Ahoy alle zeilers van 2020-2021!

Jij was erbij dit schooljaar… wat was het ongelooflijk spannend! Afgelopen vrijdag was het einde van onze laatste Masterskip reis: de oceaanreis kwam aan in Harlingen met 28 trainees en onze crew en docenten aan boord. En we konden ze een geweldige ontvangst geven op de kade. Wat een avontuur hebben we samen beleefd… Ik ben trots en blij dat het is gelukt om jou je eerste wereldreis onder schooltijd te laten varen.

We hebben zoveel mooie verhalen verzameld in de vorm van blogs op onze site! Het leek mij een mooi moment de laatste blog van dit Masterskip schooljaar te schrijven als afsluiting van een enerverende tijd.

Het begon in maart vorig jaar: de wereld in lockdown. Jij had jezelf voorlopig of definitief ingeschreven voor Masterskip, je vroeg je af: kan mijn droomreis wel doorgaan? Je ouders waren bezorgd over de impact van de corona-pandemie op ons programma. En ik als coördinator van het Masterskip programma zat samen met het Masterskip Wylde Swan team op een dag eind augustus in ons kantoor: hoe gaan we onze reizen uitvoeren terwijl alle landen van de wereld op oranje staan? Op dat moment besloten wij om ervoor te gaan en zetten wij alles in gang om steeds te kijken naar wat wel kon.

Heel kort samengevat: we maakten een operationeel plan om met strakke medische protocollen onze reizen uit te gaan voeren. We besloten dat onze reizen noodzakelijk waren en hielden voor alle locaties waar we naartoe zouden (kunnen) gaan de besmettingen en ziekenhuis-situaties in de gaten. En we zorgden ervoor dat ons schip en onze crew er 100% klaar voor waren.

Intussen bleef ik steeds met jou en je ouders communiceren over onze aanpak, met daarbij ook telkens het voorbehoud dat alles zomaar anders zou kunnen worden. Dat hebben we immers vorig schooljaar en in de zomer wel ervaren! Natuurlijk had jij vragen en hadden jouw ouders (misschien) zorgen. En die PCR test die je voor vertrek moest doen, die maakte het pas echt spannend.

En toen kwam de dag dat de eerste reis zou vertrekken. Wat een moment! Het ging gepaard met veel spanning want een dikke zuidwester storm had de Wylde Swan belemmerd op haar route naar het zuiden. De eerste reis ging daarom een week later van start. Via Madeira zeilde de Swan naar het Caribisch gebied. En het ging voorspoedig. Het lukte!

En nu heb ik dan toch een beetje vreemd gevoel… De Wylde Swan is in Nederland. Jij bent weer thuis. En het is het einde van een bijzonder schooljaar. Wat een jaar was dit. Ik wil jou en je ouders bedanken dat jullie in ons bleven geloven, dat we het samen mogelijk hebben gemaakt, ondanks de lastige omstandigheden: we did it!

Ik wens je een heel mooie zomer, vaarwel,

Groet Nynke