Frans | de grote oversteek is volbracht!

“Yes, ik heb al één streepje. Nee, ik heb nog geen bereik.” Vanavond zullen dit soort gesprekken wel weer te horen zijn op de Swan. We hebben dan de grote oversteek volbracht: vanuit Cuba, via Jamaica, Bermuda en de Azoren hebben we dan Frankrijk bereikt. Het lijkt een heel eind maar zo’n Masterskipreis is voorbij voor je het weet. Aan de andere kant lijkt het wel heel lang geleden dat we in Havana waren. Toen 42 min of meer onbekenden, nu een hechte groep.

Hele dagen op de oceaan klinkt heel eentonig, maar de wind, de zee, de golven, de zeilen, de buien, elke dag zijn ze weer anders. Als ik ’s morgens aan dek kom ben ik altijd benieuwd naar wat ik te zien krijg. Niet alleen op zee, maar ook aan boord bruist het van de activiteiten. Gistermiddag hadden we het  “story telling festival” waar mensen konden vertellen over wat ze hebben meegemaakt in het leven of welke keuze ze hebben gemaakt. Heel boeiend en soms ook emotioneel. Daarna kwam de sailmail binnen, ook altijd weer een moment van een lach en een traan. Vandaag nog zelfstudie gedaan, morgen nog toetsen en dan zijn de meeste trainees klaar met de zelfstudie en kunnen ze zich helemaal wijden aan de scheepsovername. Ja, en ook aan afrondende activiteiten zoals in vriendenboekjes schrijven, want we zijn dan inmiddels in L’ Aber-Wrac’h, terug in Europa dus, met het Europese weer, de Europese tijd en telefoonbereik! Maar de reis is nog lang niet voorbij. We gaan nog overnachten op een onbewoond eiland, catamaran zeilen, de bootjeswedstrijd houden (zelfgebouwde bootjes van o.a. pringelbussen), shoppen (?) in Frankrijk, varen naar Honfleur, captainsdiner, ……

We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog …………….

Nog even een update: gisteravond heeft kapitein Koen ons veilig de haven binnengevaren en zijn wij onder grote belangstelling afgemeerd aan de kade.

 

Frans Goedheer (docent natuurkunde)