Een les: ‘hoe worden wolken gevormd’

19 januari 2020

Hallo! Ik ben Gijs en ik ben mee als docent aan boord deze reis. Naast het begeleiden van de zelfstudie heb ik ook als taak de communicatie tussen de trainees en de docenten naar Nederland (en andersom) bij te houden. Ik vind het dus super leuk om nu zelf eens een blog te schrijven, in plaats van anderen de beurt te geven.

Naast de blogs is één van mijn terugkomende taken het sturen van de sailmail naar de ouders op dinsdag en het uitdelen van de sailmail aan de trainees op vrijdag. Dat is een leuke taak, want de trainees (en ook zeker de ouders) kijken daar elke week naar uit. Dat begint meestal donderdagavond al, wanneer trainees vaak langslopen om het toch even te controleren: “Gijs, we krijgen morgen sailmail toch?”.

Op vrijdag verdwijn ik dan een momentje om samen met scheepsarts Mina de sailmail voor de trainees voor te bereiden. We printen ze uit, vouwen ze in de vorm van een envelopje, en krijgen een echte ‘Wylde Swan’ stempel opgedrukt. Zo is het net alsof de trainees écht post krijgen.

Op dit moment is het tijd voor de trainees om stages te lopen om kennis te maken met de taken die ze straks kunnen gaan doen bij de scheepsovername. Dat betekent dat het voor de docenten wat rustigere dagen zijn, de meeste trainees willen namelijk graag stage lopen bij een van de nautische taken. Ik geef ze geen ongelijk.

In de rust kan ik mooi wat achterstallig werk doen, zoals filmpjes in elkaar zetten en blogs opsturen voor het thuisfront. Daarnaast laat ik me graag afleiden door alle schitterende wolken om ons heen. In Nederland ben ik, naast lesgeven, bezig met het afronden van mijn studie. Een groot deel daarvan gaat over de lucht en water, dus ik beleef hier zodra ik om mee heen kijk eigenlijk mijn studie ‘in het echt’.

Ik word er erg enthousiast van als ik andere mensen iets over dit prachtige vakgebied kan leren. Daarom heb ik laatst een mini-college ‘Hoe worden wolken gevormd’ gegeven (zie foto) en heb ik vaak goede gesprekken met kapitein Maarten over het weer, wolken en de oceaan.

Veel groeten vanaf de boot! Met vandaag (helaas 😉) een strak blauwe lucht.

Gijs