De gelukkige reiziger

Eén van onze docenten kreeg een boek over reizen en waarom het zo goed voor je is om te reizen. Je hebt misschien wel eens gehoord dat reizen je gelukkig maakt. Natuurlijk staan wij daar bij Masterskip helemaal achter! Maar waarom is dat eigenlijk zo?

 

Voor veel trainees is hun Masterskip reis de eerste keer dat ze lang van huis zijn en ook nog eens zonder ouders. Echt een heel nieuwe ervaring. Wanneer je op reis bent, wordt je vaak geconfronteerd met dingen die je thuis helemaal niet gewend bent. Want is het gek om de ochtend van verkiezingen te beginnen met een straatfeest georganiseerd door politieke partijen? Op Jamaica niet. Of dat mannen en vrouwen, jong en oud, vrolijk flirtend over straat gaan? Op Cuba niet.

   

Die verwondering, wanneer je opeens in aanraking komt met heel andere gebruiken, zorgen er vaak voor dat je ook kritischer gaat kijken naar wat je zelf als ‘normaal’ bestempelt. Soms is het verschil tussen wat je ervaart en wat je ‘normaal’ vindt zo groot, dat het bijna oncomfortabel is: het is zo anders dan je gewend bent, dat je even niet meer weet wat je ermee aan moet. Maar juist dit soort momenten maken (of houden) je brein soepel.

 

En al die ervaringen hebben invloed op wie jij bent als persoon. Wetenschappers zeggen dat je je meer identificeert met wat je hebt meegemaakt dan met wat je hebt. Je kunt jezelf natuurlijk ook uitdrukken in de kleding die je draagt of de spullen die je hebt, maar die staan veel verder bij je vandaan dan de ervaring die je hebt gehad. Maar ja, spullen blijven wel vaak langer bestaan dan bijvoorbeeld een reis, dus is het niet ‘duurzamer’ om juist spullen te kopen? Nee, toch niet, want nieuwe spullen verliezen in de ogen van de eigenaar relatief snel hun waarde. Je was eerst superblij met je nieuwe telefoon/broek/tas, maar na een tijdje ben je er aan gewend en is de nieuwigheid eraf. Terwijl reizen je niet alleen plezier geven tijdens de reis, maar ook achteraf. ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’.