Moederdag en nog veel meer

9 mei 2021

Ahoy! Het is vandaag precies 160 uur geleden, wat we het vaste land hebben gezien. Toch gaat het uitzicht op de zee nog niet vervelen. Vandaag is het Moederdag en natuurlijk wordt daar op de Swan ook aan gedacht. Alle moeders aan boord, Helene, Tina en Erica, kregen een pannenkoek. Deze kregen ze als ontbijtje op bed.
Toen de bel ging omdat het ontbijt klaar was, dacht iedereen dat we lekker gingen eten, maar dat was toch niet zo. De wind was namelijk aan het draaien. Dus iedereen moest helpen met het zeilen. De wind was flink gedraaid, dus moesten de vierkante zeilen (topsail en coursesail) gestreken worden. Sterker nog, deze zeilen vingen zelfs wind van de verkeerde kant, zodat we bijna niet vooruit gingen. Dit was omdat de hoek van de wind niet gunstig was voor deze vierkante zeilen. Ook was er op dat moment een regenbuitje wat de situatie wat onhandig en glad maakte. Wel hebben we de driehoekige zeilen voorop gehesen, dus de Forestaysail en de Innerjib. Hieraan konden echt wel merken dat we uit de Cariben zijn en op de oceaan zijn. De wachten van de nacht hiervoor waren ook al redelijk druk. Omdat de wind zo onregelmatig is, is er bij elke wacht wel wat veranderd. De Inner- en of Outerjib strijken, of juist daarna toch weer hijsen. Ook werd in de wacht van 22.00 tot 00.00 de topsail en coursesail gestreken, maar toen we wakker werden stonden ze weer.

Ook houden we natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk bij, waar we zijn. We hebben in de pantry een kaart hangen, waar elke dag wordt op bijgehouden waar we zijn. Vandaag (9-05) zijn we op de volgende coördinaten: N 30’11’4676 – W 061’54’3461.

In de middag na het happy hour kregen we een les van Ben. Dit ging over weersystemen en isobaren. Daarna was er nog een vrijwillig deel van de les, waar we ingingen op de berekeningen achter het weer en gingen rekenen met de corioliskracht. Best ingewikkeld, maar als Ben het uitlegt, snappen we het allemaal.

Na deze lessen en het eten, heeft de feestcommissie geregeld dat we een film konden kijken. Buiten was er een scherm opgehangen waarop The Pirates Of The Cariben werd afgespeeld. (foto) De wachten van deze nacht waren vrijwillig geworden, dus heel veel mensen hebben hem ook helemaal afgekeken. Wat wel opviel, is dat bij de wacht van 00:00 tot 02:00 (tostiwacht) iedereen er was ;-).

TIBBE en SAM

   

 

Extra reis,
dit schooljaar!

We organiseren in 2021/2022 een extra Masterskip reis naar een heel bijzonder gebied. Er zijn nog een paar plekjes vrij!

Ga jij mee dit nieuwe vaargebied verkennen?