Kapitein Maarten geeft het roer uit handen!

21 januari 2021

Mijn naam is Maarten de Jong en ik ben voor Masterskip reis 2 de kapitein op de ‘Wylde Swan’.

Na vele jaren werkzaam te zijn geweest in de zeilvaart werd ik gevraagd om voor het Masterskip programma een paar reizen te varen in de Caraïben. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Eind vorige eeuw heb ik een aantal jaar met veel plezier zeil-lessen gegeven aan kinderen in de leeftijd 13-18 jaar. De kans om dat te mogen doen op het soort schip waar mijn hart ligt, was een buitenkans die ik met beide handen aangegrepen heb. En dan nog in deze tijd der pandemie te mogen rondzeilen over de blauwe Caraïbische zee… Geen hele lastige keuze.

Van te voren probeer je natuurlijk een voorstelling te maken van hoe het gaat zijn, wat je ze aan lessen mee kan geven en dus hoe de jongeren zich zullen ontwikkelen. Mijn voorstelling bleek de kids ver te onderschatten! Er werd verteld dat de laatste week de jongeren het schip overnemen en dat zij zorgen dat het schip veilig bij de eindbestemming aankomt. “Ja, tuurlijk!” was mijn gedachte.

Maar we zijn nu zover dat we de internships gehad hebben en er een indeling wordt gemaakt wie welke functie gaat krijgen. En ik heb oprecht het vertrouwen dat de Wilde Zwaan veilig naar St. Maarten gebracht gaat worden door de jonge zeebonken. Of dat echt zo is, zal de komende dagen gaan blijken. En het wordt nu voor de vaste bemanning pas echt opletten geblazen, omdat er steeds autonomer wordt gehandeld en we dus scherp moeten blijven op alle beslissingen! Daar zal de bemanning zeker ook weer veel van leren en het wordt dus voor iedereen een spannende, intensieve tijd.

Leuk! En heel benieuwd om te zien of onze inschatting correct blijkt te zijn.

Maarten