“Weet je wat het is, er is meer water dan vis. En dat is maar goed ook, want anders vaart het zo lastig.” – vader van Marit

De afgelopen dagen zijn er veel vliegende vissen op het dek beland. Helaas overleven ze dat natuurlijk niet. Aan boord hebben wij een leuke biologie docent, Elise, die het leuk leek om de vissen te gaan ontleden. We sneden de vis via de buik open en zochten naar de darmen, lever, kieuwen en andere organen. Terwijl Wouter de vis aan het ontleden was waren wij zowat aan het overgeven. Wel hadden de vissen prachtige vleugels waarmee ze een korte tijd boven het water kunnen zweven.

Iedere week heb je een nieuw groepje waarmee je de afwas doet, wachtloopt en schoonmaakt. Bij het wachtlopen zit je op het achterdek. Je stuurt, navigeert, hijst en strijkt zeilen, doet dek en engine room checks en vult het log boek in.

Navigeren doen wij sinds Tenerife niet met satellietverbinding, maar op de oude manier zoals Columbus het ook deed! We gebruiken een magnetisch kompas, gegist bestek en een log. Het log is een apparaatje waarop je kan aflezen hoeveel mijl je hebt gevaren sinds het vorige hele uur. Aan het log zit een lijn met een soort propeller die in het water ligt. Hoe sneller we varen, hoe sneller de propeller draait. De meter houd bij hoe snel de propeller draait en zo kunnen we de afstand aflezen. Eén keer per dag wordt er ook met een apparaat naar de hoek tussen de horizon en de zon gekeken, dat heet de sextant. Zo kunnen we inschatten waar op de kaart we ongeveer varen.

Vanochtend hadden we tussenstop bij Kaapverdië, rond 10:30 haalden we het anker weer binnen om dan eindelijk de oceaanoversteek te beginnen en onze reis voort te zetten. De verwachtingen zijn dat we tussen 15 en 19 december aankomen in de Cariben, maar alles hangt hier natuurlijk af van de wind. Daarom hebben we zodra we het anker hadden binnengehaald alle mogelijke zeilen gehesen. Het mainsail, het grote zeil achter op de boot, moest nog even wachten, want daar is een paar dagen geleden een scheur in gekomen. Hopelijk kan het zeil snel weer uit zodat we meer vaart kunnen maken en sneller in de Cariben aan komen.

Hoe dan ook, wij hebben er heel veel zin in!

Groetjes, Perijn en Lynn