Masterskip ouders

Vaak hebben we het over trainees, maar misschien is het tijd voor wat aandacht voor de Masterskip ouders. De ouders die de nieuwe trainees hebben gesteund al die maanden (of jaren) voor het begin van de reis; die sailmails hebben geschreven en gelezen; en die naar al die verhalen over hikes en wachtlopen en nieuwe vrienden hebben geluisterd. De ouders die hebben meegeleefd, maar het niet hebben ervaren.

Deze zomer mochten we ook een aantal van deze ouders ontvangen aan boord. Sommige voeren een dagje mee, anderen deden een oversteek over de Noordzee. Af en toe varen er ook familieleden of vrienden van crewleden mee. De reden dat ze mee gingen? Misschien voor het mee-ervaren van zo’n reis, een gevoel krijgen van het leven aan boord of ook zo’n avontuur beleven.

De verhalen, verteld in sailmails, beginnen opeens te leven: ze weten hoe het is om je bord vast te moeten houden tijdens het eten en waarom je je kopje direct moet afwassen wanneer je het hebt gebruikt. Het is prachtig om te zien hoe oud-trainees en ouders, na hun reizen, zulke mooie ervaring kunnen delen.

Maar vergeet niet al die ouders die niet aan boord zijn geweest en ook meeleven. Misschien heb je als oud-trainee soms het gevoel dat anderen niet volledig kunnen bevatten wat je hebt meegemaakt, ze proberen het wel. En vergeet dat niet: ze hebben echt met je meegeleefd en doen dat nog steeds.