Waardige officieren

Scheepsbericht 23-11-2019

Positie: 27* 15 N        017 * 43 W

Kompaskoers: 220

Time is longitude,

Met een zwakke tot variabele wind vertrokken wij uit Santa Cruz Tenerife. Het weer was zeer veranderlijk. Van noordelijke wind tot zuidelijk en zelfs westelijke winden kwamen wij tegen. Variërend van  1 tot 17 knopen. Echter voelde het zo nu en dan als -10. De voorspelling kwamen echter niet overeen met de werkelijke situatie. Wij stoomden de haven uit en hadden al vrij snel alle zeilen gezet. Van grootzeil tot mars, alleen de course bleef achterwege. Een oceaanoversteek begon. Echter deze keer zonder onze digitale hulpmiddelen. Richard, de kapitein, wil ons trainen waardige officieren te worden. Dat houdt in:

–        Geen GPS

–        Peilingen maken via het kompas

–        Navigeren op zon en de sterren

Niet alleen de trainees leren elke dag meer, maar ik ook. De kennis over astrologie zit nog ergens onder in mijn schoenen, maar elke dag klimt deze verder omhoog naar mijn brein.

De avonden en dagen waren niet rustig. Overstag! Gijpen ! De wind draait 180 graden! Met een startende koers van 230 op het kompas en een half uur later eindigen met 2 gijpen en terug naar 170 graden. Tijdens de oversteek van Madeira naar Tenerife hebben wij 2 Gijpen totaal gemaakt en nu gemiddeld één overstag en gijp per wacht. Sailtraining in volle gang. Met de intentie om zoveel mogelijk te zeilen moesten wij het toch opgeven, moeder natuur won. De motor ging aan. Stapsgewijs brommen wij met een koers van 220 op het kompas richting het ZW. De passaatwinden laten ons in de steek. Het hogedruk gebied ligt vrij zuidelijk, wat inhoudt dat de passaatwinden pas op volle sterkte zullen beginnen rond de breedtegraad van Kaapverdië.

De trainees leren het schip en elkaar elke dag beter kennen. Geen zeezieken meer, wat de sfeer erg fijn en veilig maakt. Iedereen is er voor iedereen en geen achterblijvers. Een top sfeer als je het mij vraagt. Vandaag lieten wij de trainees in het kluivernet de schoten overhalen, alle stagzeilen zetten, topzeil, kluivers en gevold met een klim instructie van Diederik. Richard is begonnen met zijn astronavigatie lessen. Masterskip in volle gang! Nu moet ik toch echt afsluiten Diederik, Emil, Lotte en ik zijn met de 4 tot 8 party wacht begonnen. Feest op het achterdek, keiharde muziek en dansende trainees!

Over en uit!

Martijn Boucher

Chief Mate | Wylde Swan – PIWS