Masterskip methode: excursies

Inspirerende mensen

Aan het eind van elke reis wordt er geëvalueerd: wat vond je van de reis, voldeed het aan je verwachtingen? Allerlei onderwerpen komen aan de orde. Op de vraag welke excursie het leukst/mooist/indrukwekkendst was, komen heel veel verschillende antwoorden. En dat is maar goed ook, want dat betekent dat we voor elk wat wils hebben. Dat kan een heel actieve hike zijn of een culturele activiteit in een stadje op een eiland in het Caribisch gebied. Deze blog gaat over inspirerende mensen met een eigen verhaal.

Fascinerende verhalen

Soms kom je toevallig iemand tegen op een eiland, je raakt aan de praat en het blijkt dat hij of zij een fascinerend verhaal te vertellen heeft. Soms is het een gezin dat al maanden (of jaren) op een zeilboot woont. De kinderen volgen school aan boord en de ouders begeleiden hun hierbij. Vaak vertellen de kinderen dat ze nog veel meer leren van alle andere dingen die ze meemaken. Of een man op Tobago die voorheen visser was en nu bij een onderzoekscentrum werkt. Hij vertelt over hoe hij vroeger op schildpadden viste, terwijl hij nu samen met de bevolking op zoek is naar duurzame manieren van samenleven met de zee. Of de ‘walvisman’, die al jaren op de Azoren woont en toeristen vertelt over hoe mooi en fascinerend walvissen zijn. En dat hij groot fan is van de potvis, juist omdat dat de underdog is onder de walvissen.

Nieuwe inzichten

Elk van hen heeft een eigen verhaal, al begrijpen de trainees niet altijd alles wanneer het verhaal verteld wordt in het Engels met een sterk accent. Wat vaak wel overkomt is hoe oprecht en eerlijk het verhaal is en dat deze mensen soms onorthodoxe keuzes hebben gemaakt bij het inrichten van hun leven. Door dit soort verhalen hopen we de horizon van de trainees te verbreden en hen te leren luisteren naar de verhalen van anderen.
In de volgende scheepsraad: groepsvorming, het gezamenlijk creëren van een samenleving.