Lichtgevende dolfijnen

29 mei 2021

“Ik vertrouw nooit geen zeezoogdieren meer” – Kabouter Wesley

We hebben veel gezien aan boord van de Wylde Swan. Zee, water, oceaan, blauwkleurig oppervlak rondom het schip. Ook hebben we veel spuitgaten gezien. Spuitgaten van gewone dolfijnen, gevlekte dolfijnen, gestreepte dolfijnen, verscheidene walvissen en die van mensen waarvan we de namen niet zullen noemen (Jonathan, Tygo, Robert en Maarten) na de zoveelste keer dat er etensresten zijn gesnoven. Naast standaard snuivers en zeeën van water hebben we ook bijzondere dingen gezien. Supermarkten, groene bergen, cola voor trainees en lichtgevende plankton in het water.

Combineer nu eens spuitgaten met water en plankton. Wat krijg je dan? Precies, lichtgevende dolfijnen! We zijn er nu natuurlijk, net als ons idool Dora, vanuit gegaan dat iedereen het antwoord goed heeft. Bij onze vraag is de kans op een goed antwoord echter iets groter dan bij die Latina met een aap die om haar heen drentelt, omdat het meest voor de hand liggende antwoord altijd is: lichtgevende dolfijnen. Neem bijvoorbeeld dit gesprek: ‘Gaat het wel?’, ‘Lichtgevende dolfijnen!’, ‘Duidelijk, we gaan even naar de scheepsarts.’

Terugkomend op die lichtgevende dolfijnen. Het was Maarten (hey, dat ben ik) die ze spotte, tijdens een sailwatch look-out. Een knalgroene, lichtgevende dolfijn maakte vlak onder het water oppervlakte een spoor van licht, terwijl hij samen met een stuk of zes anderen vissen (zichtbaar als kleine lichtpuntjes) ving en schroeven maakte. Waar dolfijnen normaal gesproken leuk zijn om even boven water te zien, zijn lichtgevende dolfijnen spectaculair onder water. Elegant en speels, snel en rustgevend schieten de zeezoogdieren langs de boot. We konden er uren naar blijven kijken. Voor het eerst was er voor ons de mogelijkheid om zowel de dieren als hun gedrag onder water te bestuderen. Wij en alle anderen die wakker waren. Dat was na de wijze woorden van Jonathan (via de portofoon): ‘Are Dolphins supposed to emit light?’ ‘We see glow-in-the-dark dolphins.’ Het was het mooiste wat we de hele oceaanoversteek hebben gezien.

Ole en Maarten vinden het Dolfijn!