22-23-24 februari, Helenoor & Lidewij
Heyy, in deze blog beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over onze reis.
Q: “Welke dieren heb je al gespot?”
A: De meest indrukwekkend dieren de we tot nu toe hebben gezien zijn heeeeel veel dolfijnen, een rog en een schildpad. Oh ja, en vliegende vissen natuurlijk. En krabben die op ons voedsel afkomen, getver!
Q: “Wat missen jullie het meest?”
A: Natuurlijk missen wij onze familie en vrienden het meest. Maar ook het eten thuis, zoals fruit, chocolade, nootjes, yoghurt en voornamelijk de vrijheid dat je zelf kan bepalen wat je eet missen wij. En een luxe, superschone badkamer en wc.
Q: “Is er al ruzie aan boord ontstaan?”
A: Nee, sorry guys. Misschien hebben we wat meer juice te melden over 3 weken. Maar voor nu is alles zonder geruzie en geroddel, ook tussen de docenten lijkt het goed te gaan.
Q: “Wat eten jullie?”
A: Onze kok, koning Richard, maakt elke dag eten voor ons klaar. Wij hebben de luxe dat we elke ochtend vers (noten)brood krijgen, met soms yoghurt of pap ernaast. Voor de lunch krijgen we brood met soms kliekjes van het avond eten. In de avond eten we altijd wat anders. AVG wordt zeer gewaardeerd met zelfs de jus erbij, maar ook lasagne of pasta pesto gaat er goed in.
Q: “Hoe is het gesteld met de barfcounter?”
A: De mensen die nu bovenaan de barfcounter staan met ieder een score van 9 zijn; Bente, Lilly en Annika. Opvallend ook is dat er wel 12 mensen zijn die nog op NUL staan. Als die niet lopen te jokken of duiken, is dat best een knappe prestatie. Het lijkt erop dat iedereen intussen wel is ‘ingeslingerd’ want er komen nauwelijks meer streepjes bij.
Q: “Hoe zit het met zeeziekte?”
A: De eerste drie dagen varen van Curaçao naar Panama had ongeveer de helft van de groep last van zware zeeziekte. Na die 3 dagen voelden ze zich een heel stuk beter. De crackers waren daarna wel zo’n beetje op. Tijdens de tweede oversteek hadden maar een stuk of 6 mensen last van zware zeeziekte, maar dit trok na 2 dagen wel weer weg. We krijgen dus echt al zeebenen.
Q: “Wat is de functie van de docenten aan boord?”
A: Ons achterna zitten vooral over ons plan van aanpak en of we al persoonlijke ontwikkelingen door hebben gemaakt… en tja, verder zijn ze er voor de sier eigenlijk, hahaha. Nee hoor, grapje! Ze helpen ons erg goed, met vragen over schoolse dingen zoals wiskunde en natuurkunde, dit zijn best wel pittige vakken. Ook helpen ze ons persoonlijk, vragen ze naar onze ontwikkelpunten en plannen ze leuke excursies aan wal en workshops tijdens het zeilen.
Q: “Hoeveel docenten zijn er aan boord?”
A: Er zijn 4 docenten. Op onze boot zijn de docenten gespecialiseerd in Wiskunde, Natuurkunde, Biologie en Maatschappijleer/Geschiedenis. Voor elke trainee is er dus wel iemand waarbij je kunt aankloppen voor hulp en dan kijken ze graag met je mee en leggen het je uit. Ook worden er bij sommige leerlingen op zaterdag toetsen afgenomen.
Q: “Hoeveel kamers zijn er?”
A: Er zijn voor de trainees 14 hutten zoals dat heet. De meeste zijn echt wel prima maar er zijn er 2 die echt klein zijn. We wisselen elke tien dagen van hut dus je ziet met vier verschillende roommates in deze zes weken. Wel leuk, zo leer je meer mensen goed kennen.
Q: “Hoe bevallen de kamers?”
A: De ene kamer is beter dan de andere. Één kamer staat zelfs bekend als het konijnenhok, dus daar zit je liever niet. Over het algemeen zijn de kamers prima, aangezien je er toch alleen maar slaapt. En als je niet lekker bent mag je even gaan liggen en dan is het wel fijn om een hut te hebben om je even terug te trekken.
Q: “Met hoeveel slapen jullie op een kamer?”
A: Je slaapt met z’n 2’en op een kamer. Soms slapen er ook mensen op het dek of in de salon, omdat ze het te warm hebben. Helaas is dit recht ons tijdelijk ontnomen, omdat een 4-tal mensen ’s avonds iedereen wakker had gemaakt door als olifanten door de gangen te lopen en door heel hard te schreeuwen. Jammer wel, want bij een warme nacht op het dek slapen is veel fijner en gezelliger ook.
Q: “Hoelang mag je douchen per week?”
A: Je mag 1 minuut per dag douchen. Deze tijd mag je opsparen. Zoals je je kan voorstellen is dit niet heel lang, dus iedereen stinkt. Dus voor de mensen die binnenkort op masterskip reis gaan; neem wasknijpers mee. Maar gelukkig kun je ook vaak zwemmen in de zee en daarna met een slang het zoute water afspoelen. Even een zeepie erbij en je haar wassen en je bent weer helemaal schoon en fris.
Q: “Hoe ervaar je het zeilen?”
A: Er zijn gemixte gevoelens wat betreft het zeilen. De een vindt er niks aan en de ander heeft zijn nieuwe passie gevonden of kon het al best goed.
Q: “Wat gaat jullie altijd bij blijven?”
A: Wat ons altijd gaat bij blijven is wanneer je aan het einde van je wacht de nieuwe wacht moet wekken uit dromenland. De reacties van de slaperige trainees zijn namelijk erg grappig. De ene schiet ineens omhoog waardoor je je een hoedje schrikt, en de ander zegt simpelweg “nee” en gaat weer slapen. Die moet je dan natuurlijk alsnog wakker zien te krijgen anders kun je je eigen wacht niet afstaan. Gedoetje dus soms.
Q: “Wat vinden jullie het leukste op een dag wanneer jullie alleen varen?”
A: De dagen op zee lijken allemaal erg op elkaar. In de ochtend tot 12 uur school en daarna lunchen en happy hour wat niet happy is omdat dit betekent dat je aan het schoonmaken bent. Wel liggen we ’s middags vaak op het bovendek, in de zon naar muziek te luisteren en lekker te kletsen. Dat is altijd erg gezellig.
Q: “Wat is Lazy day?”
A: Lazy day is altijd op Zondag, dan mogen de trainees zelf bepalen wat we die dag gaan doen. Ook moeten we bepalen wat we gaan eten en dat dan zelf klaarmaken, maar wel in overleg met kok Richard die ons wat helpt dan. Eigenlijk is het ook gewoon lazy day voor de crew. Wij hebben dan gelukkig geen school, dus dat scheelt.
Q: “Wat wordt er gedaan als straf?”
A: Er zijn een aantal mensen die soms eten stelen, waardoor we straffen moesten instellen. Er waren een aantal voorstellen; extra corvée, in de engine room slapen en een klusje doen voor de crew. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat de straf wordt dat je een extra klusje voor de crew moet doen. Koekjes, chips en chocopasta zijn de dingen waar mensen het risico van een straf krijgen blijkbaar voor over hebben. De allerergste straf zou zijn om te moeten slapen op de kamer met onze luid snurkende scheepsarts Bert. Dan weet je zeker dat je geen oog dicht doet.
Q: “Hoe hou je 28 leerlingen bij elkaar?”
A: Dancing Danique (onze biologie docent) heeft hier een uitstekend irritante oplossing voor; als je van de boot af bent moet je aaaaaaltijd je rode Masterskip shirtje aan. Dit is een best wel handige oplossing, omdat wij op die manier van 10 KM afstand erg opvallend zijn, maar soms heb je ook zin om een leuk shirtje aan te doen als je op excursie gaat. Maar goed, dat is dus niet de bedoeling, dus lopen we maar lekker met z’n allen in het knalrood rond. Past goed bij onze roodverbrande koppies.
Q: “Wat is het lastigste aan de reis?”
A: Het is moeilijk om zo ver weg van huis te zijn, vooral in de eerste week. Verder kosten de dagen vrij veel energie, omdat je de hele dag bezig bent. En je zit soms dagen aaneen gewoon op zee zonder land te zien. Maar als we eraan denken dat het in Nederland 10 graden is met regen, en dat wij hier in 30 graden met zon en zee zitten, voelen we ons gelijk al een stuk beter.
He he dat was een lang stuk hé? Geniet maar lekker van een stroopwafel en een kopje thee daar in Nederland, want daar hebben wij nu zin in. Tot over 3 weken.
Groetjes van ons naar het thuisfront!
XXX
Au Revoir! Helenoor en Lidewij