Even voorstellen: kapitein Ruth

“Toen ik voor het eerst ging zeilen, heb ik daar niet zo veel van meegekregen. Ik zat meer te genieten van de lucht en de golven.” Kapitein Ruth vertelt over haar eerste ervaring met zeilen toen ze 15 was. “Later heb ik echt geleerd te zeilen.” Kapitein Ruth vaart komend jaar alweer haar derde seizoen als kapitein op de Wylde Swan. In deze post vertelt Ruth over het varen op de Swan en het varen van het Masterskip seizoen.

In 2015 voer Ruth voor het eerst op de Wylde Swan, de Masterskip reis van Sint Maarten naar Nederland. Het seizoen daarna is ze terug gegaan naar de Enkhuizer Zeevaart School om haar kapitein’s papieren te halen. Van tweede stuurman is ze eerste stuurman geworden. Ze is een paar keer de oceaan overgevaren. Drie jaar geleden heeft ze haar eerste reis als kapitein op de Wylde Swan gedaan. In de tussentijd was ze ook op heel veel andere schepen te vinden.

Over wat het leukste is van het varen op de Swan, zegt Ruth dat het prachtig is om met zo’n mooi schip de hele wereld rond te mogen zeilen. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de mensen aan boord die het zo speciaal maken: het team, de bemanning maakt de reis. En in het Masterskip seizoen zijn dit ook juist de trainees. Ruth noemt de samenhorigheid van de mensen aan boord als één van de mooiste dingen tijdens de Masterskip reizen. “Het is zo speciaal dat je een inkijkje krijgt in het leven van de trainees. Je ziet hoe je ze zich ontwikkelen. Zo mooi om te hier onderdeel van te mogen zijn.”

“Ik heb heel veel zin in de nieuwe Masterskip reizen.” Ruth wil nog heel wat jaren op de Wylde Swan varen, want er zijn nog heel veel bestemmingen waar ze naartoe wil zeilen. “Vorig zomerseizoen was ik weinig aan boord, omdat ik ook veel op de Waddenzee vaar, maar ik kijk nu al uit naar volgend zomerseizoen. Ik wil heel graag met het schip naar Scandinavië varen.” Maar ook voor de jaren daarna heeft Ruth voldoende mooie avonturen in het vooruitzicht, want hoe mooi is het om als kapitein de oceaan over te steken?!