Gemberthee en crackers

Soms heb je een zwaar leven aan boord van de Swan: je voelt je niet zo goed en hangt over de rand. En dan realiseer je je: ‘je staat aan de hoge kant’. Gelukkig komt dit laatste niet zo vaak voor. Na één keer weet je donders goed dat je aan de lage kant moet staan om ‘de vissen te voeren’. Maar waarom worden sommige mensen wel zeeziek, terwijl anderen zich prima voelen? En wat veroorzaakt eigenlijk die zeeziekte? En wat is het ‘biologisch nut’ van overgeven als je zeeziek bent?

 

Zeeziekte is een bewegingsziekte. Je ogen en je evenwichtsorgaan ervaren niet hetzelfde en hierdoor raakt je hoofd in de war. Sommige theorieën zeggen dat je hoofd door die rare informatie denkt dat je hallucineert. De hallucinatie zal wel veroorzaakt zijn door vergiftiging en de beste verdediging hiertegen is overgeven. Uit ervaring blijkt ook dat de meeste mensen zich beter voelen nadat ze hebben overgegeven.

 

Er zijn veel mensen die last hebben van zeeziekte (ook sommige crewleden), maar gelukkig kan je er ook dingen tegen doen. Droge crackers blijven toch wel favoriet, zeker wanneer je maag net weer leeg is. Gember is een beproefde methode en is ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Dus zelfs wanneer je gember niet lekker vindt, probeer jezelf eroverheen te zetten en neem toch een lekker vers gembertheetje. Je kunt ook proberen meer één te worden met het schip. Sturen helpt vaak, omdat je (iets) meer controle hebt over de beweging en kunt anticiperen op het rollen en stampen van het schip.

 

Maar ja, ondanks al die tips, voel je je soms toch gewoon slecht en hang je af en toe over de rand. Wat je dan het beste kunt doen? Zorgen dat iemand je een ‘toetenpoetsdoekje’ brengt, een glaasje water en zo’n heerlijke droge cracker. Dan even rustig ademhalen en gewoon doorgaan met waar je mee bezig was: het dek schrobben, een toets maken, broodjes bakken. Samen met je buddy komt het zeker goed. En bedenk maar wat een goede bonding activiteit het is!