je dit dan?’’, het antwoord voor mij hierop is: gevoel, intuïtie en uitproberen. Is dat dan een wetenschappelijk onderbouwd antwoord? Nee. Maar het is wel het eerlijkste antwoord en hetgeen waar ik het meest op vertrouw.

Elise