Je eerste wereldreis onder schooltijd

6 WEKEN leren en ervaren op zee

Masterskip is een uniek programma voor leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Ben je in voor een avontuur? Dan bieden wij je een onvergetelijke levenservaring aan boord van de Wylde Swan. 

Er zijn vijf reizen met elk een verschillend karakter. De reizen vinden plaats tijdens de maanden november tot en met mei. Vaar je mee met Masterskip, dan ervaar je hoe theorie tastbaar wordt in de dagelijkse praktijk op zee. De Wylde Swan is je klaslokaal.

Verleg je grenzen en schrijf je in voor deze unieke ervaring!

ZEILEN EN LEREN?

Ja, tijdens de reis van gemiddeld 6 weken ga je aan boord gewoon naar school. Voordat je vertrekt maak je samen met je school een plan van aanpak voor de te behandelen stof en toetsen. Aan boord  heb je zes dagen in de week 3-4 uur zelfstudie per dag om hier zelfstandig aan te werken. Dat is intensief onderwijs. Er zijn vier ervaren docenten in de exacte vakken aanwezig om je te begeleiden. Op de Caribische reizen is soms ook een docent van het C&M- of E&M-profiel aanwezig. Per reis wordt er aangegeven welke docenten er mee gaan. Het team bestaat uit een kern van eerstegraads bevoegde docenten. Soms wordt dit team aangevuld met tweedegraads docenten en docenten in opleiding.

LESSEN

Met je mentor aan boord bespreek je regelmatig jouw persoonlijke leerdoelen en de voortgang van je studie. Heb je moeite met zelfstandig leren, dan kan de mentor in overleg met jou een gestructureerde dagplanning maken. Op deze manier loop je geen achterstand op.

Naast 3-4 uur zelfstudie op een dag zijn er verdiepende of verbredende lessen, die worden gekoppeld aan het leven aan boord. Denk hierbij aan workshops over navigatie, krachten die spelen bij het zeilen, de techniek aan boord , meteorologie, de samenstelling van het zeewater en het zeeleven. Deze activiteiten en workshops sluiten aan bij de vakken die je op school krijgt.

TOETSEN

Ook het maken van toetsen gaat gewoon door aan boord. Wij adviseren dat je 4-6 toetsen meeneemt in een dicht-geniete envelop. Op iedere zesde schooldag is het toetsdag en worden de toetsen in één of twee ruimtes afgenomen. Dit gebeurt uiteraard onder toezicht van de aanwezige docenten.

TOESTEMMING SCHOOL

Mag ik zomaar 6 weken van school wegblijven? Om mee te kunnen met Masterskip is het noodzakelijk om toestemming van jouw school te hebben. Een belangrijk punt in de werkwijze van Masterskip is de samenwerking tussen jou, je school en onze organisatie. Dit borgt goede uitwisseling van leerresultaten. Als jij je motivatiebrief aan je afdelingsleider hebt gestuurd, laat het ons dan weten. Dan kunnen wij jouw school informeren over ons programma. Als het nodig is plannen we een gesprek in met jou, je ouders en je afdelingsleider of mentor. Het is heel belangrijk dat je zelf goed kunt motiveren aan je ouders en jouw school waarom jij deze reis wilt maken. Wat zijn je verwachtingen van de reis? Welke leerdoelen heb je? Wat levert dit jou en je school op? Verwerk dit in de brief die je aan je afdelingsleider stuurt. Zo ziet jouw school ook dat je serieus met de reis bezig bent.

Het regelen van de juiste toestemming van je school gaat veel gemakkelijker met een voorlopige inschrijving op zak. Hiermee laat je zien dat je er voor wilt gaan, en dat je serieus met je reis bezig bent. Regel je voorlopige inschrijving hier.

WAAR GAAT DE REIS NAARTOE?

Masterskip biedt 5 verschillende reizen. Iedere reis heeft zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Welke reis kies jij?

Je vliegt van Amsterdam naar Lissabon (dat regelen wij). Treedt in de voetsporen van Columbus! Deze reis begint in Portugal. Je stapt aan boord en afhankelijk van het weer is er tijd om op excursie te gaan naar Santiago de Compostella en het prachtige Atlantische landschap te ontdekken. De kust van deze afgelegen regio bestaat uit vele eilandjes, inhammen, mooie witte zandstranden, maar ook woeste rotskusten. Dan vaar je via het subtropische bloemeneiland Madeira naar Tenerife, dat voor de westkust van Afrika ligt. Mogelijk vaar je nog verder naar de Kaapverden. Eind november steek je met de gunstige passaatwinden de oceaan over naar het Caribisch gebied. Afhankelijk van de wind heb je nog tijd om in het Caribisch gebied één of meerdere eilanden te ontdekken. Je vliegt terug van Martinique naar Amsterdam.

 

Je vliegt van Amsterdam naar Martinique, die reis regelen wij. Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Komend jaar willen we naar Paramaribo! Een prachtige zeiltocht van een dikke week, en bijna 1200 mijl. We verdiepen ons in de historie van Suriname. Daarna vaar je terug naar de Caribische zee, waar je een aantal kortere tochten zeilt waarbij je verschillende eilanden aandoet. Je ontdekt de fascinerende geschiedenis van dit gebied, je ervaart de verschillende culturen en je wordt omgeven door de prachtige natuur. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen en op expeditie naar tropische eilanden!

Naast ons basis Masterskip-onderwijsprogramma, dat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een accent op cultuur & geschiedenis. Er varen drie bèta docenten mee en een geschiedenis docent die de kleurrijke historie van dit gebied tot leven brengt. Bij elke excursie horen verbredende en verdiepende lessen zodat je straks alles weet van dit bijzondere gebied.

Je vliegt van Amsterdam naar Martinique (of een andere internationale luchthaven in het Caribisch gebied, bijv. Sint Maarten). Die reis regelen wij. Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 1700 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Daarna maak je een aantal kortere tochten waarbij je verschillende eilanden aandoet. Je ontdekt prachtige natuur, komt in contact met de cultuur van de eilanden en doet mee aan een uitwisseling met een lokale school. Het expeditie Robinson gevoel komt naar voren als je een nachtje gaat survivallen op het strand. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen en op expeditie naar tropische eilanden!

Naast ons basis Masterskip-onderwijsprogramma, dat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een accent op economie & maatschappij. Er varen drie bèta docenten mee en een economie docent.

Je vliegt van Amsterdam naar Martinique of Sint Maarten. Dat organiseren wij.
Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 2000 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind (hiermee raken we meteen een mooi natuurlijk verschijnsel aan!) welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Daarna maak je een aantal kortere tochten waarbij je verschillende eilanden aandoet. Vervolgens weer een lange tocht want je vaart naar Jamaica en Cuba: twee heel bijzondere eilanden met een prachtige natuur. Je leert meer over het ontstaan van de eilanden en je ontdekt waarom elk eiland er een beetje anders uitziet. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen, verdieping van je kennis over het ontstaan van het Caribisch gebied én op expeditie naar tropische eilanden! Dat laatste betekent regelmatig uit je comfortzone stappen om zo je omgeving echt te ontdekken.

Naast ons basis Masterskip onderwijsprogramma, dat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een inhoudelijk accent op natuur. De natuur ontdekken betekent dat je plekken wilt zien waar de mens zo min mogelijk invloed heeft gehad. En die plekken zijn er nog in de wereld! Maar naast ongereptheid zul je ook helaas zien dat de mens bijna overal invloed op heeft. Hier zullen we het ook over gaan hebben aan boord. Er varen vier bèta docenten mee. Zij verzorgen samen de verdiepende lessen over de geofysische aspecten van de eilanden en de natuur in het Caribisch gebied.

Je vliegt terug vanaf Havana (José Martí International Airport).

Nadat je van Amsterdam naar Havana bent gevlogen ga je aan boord van de Wylde Swan.

Na enkele dagen op Cuba vertrekt het schip zo snel mogelijk om te beginnen aan de oversteek van de Noord-Atlantische oceaan. Je maakt een lange zeilreis naar de schitterende eilanden van de Azoren, waar je op verkenningstocht gaat. Meestal blijf je een paar dagen op de Azoren, waarna je verder gaat met de oversteek. Afhankelijk van weer en wind doe je Zuid-Engeland of Frankrijk aan. De aankomst zal in Harlingen zijn, waar je wordt onthaald als een ware zeezeiler!

Deze reis staat in het teken van veel zeilen en mooie centrale workshops aan boord.

Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip Booking Masterskip

HOE ZIET HET LEVEN
AAN BOORD ERUIT?

Tijdens een Masterskip reis zit je soms wel meerdere weken op zee zonder land te zien. Saai? Integendeel! Op de Wylde Swan ben je de hele dag bezig. Leren, wachtlopen, zeilen, schoonmaken, je hoeft je nooit te vervelen.

Elke reis bevat een aantal dagen waarop we op excursie gaan – zowel tussentijds als bij vertrek of aankomst. Je bent dus niet altijd keihard aan het werk, er is volop tijd om te genieten van alles om je heen! Zo is de kans zeer groot om zeeleven tegen te komen. Van groepen dolfijnen, tot verdwaalde zeeschildpadden of walvissen.

SLAPEN

Je slaapt (bíjna) altijd aan boord – ook tijdens excursies aan land keer je terug naar het schip. Iedere leerling heeft een bunk of een hangmat om in te slapen. Daarnaast heb je een eigen scheepskist om je spullen in op te ruimen. In totaal kunnen er 30 trainees mee. Er zijn 10-12 bemanningsleden en 4 docenten aan boord. Bekijk de Scheepsjournaals en andere filmpjes om een beeld te krijgen hoe het leven aan boord eruit ziet!

WERKZAAMHEDEN

Bijna alle werkzaamheden worden gezamenlijk uitgevoerd. Je wordt in groepen ingedeeld en waarbij je te horen krijgt welke dienst je draait. Zo moet het dek geschrobd worden, moeten de ruimtes schoongemaakt worden, er moet worden gekookt, etcetera. Eten doen we altijd gezamenlijk. Hoe je aan vers brood komt op de oceaan? Dat bak je zelf samen met de scheepskok!  We hebben ongeveer 20 broden per dag nodig. Aan boord leer jij hoe je brood moet bakken.

COMMUNICATIE

Aan boord is er geen WiFi. Er is wel een server aan boord, maar deze wordt alleen voor onderwijsdoeleinden gebruikt. Meestal is er in de havens of tijdens bezoekjes aan land wel een mogelijkheid om van het internet gebruik te maken.

Wanneer je geen bereik van WiFi hebt, heb je in ieder geval tijdens de reis 1x per week contact met het thuisfront. Dit gaat via Sailmail: 1x per week stuur jij een e-mail naar het thuisfront en 1x per week ontvang jij e-mail van het thuisfront. Zowel het schrijven als het ontvangen van Sailmail is bijzonder. Je bent lang van huis en deze digitale brieven zijn daarom ook van enorme waarde.

Video afspelen

WAT IS DE WYLDE SWAN?

De Wylde Swan is het schip waarmee je de reis aflegt. Ze is de grootste topzeilschoener ter wereld en is ontworpen als zeiltrainingsschip voor het varen met jongeren. Het schip kwam in 2010 in de vaart.

De twee 40 meter lange masten en haar extreem grote zeilen domineren het silhouet van de Wylde Swan. Aan dek is veel ruimte om met jouw groep samen te komen, maar er zijn ook stille hoekjes waar jij jezelf even terug kunt trekken van de drukte aan boord.

De main hold is het hart van het sociale leven aan boord. Hier studeer je, je kunt er spelletjes doen, je slaapt er en je kunt er tussendoor lekker chillen. Het schip is fris en modern ingericht.

VEILIGHEID

De Wylde Swan voldoet aan alle door de International Maritime Organization (IMO) gestelde veiligheidseisen. De bemanning is goed getraind in het omgaan met noodsituaties maar vooral ook in het voorkomen daarvan. Elk jaar wordt het hele schip en de crew gekeurd door diverse overheidsinstanties. We zeggen vaak dat naar school fietsen risicovoller is dan zeilen op de Wylde Swan.

GESCHIEDENIS

De romp is in 1920 gebouwd door Howaldtswerke-Deutsche Werft in Kiel (Duitsland) en was van oorsprong een stoomschip. De romp heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder die van transportschip voor torpedo’s in de tweede wereldoorlog.

Door haar oorspronkelijke functie, versgevangen vis zo snel mogelijk naar de haven van Hamburg varen, is haar romp lang en smal. Zoals gebruikelijk in die tijd heeft ze een rechte steven en een jachthek wat haar een statige uitstraling geeft.

VANAF HET RUIMTELIJKE ACHTERDEK HEB JE EEN GOED UITZICHT

HET MIDDENDEK IS DE VERZAMELPLAATS VAN HET SCHIP

OP HET VOORDEK WORDT HET MEESTE ZEILWERK GEDAAN

Lengte over alles 62 m
Breedte 7.3 m
Hoogte mast 43 m
Rompsnelheid 15 knopen
Zeiloppervlak 1130 m2
Vlag Nederland
Thuishaven Makkum
Gebouwd 1920
Compleet omgebouwd 2010
Certificaten Wereldwijd
Crew 12-14 pers.
Trainees 35 pers.
Motor 460 HP Caterpillar C12 Diesel

BEMANNING

De Wylde Swan wordt gevaren door een internationale professionele bemanning. Aan boord zijn onder andere een kapitein, stuurman (soms 2), machinist, een bootsman en een aantal matrozen. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een veilige tocht en worden daarom getraind en gecertificeerd aan de hand van internationaal geldende voorschriften. Op iedere reis vaart een scheepskok mee. Die verzorgt dagelijks het ontbijt, een grote lunch (vaak warm) en het diner. Met dieetvoorkeuren kan ook rekening worden gehouden, zoals vleesloos en allergieën. Ook vaart er op onze Masterskipreizen altijd een ‘interior manager’ mee. Deze zorgt ervoor dat de trainees dagelijks opruimen en schoonmaken, hij of zij helpt bij het doen van de was en zorgt er samen met het hele team voor dat het interieur altijd netjes en opgeruimd blijft. Op de reizen buiten bereik van de kust gaat er een scheepsarts mee. Dit zijn tenminste afgestudeerd basisartsen. 

DOCENTEN

De docenten zijn grotendeels eerstegraads bevoegde docenten in de exacte vakken uit het middelbaar onderwijs. Op iedere reis is er een docent van elk van de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Op de Caribische ontdekkingsreizen 2 en 3 wordt  één van deze bta docenten vervangen door een docent geschiedenis (reis 2) en economie (reis 3). Wij selecteren docenten op hun vakkennis, maar vooral ook op didactische vaardigheden en het talent om leerlingen te inspireren.

IN HET DEKHUIS WORDT GEGETEN EN GELEERD

DE ENIGE PERSOONLIJKE RUIMTE DIE JE AAN BOORD HEBT IS JE BUNK

DE MAIN HOLD IS HET HART VAN HET SOCIALE LEVEN AAN BOORD

JE KAN ER OOK VOOR KIEZEN OM IN EEN HANGMAT TE SLAPEN

WAT KOST EEN REIS MET MASTERSKIP?

De kosten voor Masterskip hangen af van de reis die je kiest. Iedere reis heeft zijn eigen prijskaartje, afhankelijk van de duur en de kosten van de tickets. De reizen kosten tussen de € 6.450,- en € 7.450,-. Dit inclusief: vluchten*, eten en drinken, taxes, transfer, excursies, havengelden, brandstoftoeslag en kledingpakket. Bijkomende kosten kunnen zijn: aanschaf van een reistas, een laptop, eventueel een zeilpak (alleen reis 5) en zakgeld.

* Vliegtickets: een vliegticket is inbegrepen tot € 600,-. Is het ticket duurder dan € 600,- dan komt er een bedrag van maximaal € 300,- voor eigen rekening bij op de totaalprijs van de reis. Wij boeken de tickets en geven uiterlijk twee maanden voor vertrek aan of er bijbetaald moet worden.

Als jij jezelf definitief inschrijft, ontvang je van ons een boekingsbevestiging. Binnen 14 dagen betaal je een aanbetaling van 30%. Het restbedrag dient één maand voor vertrek voldaan te zijn. Je zorgt zelf voor de reis- en annuleringsverzekering, of je neemt deel aan ons annuleringsfonds. Ook is een zorgverzekering met werelddekking vereist.

Via de Stichting Depotgelden Wylde Swan zijn de door jou betaalde reisgelden veiliggesteld. Lees er hier meer  over.  

FONDSWERVING

De afgelopen jaren is gebleken dat met behulp van een goed opgezet plan en gebruikmakend van een lokaal netwerk de reissom voor een groot gedeelte bij elkaar te krijgen is. Het lukt deelnemers regelmatig om het hele bedrag zelf te verdienen!

Trainees deden bijvoorbeeld onderzoeken voor bedrijven of universiteiten, kregen schenkingen van familie in ruil voor een Caribische fles wijn, verkochten hamburgers op school om op allerlei manieren tegenprestaties te leveren voor bijdragen van anderen. Ook worden er crowdfundingsacties opgezet. 

Wij organiseren een aantal keer per jaar een workshop waarin we je helpen met het maken van een plan. We wisselen ideeën uit voor acties die je kunt gaan doen en we leren je wat wel en niet werkt. Schrijf je in voor een workshop via dit formulier

Alles is mogelijk: het allerbelangrijkste van het bij elkaar krijgen van genoeg geld is op tijd beginnen en gewoon doen! Wacht niet tot je naar een workshop kunt gaan maar bekijk onze #MASTERACTIES pagina en download ons sponsorboekje. Hierin staan ook mooie voorbeelden van trainees die je al zijn voorgegaan. 

ANNULERING

Een Masterskip reis boek je lang voor vertrek. Je kijkt er enorm naar uit om aan jouw Masterskip avontuur te beginnen! Je hebt hard gewerkt om het mogelijk te maken om mee te gaan. Stel dat er plotseling voor vertrek iets gebeurt, waardoor jouw reis niet door kan gaan. Wat dan? Is je geld weg? Dat hoeft niet. Door deel te nemen aan het annuleringsfonds van Masterskip Wylde Swan kun je jezelf de normaal geldende kosten van een gedwongen annulering besparen. Vergoeding via het annuleringsfonds van Masterskip Wylde Swan geldt alleen indien één van de volgende redenen van toepassing is:
1. Plotselinge ziekte en/of ongevallen m.b.t. jezelf. 
    Een doktersverklaring is hiervoor vereist.
2. Ernstige ziekte of sterfgeval in de niet meereizende familie
    (1e of 2e graad).

In geval dat annulering noodzakelijk is, maar genoemde bepalingen niet van toepassing zijn, zal in overleg met de reserverende getracht worden een passende regeling te treffen. De kosten van deelname bedragen 3% over het totaal verschuldigde bedrag van de Masterskip reis. Maak je geen gebruik van het annuleringsfonds dan zijn de annuleringsvoorwaarden van de Wylde Swan van kracht. Wil je meer weten over het annuleringsfonds, mail dan even naar nynke@masterskip.com.

Op de reizen van Masterskip zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Reisdata zijn onder voorbehoud van beschikbare vluchten, de route is weer- en wind afhankelijk.

 

INSCHRIJVEN

VOOR WIE IS MASTERSKIP

Als je in de bovenbouw zit van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), ambitieus bent, en je je wilt verdiepen in de combinatie van theorie en praktijk, dan kun je mee. Vaak merken we dat het examenjaar niet geschikt is om mee te gaan omdat dit al een intensief jaar is. Daarom richten we ons met Masterskip op leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Zit je op het vmbo of ben je blijven zitten in 3 havo of 3 vwo? Wie weet is er iets mogelijk. Neem contact ons op zodat we met je mee kunnen denken.

De Masterskip reizen staan open voor leerlingen met alle profielen. De docenten die mee zijn, geven verdiepende en verbredende lessen over natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, geschiedenis, economie en aardrijkskunde.

Je hoeft geen zeilervaring te hebben. Aan boord wordt alles over zeilen uitgelegd en na een aantal weken zullen jullie met de trainees samen het schip kunnen overnemen (natuurlijk onder toezicht) tijdens de scheepsovername.

Heb je een sociale of lichamelijke beperking? We zijn kampioen in ‘denken in oplossingen’. Neem dan contact op met Nynke (nynke@masterskip.com) voor nader overleg en de mogelijkheden.

Om je voorlopig in te schrijven, klik je rechtsboven op de rode button ‘schrijf je in voor jouw reis’. Ben je er nog niet over uit of je mee wilt of wil je nog meer informatie? Kom dan naar één van onze informatiebijeenkomsten of neem contact met ons op. Dat kan ook via Whatsapp

“WAT EEN ERVARING. ONWIJS VEEL GELEERD EN
VRIENDEN VOOR HET LEVEN GEMAAKT”

Chantal (Masterskip 2018)

INFORMATIEBIJEENKOMST

Er is inmiddels een heleboel informatie op je afgekomen, je bent vast enthousiast! Grote kans dat je nog vragen hebt of dat je gewoon eens van iemand persoonlijk wilt horen hoe het is om mee te gaan met Masterskip. Dat kan tijdens één van onze informatiebijeenkomsten. Selecteer een datum en schrijf je direct in

(VOORLOPIG) INSCHRIJVEN

Als je je inschrijft voor een reis van Masterskip, schrijf je je eerst voorlopig in. Dan moet je al wel toestemming hebben van je ouders en heb je al een keuze voor een reis gemaakt. Met een voorlopige inschrijving maak je kenbaar mee te willen met één van de reizen. Wij zullen je op de hoogte houden van bijvoorbeeld de data van de workshops over fondswerving en hoe je je daarvoor kunt inschrijven. Je ontvangt onze maandelijkse nieuwsbrief en ook ontvang je na een voorlopige inschrijving meer info over wat je moet doen om je inschrijving definitief te maken.

Na je voorlopige inschrijving moeten er een aantal zaken geregeld worden:

– je ouders moeten toestemming geven
– je school moet toestemming geven
– je moet de reissom bij elkaar krijgen

Na jouw voorlopige inschrijving krijg je toegang tot je persoonlijke account waar je alle benodigde informatie kunt vinden. Heb je extra ondersteuning nodig of heb je nog vragen? Wij helpen je graag om deze unieke levenservaring mogelijk te maken!

Heb je toestemming van alle partijen en heb je een plan om de reissom bij elkaar te krijgen? Schrijf je dan definitief in! Dat doe je via je persoonlijke account die je krijgt bij je voorlopige inschrijving. Nadat je je definitief hebt ingeschreven kan je je gaan voorbereiden op deze geweldige ervaring. Ruim voor vertrek ontvang je een paklijst, een plan van aanpak en een onderwijsbrief waarmee je aan de slag kunt. Vanaf zes weken voor vertrek begin je met het invullen van studieplanners, het regelen van toetsen, stel je concrete leerdoelen op en begin je alvast met het inpakken van je tas!

Wil je alle informatie nog eens doorlezen? DOWLOAD DAN DE ALGEMENE INFORMATIEFOLDER: Masterskip-reizen-20-21.

NOG EVEN GEDULD VOORDAT JOUW AVONTUUR BEGINT!

NIEUWSGIERIG NAAR NOG MEER VERHALEN? VOLG ONS OP INSTAGRAM