Zelfstudie: hoe ga je zo goed mogelijk om met je schoolwerk?

Waarschijnlijk zit je nu thuis, omdat school dicht is. Maar toch moet je gewoon doorgaan met je schoolwerk. Hoe doe je dat eigenlijk?

Bij Masterskip zijn we wel bekend met het concept zelfstudie en daarom willen wij jullie wat tips geven.

> TIP 1: Houd vast tijden aan
Misschien denk je ‘ik heb de hele dag, ik ga straks wel even aan mijn schoolwerk…’ Maar doe je dat dan ook?

Als je het lastig vindt om jezelf aan het werk te zetten, kan het helpen om een duidelijke planning met jezelf af te spreken. Misschien dezelfde begintijd als het eerste uur op school. Ook kan je samen met vrienden afspreken dat jullie dan allemaal op hetzelfde moment beginnen met schoolwerk. (En dan elkaar natuurlijk niet digitaal gaan afleiden.)

> TIP 2: Je eigen tijd indelen
Het voordeel van zelfstandig werken is dat je zelf bepaalt hoe lang je voor een vak nodig hebt. Sommige vakken vind je makkelijk en dan hoef je er natuurlijk minder tijd aan te besteden.

In het begin is het misschien nog lastig om vooraf te bedenken hoeveel tijd je nodig hebt voor elk vak. Door dit van te voren op te schrijven en aan het eind te controleren, krijg je hier steeds meer inzicht in.

> TIP 3: Pauze
Heel belangrijk: neem regelmatig pauze. Je kan je niet eindeloos concentreren en soms moet je je brein even rust gunnen. Een manier om dat te doen is de Pomodoro techniek: 25 min werken, 5 minuten pauze. (https://tomato-timer.com/) En niet stiekem elke keer een paar minuutjes pauze erbij snoepen.

> TIP 4: Omgaan met antwoordenboekjes
Leren is NIET een kwestie van je schrift vullen met letters en cijfers (zoals je bij overschrijven doet): leren doe je actief en is pas klaar wanneer je met je meest kritische bril naar jezelf kijkt en kan zeggen dat je het begrijpt.

Pak bij het nakijken een andere kleur pen en doe alsof je die super strenge docent bent. Heb je alles nagekeken, dan begint het echte werk, want nu moet je voor jezelf nagaan waarom je bepaalde fouten hebt gemaakt. Dus ga toch nog een keer terug naar de theorie als dat nodig is, of, heb je veel slordigheidsfoutjes, dwing jezelf de volgende keer rustiger te werken.

 

Heel veel succes, allemaal! En als je zelf nog tips hebt als oud-trainee, deel deze! Samen gaat het vast en zeker lukken om hier goed mee om te gaan.