Aan land vs aan boord

11 mei 2022

Vandaag in de blog dingen die hier aan boord heel normaal zijn, maar die aan land heel vreemd zouden zijn.

Het eerste ding heeft te maken met het onverwachtse leven hier aan boord. Soms moet er namelijk opeens een zeil worden gehesen of gestreken, omdat er een storm aan komt. Ook tijdens lunch gebeurt dit weleens en dat kan tot vreemde situaties leiden wanneer je nog een boterham aan het eten bent. Deze stop je dan namelijk gewoon even in je zak zodat je hem na het hijsen weer op kan eten.

Verder hebben de leden van de crew een vreemd slaapritme hier aan boord. Er wordt natuurlijk dag en nacht gezeild en er moet altijd iemand wakker zijn. Svenja en Alvaro worden bijvoorbeeld elke nacht om 12 uur wakker gemaakt en ze gaan om 4 uur s ’nachts weer slapen. Een aantal tosti’s kunnen dan natuurlijk niet ontbreken. Stel je voor dat je thuis elke keer midden in de nacht wakker wordt gemaakt, vier uur lang buiten in de regen gaat staan en tosti’s gaat eten.

Over de categorie vieze geurtjes is er aan boord aan genoeg te vertellen. Als je een zeilpak aan hebt dan is je broek meestal luchtdicht en dit zorgt ervoor dat je je eigen aroma goed kan ruiken als je een windje laat. Gelukkig staat er meestal wel een beetje wind dus dan is het zo weg.

Hier aan boord is er ook sprake van een speciale dresscode. Als het koud is dan is ieder helemaal ingepakt en zeker in de nacht is soms het lastig om iedereen te herkennen. Overdag zijn we vaak bezig met het onderhoud van de boot waardoor iedereen eigenlijk altijd oude kleding aan heeft. Eigenlijk alleen wanneer we aan land gaan dan trekken we onze chique kleding aan.

De laatste bijzondere gewoonte is dat we al het gereedschap aan onszelf vastknopen als we in de mast moeten klussen. Wanneer we op grote hoogte op een schommelend schip aan het werk zijn, kan er namelijk weleens iets uit je handen vallen en het zou erg gevaarlijk zijn als het dan op het dek valt. Daarom knopen we alles wat we meenemen met touwtjes aan onszelf vast.

Verder nog een korte samenvatting van de dag. Na de lunch hebben we helaas alle zeilen er weer af moeten halen. Dit was erg jammer omdat we eindelijk een stukje zonder motor aan het varen. Verder zijn Myrthe en ik vandaag helemaal in het puntje van de mast geklommen om een buntline (een lijn van het topsail) te vervangen wat een aardige uitdaging was met een schommelend schip. Hopelijk krijgen we komende dagen wat meer wind, zodat we weer lekker kunnen zeilen.

Jeroen