Een les zeestromingen van kapitein Maarten

23 februari 2021

Bonjour uit Saint-Vincent,

Vandaag was een normale dag aan boord van de Wylde Swan. Maar we hebben toch een aantal leuke en interessante dingen gedaan en gezien. We aten ’s ochtends havermout wat niet zo heel lekker was. De zelfstudie gaat steeds beter maar daarna kon de dag pas echt beginnen.

Koen en Anne (koks) hadden namelijk de voorgaande dag twee tonijnen van twee vriendelijke lokale eilandbewoners gekocht en ze gingen ons laten zien hoe je die moest schoonmaken. Er werd uitgelegd hoe je zo min mogelijk van de vis verspilt en Durk, Veerle en Roland(crew) hebben een vissenoog uitgezogen. Ze hadden slim ingepland wanneer ze de vissen gingen ontleden want erna lag het hele dek onder de visseningewanden die wij bij happy hour mochten wegschrobben.

Na happy hour ging de kapitein Maarten ons uitleggen hoe de wind en zeestromingen werken en wat daar invloed op heeft. Hij begon met hoe de rotatie van de aarde invloed heeft op de windrichting. Ook vertelde Maarten over het Coreolis effect en hoge en lage drukgebieden. Daarna vertelde hij verder over hoe de wind en de ligging van de continenten invloed hebben de zeestromingen met behulp van een twijfelachtige zelfgetekende wereldkaart. Hij heeft ook nog verteld over hoe dit allemaal leidde tot verschillende handelsroutes en de ontdekking van Amerika door Columbus.

Verder hebben we nog gezwommen en werden al snel het water uitgejaagd door kwallen. Met het avondeten aten we roti wat erg lekker was.

Groetjes Reinder en Jort!