Caribische ontdekkingsreis accent cultuur

Kijk: dit is het oostelijk deel van het Caribisch gebied, met bijvoorbeeld de eilanden Sint Maarten, Guadeloupe en St. John’s. Wat valt je op aan de namen van deze eilanden? Ze hebben allemaal een Europese naam: Nederlands, Frans, Engels of Spaans. Ieder eiland binnen dit gebied was vroeger een kolonie van één van de machtige westerse landen. Met name Engeland, Frankrijk en Spanje bezaten hier veel eilanden die vooral gebruikt werden vanwege hun grondstoffen en de uitstekende landbouwmogelijkheden.

 

En wie wonen er op deze eilanden? Het zijn grotendeels mensen uit Afrika en Europa. Slechts enkele generaties geleden zijn die daarnaartoe gebracht als slaaf, door de kolonisten van toen. De voertaal is overal een Europese taal: Engels, Frans, Spaans. De bevolking spreekt Creools; dat is een mengelmoes, waarvan de basis Afrikaans is.

 

Op Saba loop je over de Piet-Hein straat en kun je in het Nederlands boodschappen doen. Op Martinique eet je een croissantje en lijkt het net alsof je op een terrasje aan de Champs Elysees zit.

 

Wat gaan wij daarmee doen in het Masterskip programma? Wij staan er straks middenin! Op de eerste Caribische Ontdekkingsreis (reis 2 2019-2020) gaat een geschiedenis docent mee die de historie van dit bijzondere gebied tot leven brengt. Als je het C&M profiel gekozen hebt, kun je opdrachten doen voor school die te maken hebben met geschiedenis of één van de talen. Ook als je een ander profiel hebt, kun je op deze reis mee. Meer info? Neem contact met ons op!

Extra reis,
dit schooljaar!

We organiseren in 2021/2022 een extra Masterskip reis naar een heel bijzonder gebied. Er zijn nog een paar plekjes vrij!

Ga jij mee dit nieuwe vaargebied verkennen?