Onze favoriete walvis: de potvis!

22 mei 2021

Vandaag was een spannende dag, omdat we tijdens de lunch hoorde, dat er twee testen ongeldig waren en dat er nog niet bekend was wat daarmee gebeurd moest worden. Gelukkig werd vlak daarna, na happy hour bekend dat we toch allemaal negatief getest waren!

In de avond kwam Pedro, een local die walvissen-spot-trips organiseert, ons een les geven over walvissen. Eind van de middag kwam hij met 2 andere crewleden om een rondleiding te krijgen over het schip. Paulus, Justus en Anna hadden een internship als kaptein die dag, dus zij hebben de taak als rondleiders op zich genomen. Na het eten en de afwas kon zijn les/presentatie beginnen. Hij wist heel veel te vertellen over allerlei verschillende soorten walvissen, dolfijnen en grote vissen die voorkomen in de Azoren. We hebben bijvoorbeeld geleerd dat de potvis in het Engels Sperm whale heet met een reden. Vroeger als deze walvissen aanspoelden, sneden de mensen de dieren altijd open voor het vlees, maar er kwam altijd een hoop vloeistof uitlopen. Het probleem bij deze theorie was alleen dat deze vloeistof ook uit de vrouwtjes walvissen kwam. Nu blijkt, dat het een soort olie is wat zorgt voor betere echolokalisatie. Het dient eigenlijk als een soort klankkast. Waarom ze deze klankkast nodig hebben, is ook wel een leuk verhaal. Potvissen hebben namelijk maar één spuitgat op hun kop zitten, alleen aan de linker kant. De meeste dieren zijn symmetrisch, maar deze dus niet. Wetenschappers denken dat het rechter gat door evolutie is ontstaan. Dit gat is dichtgegaan en er zit nu een grote spier. Als deze spier wordt samengetrokken, maakt hij een hard klinkgeluid. Dit geluid zorgt ervoor dat hij, met behulp van de olie en dus echolokalisatie, kan weten waar hij is.

Het was dus een leerzame dag, en zoals je kunt merken is de potvis wel onze favoriete walvis. Wie weet komen we hem nog tegen…

Diepe groeten van Paulus en Sam

Extra reis,
dit schooljaar!

We organiseren in 2021/2022 een extra Masterskip reis naar een heel bijzonder gebied. Er zijn nog een paar plekjes vrij!

Ga jij mee dit nieuwe vaargebied verkennen?