Zeilen zetten en klussen op de Wylde Swan

3 juni 2021

Ahoy!

Vandaag was de derde dag van de scheepsovername. We gingen van koud weer (rond de 10 graden) naar een lekker zonnetje. Het zonnetje was welkom, want de kou was niet prettig. Helaas, ging de wind met de wolken mee en bleven wij zonder wind achter. Hierdoor kwamen wij vrijwel niet vooruit (max 4 knopen per uur). De nachtwacht hadden het zwaar. De zeilen mochten naar beneden in de eerste wacht (zat Renske in) en daarna in de volgende wacht (die van Jelle) mocht alles weer omhoog. Later bleek dat de wacht na ons alles weer naar beneden had gehaald.

Overdag was het wat rustiger met het zeilen en hebben we vooral onderhoudt gepleegd aan het schip. Tijdens Renskes wacht hebben ze al het hout (behalve het dek) met olie bedekt. Dit om te voorkomen dat het hout wordt aangetast door de uv-straling. Daarnaast hebben ze twee crewleden geholpen met de primair coat verven. Elk deel van het schip, dat van metaal is, is bedekt met 5 lagen verf. 1 keer primair, 3x secundair en 1 top coat. Het laatste laagje is ook om het schip tegen uv-straling te beschermen. Voordat er kan geverfd worden moet eerst al het roest worden afgeschuurd. Daarna wordt er met zuur ontsmet (daar mogen wij niet mee werken) zodat snel het eerste laagje erop kan.  Bij Jelle’s wacht hebben ze ook geholpen met verven maar het meeste tijd zat hem in alle zeilen weer omhooghalen. Dit was veel werk, maar wel erg leuk!

We hebben ook gegijpt zodat weer naar het noorden te kunnen gaan. Voor de rest was het een zonnige en rustige dag op de Wylde Swan.

Groetjes Renske en Jelle