Studenten ontwikkelen lesmateriaal

Net als vorig jaar is een groep studenten van de lerarenopleiding van NHL Stenden bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor Masterskip. De studenten buigen zich over de vraag op welke manier we het burgerschapsonderwijs vorm kunnen geven binnen Masterskip. Een Masterskipreis biedt een fantastische kans om de trainees te laten kennismaken met andere culturen, de geschiedenis van de eilanden en het zichtbaar maken en bewust worden van verschillen tussen landen. Want hoe kan je dit beter leren, dan door het mee te maken?

Lesmateriaal uitproberen

Afgelopen voorjaar is er voor acht Caribische landen materiaal ontwikkeld. Dit hebben we kunnen testen tijdens het afgelopen Masterskip seizoen. De trainees zijn op de eilanden aan de slag gegaan met allerlei opdrachten: onbekende groenten kopen op de markt voor een lokaal recept, een klein lesje geven bij een basisschool, een aantal bewoners vragen naar de geschiedenis van het eiland.

In heel veel opdrachten staat het contact maken met de bevolking centraal. En dat is soms ook al best wel spannend. Want stap maar eens op een wildvreemde af om in het Engels een moeilijke vraag te stellen.

Verbreden en verdiepen

De opdrachten van afgelopen jaar hebben zich al bewezen. Ze geven de docenten handvatten om de trainees de culturele diversiteit van de eiland te laten ervaren. Maar… zoals alles wat vanaf scratch wordt ontwikkeld, heeft het meer dan één ontwikkel cyclus nodig. Daarom zijn de studenten van NHL Stenden dit jaar o.a. bezig met het verdiepen van de opdrachten en het ontwikkelen van overkoepelend lesmateriaal. Wij vragen ook veel van de studenten, omdat het materiaal heel flexibel moet zijn, maar ook uitdagend genoeg voor de trainees uit de bovenbouw. Volgend Masterskip seizoen nemen we het materiaal weer mee aan boord om het in de praktijk te testen.