Onderhoudsupdate: de tuigage van de Wylde Swan

De vorige keer zijn we onderdeks gaan kijken bij onze engineer Beer en Pim, dit keer zoeken we het hoger op. Want ook hoog in de mast wordt hard gewerkt.

Tijdens de winters waarin de Swan in de Cariben rondvaart en bij de oversteken krijgen de zeilen het behoorlijk te verduren. Misschien denk je nu vooral aan harde wind en hoge golven, maar dat is lang niet het meest belangrijke. De zeilen slijten namelijk enorm door UV straling.

Top sail

Soms is een zeil gewoon ‘op’, de vorm is eruit en de naden zijn al twintig keer opnieuw gestikt. Dan is het tijd voor een nieuw zeil. Afgelopen jaar hebben we een nieuw top sail laten maken. En niet zomaar een top sail, maar één die gereefd kan worden. Dat is ideaal om toch het zeil te kunnen gebruiken, zonder heel erg schuin te gaan. (Dat laatste vind de kok ook heel erg fijn, want het top sail kan wel eens roet in het eten gooien.)

Main Stay sail

Dit jaar wordt het main stay sail vervangen. De zeilmaker moet dan natuurlijk rekening houden met de grootte van het zeil, maar juist ook de vorm. De stagzeilen kunnen elkaar namelijk helpen; de wind van het voorste zeil stroomt precies op de juiste manier langs het volgende zeil, waardoor je nog meer uit je zeilen kan halen. En er is natuurlijk maar één goede manier om te testen hoe goed dat nieuwe zeil is: er mee zeilen! Dus kom maar op met dat nieuwe zeil!

Meer weten over de specificaties van het schip? Lees hier alles over de Wylde Swan!