Update: 25 trainees van reis 4 zeilen noodgedwongen van de Cariben naar Nederland toe. Hoe gaat het nu met ze?

De trainees van reis 4, die naar Cuba zouden varen, zijn vanwege coronavirus-maatregelen al een week of twee onderweg naar Nederland. Ze zeilen de oceaan over en iedereen maakt het goed. Inmiddels zitten ze al 14 dagen in een natuurlijke quarantaine! Ze zijn nu 12 dagen onderweg en al 8 dagen aan het oceaanzeilen. Er wordt hard gezeild maar het is ook nog ver... 4500 zeemijl is een enorme afstand.

Niemand ziek

Direct na het delen van het besluit dat deze leerlingen niet begin april vanaf Cuba naar huis zouden vliegen, maar met elkaar terug zeilen, is de Wylde Swan in quarantaine gegaan. Om zeker te stellen dat er geen Corona aan boord heerst, wordt er vinger aan de pols gehouden. De afgelopen dagen werd er nog enigszins naar Bermuda gekoerst. In het geval van een infectie zou daar nog hulp zijn. Na bijna 14 dagen hebben de kapitein en de scheepsarts besloten dat ze ’schoon’ zijn en wijst de 12-meter lange kluiverboom naar de oosten.

Alles is Anders

De reis had het accent natuur en zou veel eilanden bezoeken in de Cariben. In plaats van via Jamaica naar Cuba te varen zeilt de Wylde Swan nu de Atlantische oceaan over. Ruimschoots rolt het schip op de deining. De trainees merken dit ook. Ze leren dat een zwemvest onder het matras ervoor zorgt dat je niet in je kooi hen en weer rolt. Ook het begrip ‘zeevast zetten’ heeft opeens inhoud gekregen. Wat niet zeevast staat begint te schuiven. Altijd 1 hand voor jezelf en 1 hand voor het schip. Ook tijdens het eten… Met mes én vork eten is er dus niet meer bij.

Naast het wachtlopen en de zelfstudie is er genoeg te doen aan boord. Gisteren nog walvissen, vandaag yogales op een scheef dek en morgen een oefening in leiderschap. Door al die bezigheden en het gigantische avontuur dat deze groep meemaakt is de sfeer top. De 3 docenten, 12 man crew en 25 trainees zijn een geoliede machine.

Sokken, trui, muts

Omdat het een reis in de tropen zou zijn die nu in april op de Noord Atlantische oceaan zit, was er wat aanpassing nodig. Niemand had sokken, lange broek of trui mee. En al helemaal geen muts. Op het laatste moment zijn die spullen nog in bulk aangeschaft op het eiland Saint Lucia. Inmiddels bericht het schip dat de temperatuur begint te zakken en komen de nieuwe outfits uit de plunjebalen: rode joggingbroeken, roze truien, ze zien er vast geweldig uit!

De Wylde Swan en opvarenden zijn al een tijdje onderweg en hebben ook nog vele mijlen te gaan voordat ze weer in Nederland zijn. Wil je meer lezen over de avonturen aan boord? Lees dan de blogs van de trainees op: https://masterskip.com/blog-reizen/