Dag twee van de scheepsovername

Verlate blog: 27 februari 2022

Beste lezers in Nederland,

Vandaag was dag twee van onze scheepsovername. Zoals verwacht is dit helemaal vlekkeloos verlopen en zijn we aan het genieten alsof ons leven ervan afhangt! Nou dachten wij dat het misschien leuk was om een recap te doen van onze taken aan boord.

Als kapitein (Isalinde) begon de dag met het plannen van de route voor de aankomende dagen. We lagen voor anker bij Saba en hebben als doel minimaal 24 uur te zeilen waarbij de eindstreep Sint-Maarten is. Tijdens mijn wacht van 10:00-14:00 hebben we alle zeilen gehesen en zijn we aan de eerste mijlen van onze barre tocht begonnen. Met onze geweldige nieuwe crew gingen we snel als een speer vooruit en tikten de 4 knopen aan! GAAF. Nou is dit voor de zeilers onder ons natuurlijk een nieuw wereldrecord en proberen we deze snelheid de rest van de reis nog te toppen. Net als de druk in de zeilen lag de spanning bij de kapiteins (hebben er 3, teamwork makes the dreamwork) er hoog. We hebben dan ook de verantwoordelijkheid om de hele crew op één lijn te houden (we hebben er al genoeg aan boord ;)) en te zorgen dat iedereen veilig aankomt.

Het leven van een deckhand (Aliex) brengt een stukje minder verantwoordelijkheid met zich mee maar bestaat voornamelijk gewoon uit aan lijnen trekken alsof je leven er vanaf hang. Mijn shift van 10:00 tot 16:00 was dan ook best taai maar door mijn verbazingwekkend goede nachtrust was het een en al plezier. Bij de eerste zonnestraal die mijn gezicht bereikte was het tijd om de zeilen te gaan hijsen. Daar gingen me handjes… . Met ons meidenteam kregen we die zeilen zo omhoog en hebben we daarna alles extra bij getrimd en lekker lopen coilen. Veder moet je als deckhand jezelf bezighouden met klusjes. Ik heb bijvoorbeeld Marith (de bosun) in de bosunstoel de voormast in gehesen, lijnen uit elkaar gehaald, er zijn lieren onderhouden en mijn kameraden zijn tijdens het zijlen nog de mast in geklommen om checks te doen. Kortom, mijn taak als blijei heb ik goed voltooid en ik kijk nu al uit naar mijn nachtelijke shift.

Een geslaagde dag dus met weer een heerlijk Caribisch zonnetje (om het er nog even in te wrijven). Op het moment van schrijven zitten we midden in onze nacht shift (01:30 uur) en gaan nu dan ook echt al een speer. Het record staat inmiddels op 7.2 knopen en alvast slaaplekker.

Groetjes aan de stormen in Nederland, we durven alleen maar te dromen van jullie windsnelheden en kruipen daarom zo meteen snel on bunkje in.

Aliex en Isalinde