Vulkaanuitbarsting Saint Vincent

12 april 2021

Zoals in geuren en kleuren beschreven is op het nieuws overal in Nederland, is de vulkaan op Saint Vincent uitgebarsten. Wij lagen op dat moment al voor anker in Tobago Cays dus wij zijn allemaal veilig en helemaal heel op een paar mensen na die zichzelf hebben gesneden tijdens het koken. Toen we het nieuws hoorden waren we eigenlijk best wel verrast. We hoorden hierover toen we in Chatham Bay lagen. Hier hebben we gewandeld en toen we op de top van de hoogste berg van de Grenadines stonden vertelde de gids over de vulkaan op Saint Vincent en welke gevolgen de uitbarsting van deze vulkaan kon hebben voor eilanden die dicht bij Saint Vincent liggen.

De dag na het nieuws dat de vulkaan was uitgebarsten heeft het veel geregend. De reden waarom het meer regent dan normaal hier, is omdat de as die uit de vulkaan komt zich hecht aan de waterdruppeltjes in de lucht. Hierdoor zit de wolk eerder vol en gaat het regenen en dan heb je normale regen met as. Ook lag er op 11 april een as laagje op het dek zodat iedereen die op blote voeten liep mooie grijze voeten had. Verder zijn de relingen, touwen en dingetjes om de touwen op een plek te houden bedekt met een grijs laagje as, maar dat spoelt iedereen met happy hour zo weer vanaf. Zaterdag en zondag na de uitbarsting was het bewolkt vanwege de hoeveelheid as deeltjes. En toen kwam op de zondag in één keer de zon tevoorschijn tijdens zonsondergang. Het is op dit moment niet meer bewolkt: we survived the cloudy weather. Het enige dat verandert, is dat de planning noodzakelijk omgegooid moet worden zodat we nog wel kunnen zeilen en aan land kunnen. Op sommige eilanden kunnen we niet komen vanwege de dikke laag as en slechte luchtkwaliteit. De crew heeft wel overwogen om ons met snorkels en duikbrillen aan land te laten gaan maar daar hebben we niet genoeg van… ook ruiken de meeste duikbrillen naar ui, omdat ze gebruikt worden tijdens het snijden van uien.

Als achtergrond bij alle verhalen die in het nieuws komen of op nieuws-sites staan hier is het verhaal van Mare met een klein beetje extra happy voor de bezorgde mensen die in Nederland in spanning zitten af te wachten hoe het gaat.

Iedereen leeft nog, is bruin aan het worden, geniet van de ervaringen en is veilig aan boord! We hebben geen last van de vulkaan die ons dek met een klein beetje as bedekte, wat er zo weer af gebrandweerslangt werd door de crew. Dus……..

HAKUNA MATATA IT MEANS NO WORRIES FOR THE REST OF YOUR DAY!!!!!!!!!!!!!!!:)

Geschreven door trainee Mare

Extra reis,
dit schooljaar!

We organiseren in 2021/2022 een extra Masterskip reis naar een heel bijzonder gebied. Er zijn nog een paar plekjes vrij!

Ga jij mee dit nieuwe vaargebied verkennen?